Ce vitamine să iei pentru pofta de mâncare

Ce vitamine să iei pentru pofta de mâncare

Redactor Alexa Galgau

Deși majoritatea oamenilor se confruntă cu un apetit prea bogat, din cauza tuturor tentațiilor culinare din magazine și restaurante, există și persoane care nu au poftă de mâncare suficientă, ceea ce le pune în pericol sănătatea. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unor boli care slăbesc organismul și care trebuie neapărat investigate sau din cauza unei deficiențe de vitamine în cadrul unei diete nesănătoase.

Probabil că ai auzit până acum că suplimentele cu vitamine îngrașă, însă adevărul este că ele doar stimulează apetitul. Dacă în ultima vreme ai observat că ai probleme la acest capitol, descoperă care sunt cele mai bune vitamine pentru pofta de mâncare!

Ce vitamine stimulează pofta de mâncare

Înainte de a lua vitamine pentru pofta de mâncare, este important să excluzi posibilele afecțiuni care ți-ar putea afecta apetitul. Dacă pofta de mâncare a dispărut brusc și ai o stare generală proastă, este esențial să mergi la un control de specialitate, pentru că există multe afecțiuni care se manifestă astfel.

Dacă este vorba despre o deficiență de vitamine, atunci este bine să știi că vitaminele B sunt cele care stimulează apetitul, în special vitamina B9. Acestea sunt singurele vitamine a căror eficiență în acest sens a fost dovedită prin studii clinice.

Vitamina B9 mai este cunoscută sub denumirea de folacină sau acid folic și este solubilă în apă, ajutând corpul să proceseze proteinele și să creeze unele noi. Aceasta nu doar că sporește apetitul, dar stimulează și producția de acid gastric și întărește pereții celulelor roșii. Vitamina B9 poate fi găsită în multe alimente, precum citricele, cerealele integrale, leguminoasele, legumele verzi, carnea de porc, scoicile, ficatul sau carnea de pasăre.

Acidul folic este un nutrient esențial pentru sănătatea noastră și are un efect de sporire a poftei de mâncare. El este distrus de soare, prin fierbere și prin orice altă metodă de expunere la temperaturi înalte. Dacă iei suplimente de acid folic, nu doar că îți va reveni apetitul, dar vei avea și o piele mult mai frumoasă. Adulții ar trebui să ia cel puțin 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi, la recomandarea medicului. Este recomandat să nu iei prea mult acid folic pentru a compensa pentru o deficiență, pentru că poate crea un dezechilibru al celorlalte vitamine din grupa B.

Atunci când iei suplimente cu vitamine, trebuie să ții minte o vorbă din popor: „Ce e prea mult strică”. În cazul suplimentelor alimentare, excesul poate să ducă la toxicitate, ceea ce afectează apetitul în sens negativ. De exemplu, dacă iei prea multă vitamina D, simptomele includ: scăderea poftei de mâncare, diaree, slăbiciune, schimbări de dispoziție și vărsături. Doza zilnică recomandată de vitamina D nu trebuie să depășească 600 ui (unități internaționale), însă cea mai bună variantă de a-ți asigura nivelul adecvat al acestei vitamine este expunerea moderată la soare și consumul unor alimente precum ciupercile, tofu, carnea de porc sau uleiurile de pește.

În mod normal, o alimentație variată asigură necesarul de vitamine din toate grupele, mai ales dacă mănânci legume și fructe proaspete. Însă nici în acest caz nu este recomandat excesul: vegetarienii și veganii sunt expuși la deficiențe de vitamina B, deoarece aceasta este cel mai bine asimilată din carne. Asta nu înseamnă să renunțe la stilul lor de viață, ci doar că trebuie să facă analize mai des și să ia suplimente alimentare conform indicațiilor nutriționistului.

Există și alte metode de a stimula apetitul, care pot fi încercate înainte de a lua vitamine (pentru că mulți oameni ajung să ia prea multe). De exemplu, una dintre cele mai simple metode de a crește apetitul fără suplimente este efortul fizic regulat, care nu trebuie să fie neapărat intens. Chiar și plimbările zilnice, în ritmul tău, te ajută să mănânci mai bine, deoarece mersul pe jos crește nivelul de hormoni care reglează apetitul.

Așadar, dacă ai exclus bolile care afectează apetitul și vrei să mănânci mai mult, încearcă să iei vitamine pentru pofta de mâncare, astfel încât să previi sau să tratezi deficiențele periculoase pentru organism.

Află care sunt cele 8 vitamine indispensabile organismului tău și care sunt vitaminele de care are nevoie o gravidă!

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.