Ce se întâmplă în corpul tău când foloseşti oja

Ce se întâmplă în corpul tău când foloseşti oja

Redactor Andreea Baluteanu

Unghii pictate în mii de culori, nuanţe profunde, nail art şi modele inspirate de măreţia naturii toamna! Manichiura este o modalitate prin care ne individualizăm, ne remarcăm în faţa celorlalţi, atragem priviri şi ne punem în valoare frumuseţea!

Ce ai spune însă dacă ai afla că, pictându-ţi unghiile în toate culorile curcubeului, introduci în corp substanţe periculoase, care îţi vor compromite sănătatea? Noi îţi dezvăluim mai jos care sunt ingredientele nocive din compoziţia lacurilor de unghii şi cum îţi pot afecta acestea sănătatea!

Lacul de unghii, inamic al sănătăţii tale

Oja nu este compusă nici pe departe din petale de flori! Oamenii de ştiinţă au atras atenţia asupra chimicalelor periculoase din compoziţia lacurilor de unghii, care îţi pot transforma manichiura în centrul de interes al apariţiei tale, dar îţi vor compromite şi starea de bine.

În special, este vorba despre „trioul toxic”, aşa cum a fost numit de specialiştii de la livescience.com! Ca să spunem lucrurilor pe nume, formaldehida (formaldehyde), toluenul (tolene) şi trifenil fosfat (triphenyl phosphate) alcătuiesc o combinaţie care îţi va da multe bătăi de cap. Să le luăm pe rând!

Formaldehida este un agent listat ca fiind cancerigen, fiind însă utilizat în lacurile de unghii pentru a conferi ojei tale consistenţa necesară. Dacă te gândeşti numai la faptul că acest compus chimic este folosit pentru a prelungi rezistenţa specimenelor de laborator, vei realiza cât de dăunător este de fapt!

Mergând mai departe, toluenul este generos cu tine, oferind o strălucire desăvârşită unghiilor, care luminează asemenea unui astru. În acelaşi timp, acest compus este inclus în gazolina cu care multe motoare auto străbat drumuri lungi. Ţi-ai expune unghiile aceluiaşi „privilegiu”?

Nu în ultimul rând, trifenil fosfatul îşi va face de cap cu sistemul tău reproducător. Se pare că acest ingredient al lacurilor de unghii produce modificări hormonale în corp, oamenii de ştiinţă recomandând chiar ca acesta să fie interzis complet fetiţelor şi adolescentelor!

Te-am înspăimântat cu veştile proaste de mai sus? Deja te afli în impas, întrebându-te cum vei mai trăi cu unghiile tale de acum încolo, fără să le mai acoperi niciodată cu straturi atrăgătoare de culoare?

Nu este necesar să iei măsuri atât de radicale. Din fericire, producătorii cosmetici au început să fie tot mai atenţi la criticile oamenilor de ştiinţă şi au lansat lacuri de unghii cu compoziţie mai sigură, care exclud aceşti compuşi. Analizează cu atenţie eticheta produsului pe care doreşti să îl cumperi: nu numai pigmentarea sau strălucirea culorii ar trebui să îţi dicteze decizia, ci şi prezenţa (sau mai degrabă absenţa) ingredientelor de mai sus.

De asemenea, ţine cont de o altă regulă care îţi poate salva sănătatea! Nu lăsa oja pe unghii mai mult de cinci zile şi, după ce ai şters-o cu un produs cu o concentraţie cât mai mică de acetonă, oferă unghiilor o pauză binemeritată de alte cinci zile, în care să le tratezi cu ulei de măsline, răsfăţând şi cuticulele cu acelaşi superingredient.

Nu în ultimul rând, atunci când aplici oja, fii foarte atentă şi limitează cât mai mult contactul lacului cu pielea ta. Este suficient că îl pictezi cu migală pe unghii şi inspiri vaporii săi în plămâni!

Ojele ne colorează unghiile în nuanţele trendy ale toamnei, dar ne ameninţă în acelaşi timp organismul. Ţine cont de sfaturile specialiştilor, dacă vrei să te bucuri de o sănătate de fier! Da, poţi recrea aceste modele de pe Instagram, fără să te supui însă riscului unei boli grave!

Surse foto: pexels.com

Articolul urmator
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?
Incepe quiz
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.