Ce înseamnă dacă ai o amigdală mai mare decât cealaltă

Ce înseamnă dacă ai o amigdală mai mare decât cealaltă

Redactor Andreea Baluteanu

Nu acordăm o atenţie prea mare amigdalelor noastre, cu excepţia momentului în care răcim şi încep să ne doară. Dar imaginează-ţi scenariul următor: dacă într-o zi te-ai privi în oglindă şi ai descoperi că una dintre amigdale este mai mare decât cealaltă?

Cu siguranţă, din acel moment ai începe să te gândeşti mai des la amigdalele tale! Noi îţi explicăm în rândurile de mai jos ce înseamnă dacă ai o amigdală mai mare decât cealaltă!

O amigdală mai mare decât cealaltă: motive să te îngrijorezi?

Delicatele amigdale sunt o parte importată a sistemului nostru imunitar, având rolul de a ne feri de infecţii. Acesta este motivul pentru care, atunci când eşti răcită, şi amigdalele ripostează, devin roşii şi dureroase. Formate din ţesut limfatic, cele două amigdale palatine sunt „străjeri” împotriva microbilor, situaţi de o parte şi de alta a omuleţului, care conţin anticorpi, reprezentând astfel primul organ de apărare a corpului în faţa infecţiilor.

femeie oglinda

În mod normal, cele două amigdale ar trebui să fie egale ca mărime, dar, precum sânii, se întâmplă să difere în dimensiune la unele persoane. Dacă ai avut întotdeauna o amigdală mai mare decât cealaltă, nu este cazul să te îngrijorezi, pentru că nu e nimic în neregulă cu tine.

Problema intervine în momentul în care discrepanţa dintre cele două amigdale este nouă, însoţită de durere, disconfort sau iritaţii. În acest caz, veştile noastre nu sunt la fel de bune, iar specialiştii sunt de părere că există trei afecţiuni care ar putea să îţi pună probleme!

Amigdalita

Cine nu a suferit de amigdalită în copilărie? Caracterizată prin inflamarea amigdalelor, această afecţiune nu ar trebui să te îngrijoreze, pentru că este destul de uşor de tratat. Simptomele sale sunt amigdalele roşii sau iritate, durere la înghiţit, usturime în gât, sensibilitate în zona gâtului sau a maxilarului, dureri de stomac sau de ureche.

Amigdalita nu atacă la fel ambele organe de apărare, aşa că este posibil să ai o amigdală mai mare decât cealaltă. Tratează-te cu ceaiuri cu miere (antiinflamatoare), cu supă caldă şi multe citrice sau, dacă infecţia este cauzată de o bacterie, cu antibiotice prescrise de medic. În cazul în care amigdalita devine recurentă, ar trebui să discuţi cu doctorul tău posibilitatea unei operaţii de extragere a amigdalelor (amigdalectomie).

Pietre la amigdale

Numite şi amigdaliţi, pietrele la amigdale sunt reprezentate de depozite mici de calciu aflate la suprafaţa sau în crăpături ale amigdalelor. De obicei, această afecţiune apare în cazul persoanelor care suferă des de amigdalită. Simptomele sunt asemănătoare celor ale amigdalitei: dureri în gât, ale urechilor, la înghiţire, respiraţie urât mirositoare, umflarea amigdalelor, depozite albicioase care se văd cu ochiul liber.

femeie la doctor

Aşa cum te aşteptai, pietrele la amigdale pot afecta mărimea acestora, astfel încât una dintre ele devine automat mai mare decât cealaltă. În cazul în care nu resimţi nicio urmă de disconfort, pietrele pot fi lăsate în pace sau tratate cu o gargară cu apă caldă şi sare. Dacă te deranjează, îţi recomandăm să nu încerci să le îndepărtezi singură (sunt tot felul de tutoriale pe internet), ci să consulţi un doctor, care îşi poate prescrie şi un antibiotic.

Cancer la amigdale

Se pare că, de fiecare dată când discutăm despre un simptom, pe lista de afecţiuni posibile trebuie să apară şi cancerul. Cancerul amigdalian e, într-adevăr, extrem de rar, dar incidenţa sa a crescut în ultima perioadă. Se pare că este cauzat de fumat, de consumul exagerat de băuturi alcoolice, de infecţia virală cu HPV şi de alimentaţia săracă în legume şi fructe.

Cancerul la amigdale presupune ca simptome sângerări în gură, dureri de urechi, dificultate de a deschide gura, de a mesteca şi de a înghiţi, gât iritat, care nu poate fi calmat nici măcar cu tratament, umflături la nivelul uneia (de unde şi diferenţa de mărime) sau ambelor amigdale, dureri de ureche.

În cazul în care toate aceste semne se manifestă, simultan sau nu, sau umflăturile de la nivelul amigdalei sunt foarte vizibile, te sfătuim să îţi consulţi doctorul. Cum am mai spus însă, cancerul la amigdale este limitat ca frecvenţă, aşa că nu te îngrijora fără motiv.

Prin urmare, diferenţa de mărime dintre cele două amigdale nu este neapărat un fenomen îngrijorător, dar ar trebui să consulţi un doctor dacă este însoţită şi de alte simptome.

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.