Ce este ptoza palpebrală: simptome și tratament

Ce este ptoza palpebrală: simptome și tratament

Redactor Alexa Galgau

Ptoza palpebrală este o afecțiune a ochiului care are drept consecință lăsarea pleoapei, ca urmare a unei traume, a vârstei sau a unor afecțiuni. Ptoza poate să afecteze o singură pleoapă sau pe amândouă și nu este doar o problemă ce ține de estetică, deoarece vederea ajunge să fie obstrucționată de pleoapele căzute. Această boală poate exista încă de la naștere sau poate apărea mai târziu în viață, de cele mai multe ori putând fi tratată în mod natural sau prin intervenție medicală.

Află mai multe despre ptoza palpebrală, cum se manifestă și cum se poate trata!

Ptoza palpebrală: cauze și simptome

Există multe posibile cauze ale ptozei palpebrale, de la cauze naturale, precum vârsta, până la cauze mai serioase, precum problemele neurologice. Dacă ai observat că ți s-a lăsat o pleoapă, trebuie să mergi la un control oftalmologic, pentru că, deși de cele mai multe ori este vorba despre o problemă minoră, uneori acesta este un simptom al tumorilor pe creier sau al atacului cerebral. Foarte rar se poate întâmpla ca ptoza să fie cauzată de o boală care afectează nervii și mușchii, fie ea neurologică sau nu. Poate fi vorba despre o boală gravă dacă ptoza palpebrală este însoțită de migrene puternice, de exemplu, însă numai un medic poate stabili despre ce e vorba.

Cei mai mulți oameni se confruntă cu ptoza palpebrală din cauza înaintării în vârstă, pentru că pleoapele se lasă în mod natural, ca urmare a slăbirii mușchiului care ajută pleoapa să se închidă și să se deschidă. Deși persoanele în vârstă se confruntă cu aceasta problemă în mod inevitabil, ea poate să apară la orice vârstă. Dacă doar una dintre pleoape se lasă, cauza poate să fie o traumă a nervului sau o inflamație locală, caz în care problema trece de la sine.

În ceea ce privește simptomele, nu există prea multe în cazul ptozei palpebrale, cel principal și cel mai evident fiind lăsarea uneia sau a ambelor pleoape. Uneori, vederea este obstrucționată, însă în multe cazuri căderea pleoapei este cu greu observabilă. Un alt simptom relativ frecvent este lăcrimarea excesivă a ochilor sau, dimpotrivă, uscarea acestora, ceea ce rezultă în usturimi. Pleoapa căzută poate să fie dureroasă sau roșie dacă este vorba despre o inflamație locală, iar pacientul va avea un aspect obosit din cauza ptozei.

Ptoza palpebrală nu este neapărat o boală de durată, ci poate să se manifeste în episoade, acesta fiind un alt aspect important în diagnosticare.

Ptoza palpebrală: tratament

Tratamentul pentru ptoza palpebrală depinde de diagnostic, desigur. Dacă condiția este cauzată de vârstă sau dacă te-ai născut cu ea, nu ai prea multe opțiuni de tratament. Fiind o problemă de estetică, se poate face operație la pleoapă, pentru a o ridica sau a o micșora, astfel încât să nu mai fie observabilă lăsarea acesteia. Totodată, mai există și ochelari speciali care țin pleoapa ridicată, aceasta fiind o opțiune potrivită pentru persoanele care nu pot face operație sau au o problemă temporară.

Dacă ptoza este cauzată de o slăbire a mușchiului, se poate face o operație pentru a-l ajusta, astfel încât pleoapa să fie ridicată corect. Iar în cazul afecțiunilor neurologice sau al oricăror alte boli care provoacă ptoza palpebrală, soluția este de a le trata pe acestea.

Ptoza palpebrală nu este o problemă de sănătate gravă de cele mai multe ori, dar este inestetică, motiv pentru care mulți oameni apelează la operație reparatorie pentru a o remedia.

Află și cum se manifestă si se tratează blefarospasmul!

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.