Ce sunt fasciculațiile musculare: află de ce ți se „zbat'” mușchii

Ce sunt fasciculațiile musculare: află de ce ți se „zbat'” mușchii

Redactor Alexa Galgau

Tuturor ni se întâmplă să ni se „zbată” din când în când o pleoapă, iar adesea credem că acesta este un semn al unei vești bune sau rele, în funcție de pleoapa care se zbate. Lăsând deoparte superstițiile, există cauze medicale precise care duc la această mișcare involuntară a mușchilor, ce poate apărea în absolut orice parte a corpului. Fasciculațiile sunt adesea o problemă minoră, care nu ar trebui să te îngrijoreze, însă pot fi foarte agasante dacă au loc frecvent și afectează multe grupe de mușchi ale corpului.

Află care sunt posibilele cauze ale fasciculațiilor musculare și ce poți să faci pentru a le ameliora!

Fasciculațiile musculare, un motiv de îngrijorare?

În mod normal, nici nu ai remarca probabil dacă un mușchi ar începe să se miște involuntar, însă, atunci când acest lucru se întâmplă tot mai des, este posibil să îți pui anumite semne de întrebare. Există cazuri în care fasciculațiile au loc aproape tot timpul, însă ele sunt de multe ori mult mai accentuate seara sau atunci când stai întinsă și încerci să te odihnești, deși nu le crește neapărat frecvența, ci tu le remarci mult mai ușor în acea situație.

Fasciculațiile sunt un semn al iritabilității fibrelor nervoase și, din cauză că nu reprezintă o problemă gravă, nu au fost studiate în amănunt. Din păcate, nici cauzele nu sunt întotdeauna ușor identificabile, pentru că există foarte mulți posibili factori declanșatori ai acestui simptom.

Cea mai comună cauză a fasciculațiilor este reprezentată de o deficiență în organism. Poate fi vorba despre o deficiență la nivel electrolitic, iar cea mai frecventă este cea de magneziu, în special în cazul femeilor. O astfel de carență poate fi cauzată de o alimentație necorespunzătoare, săracă în minerale și nutrienți, de anumite boli sau de efort fizic intens care nu este echilibrat de consumul de suplimente care să refacă „stocul” de electroliți din corp. În timpul efortului fizic, transpirăm foarte mult, iar dacă nu consumăm băuturi speciale cu electroliți, acest lucru poate să aibă consecințe destul de serioase într-un timp relativ scurt.

Și deficiența de calciu poate fi o cauză a mușchilor care se „zbat”. Această deficiență este cauzată de o alimentație săracă în calciu, dar și de un nivel insuficient al vitaminei D în corp, care este direct răspunzătoare pentru absorbția calciului în organism. Dacă, de exemplu, stai foarte puțin la soare, aceasta poate rezulta într-un nivel scăzut de vitamina D, iar cel mai bun remediu este chiar expunerea la soare sau, la recomandarea medicului, administrarea unor suplimente alimentare.

Alte cauze destul de comune ale fasciculațiilor musculare sunt:

  • consumul de substanțe stimulante (printre care și cafeaua);
  • oboseala;
  • efectul secundar al anumitor medicamente, precum corticosteroizii sau cele pe bază de estrogen);
  • stres;
  • problemele cu glanda tiroidă;
  • anxietate (în special când fasciculațiile nu au loc frecvent și apar mai degrabă când ești tensionată mental).

Când să tragem un semnal de alarmă

În cele mai multe cazuri, fasciculațiile nu reprezintă un semn al unei boli grave, dar ar trebui totuși să te trimită la analize pentru a descoperi o eventuală deficiență, mai ales dacă au loc pe termen lung (mai mult de 2-3 săptămâni).

Se poate întâmpla însă ca alte tipuri de reacții musculare involuntare să fie confundate cu fasciculațiile. Fibrilațiile musculare pot fi asemănătoare cu acestea din urmă, diferența majoră fiind că primele nu sunt vizibile. Dacă ai fasciculații, acestea pot fi observate cu ochiul liber - celelalte însă nu se pot vedea prin piele. Mai departe, pentru a distinge între cele două, trebuie făcut un test care măsoară impulsul electric la nivelul mușchilor: fasciculațiile apar cu un impuls electric mare, în vreme ce fibrilațiile au un impuls foarte scăzut.

În puținele cazuri în care este vorba despre fibrilații musculare, acestea pot fi cauzate de boli ale sistemului nervos, precum boala Lou Gehrig (scleroză laterală amiotrofică), miopatia sau neuropatia. Acestea, în schimb, nu se manifestă doar prin fibrilații sau fasciculații musculare, ci vin întotdeauna însoțite de slăbiciune musculară, reducere a masei musculare și stare generală de slăbiciune.

Fasciculațiile musculare nu reprezintă o problemă gravă, însă ar trebui să îți faci niște analize dacă ele nu încetează după o perioadă mai lungă. Uneori, organismul se echilibrează singur dacă este vorba despre o deficiență, însă alteori este nevoie să îl ajuți cu suplimente alimentare.

Articolul urmator
Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă
Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.