Ce presupune un tratament de dezalcoolizare si cum ii poti ajuta pe cei care au nevoie de el

Ce presupune un tratament de dezalcoolizare si cum ii poti ajuta pe cei care au nevoie de el

Redactor Alexa Galgau

Dezalcoolizarea este un proces dificil, care trebuie urmat in institutii specializate atunci cand pacientul sufera de alcoolism in stadiu avansat. Tratamentul de dezalcoolizare presupune combaterea simptomelor periculoase ale sevrajului, dar si oferirea unui mediu inconjurator in care pacientul sa nu fie tentat sa isi reia obiceiul, devenind din nou dependent de alcool.

Sprijinul familiei si al apropiatilor are un rol deosebit de important in recuperarea pacientului care sufera de alcoolism. Daca nu exista suport moral suficient din partea celor dragi, sunt sanse mari ca pacientul sa revina la vechile obiceiuri nocive. 

Afla cum se manifesta sevrajul, ce presupune tratamentul de dezalcoolizare si cum ii poti ajuta pe cei care trebuie sa il urmeze!

Dezalcoolizare: simptomele si gravitatea sevrajului

Sevrajul este o conditie care poate fi fatala daca nu este tratata la timp. In cazul consumului de alcool, el apare atunci cand o persoana care a baut timp de luni sau ani de zile incearca sa reduca substantial sau de tot consumul de alcool. Simptomele sevrajului pot aparea la doua ore de la consumul ultimei bauturi alcoolice si pot continua timp de saptamani intregi. Simptomele sevrajului pot varia de la anxietate si tremurat pana la complicatii severe, precum convulsii si confuzie specifica, numita delirium tremens, care are o rata de deces intre 1-5%. 

Pentru ca simptomele sevrajului se pot agrava rapid, este important ca pacientul sa ceara ajutor medical, chiar daca acestea par sa fie usoare. Un tratament de dezalcoolizare corespunzator previne instalarea convulsiilor si a reactiilor periculoase pentru viata pacientului. Este recomandat ca pacientul sa mearga la doctor daca a mai avut episoade anterioare de sevraj sau daca are alte afectiuni precum infectii in corp, probleme cu inima sau boli ale plamanilor. Starile de sevraj grave sunt urgente medicale si trebuie tratate ca atare. 

De ce se ajunge la sevraj atunci cand pacientul incearca sa renunte la alcool? Pentru ca alcoolul consumat pe termen lung (in special daca este baut zilnic in exces) suprima neurotransmitatorii din creier, adica substantele chimice care transmit mesaje acestuia. De exemplu, alcoolul produce la inceput o senzatie de relaxare si de calm, prin amplificarea efectului unui neurotransmitator, insa consumul excesiv de alcool ajunge sa suprime activitatea acestuia, astfel incat este nevoie de mai mult alcool pentru a reveni la efectul de la inceput. Aceasta se numeste „toleranta la alcool” si se manifesta exact ca cea la droguri, fiind necesara marirea dozei in timp. 

Totodata, consumul excesiv de alcool suprima activitatea glutamatului, un neurotransmitator care produce senzatia de entuziasm si fericire. Pentru a mentine echilibrul, sistemul raspunde prin amplificarea functiei glutamatului, care va avea un nivel mult mai crescut decat in cazul bautorilor obisnuiti sau al oamenilor care nu consuma alcool. Atunci cand alcoolicii incearca sa renunte la bautura, neurotransmitatorii care inainte erau suprimati in creier revin la nivelul normal, ceea ce rezulta intr-o hiperexcitabilitate a creierului. Anxietatea, iritabilitatea, agitatia, convulsiile, tremuratul si delirium tremens sunt opuse starilor asociate cu consumul de alcool. 

Simptomele sevrajului sunt:

- maini care tremura;

- transpiratie excesiva;

- anxietate;

- greata;

- voma;

- dureri de cap;

- insomnie. 

Dezalcoolizare: vizita la medic si tratamentul specializat

Daca pacientul suspecteaza ca sufera de o criza de sevraj, trebuie sa fie evaluat de un medic. Acesta il va intreba de cat timp consuma alcool, in ce cantitati si cat timp a trecut de la consumul ultimei bauturi alcoolice. In timpul controlului, medicul va stabili in ce stadiu de sevraj se afla pacientul si daca prezinta riscul unor complicatii, mai ales pe fondul altor afectiuni. Acestuia i se vor face si analize sanguine, pentru a masura nivelul alcoolului in sange. 

In cazul sevrajului moderat, e posibil ca pacientul sa inceapa tratamentul ambulatoriu, mai ales daca are sustinerea emotionala a familiei. Tratarea la domiciliu este sigura si mult mai putin costisitoare decat cea dintr-un spital, insa numai daca nu este vorba despre sevraj slab sau moderat. 

O persoana care nu are familie sau un grup de prieteni care sa o sustina si care prezinta simptome periculoase ale sevrajului trebuie internata de urgenta.

De ce este indicat sa faci tratament de dezalcoolizare

Obiectivele tratamentului de dezalcoolizare sunt:

- reducerea imediata a simptomelor;

- prevenirea complicatiilor;

-  inceperea unei terapii pe termen lung, care sa sustina abstinenta. 

Exista o serie de medicamente care se iau pentru reducerea simptomelor, precum calmante sau anticonvulsive, uneori chiar si pastile antipsihotice. 

Dupa combaterea sevrajului, este nevoie de terapie psihologica, tratament medicamentos si participarea la grupuri de sustinere. Dezalcoolizarea completa poate sa presupuna internarea intr-o institutie specializata si urmarea unui plan de tratament in 12 pasi, alaturi de terapie cognitiv-comportamentala si sedinte de grup ori de consiliere cu membrii familiei. 

Ajutor pentru dependentii de alcool

Din pacate, lupta cu alcoolismul este una individuala pe multe planuri, insa este sortita esecului daca persoana in cauza nu primeste sustinere constanta. Fie ca ai in familie sau printre prieteni un alcoolic, este important sa iei in considerare cateva aspecte:

- trebuie sa il ajuti sa isi dea seama ca are o problema;

- trebuie sa il ajuti sa treaca peste rusinea de a cere ajutor;

- are nevoie de sprijin permanent, chiar si in momentele in care incepe din nou sa bea (sunt multi pacienti care nu reusesc din prima sa renunte);

- trebuie sa accepti ca uneori esti neputincioasa si, in loc sa aduni sentimente de vina si respingere, sa iti concentrezi energia pentru a-i oferi dragoste persoanei care are aceasta problema. 

Alcoolismul este o conditie severa si, chiar daca este mai usor de scapat de el decat de alte dependente, intotdeauna va exista riscul ca persoana sa recidiveze. Cu alte cuvine, alcoolismul nu se vindeca pentu totdeauna. Fostul alcoolic poate oricand sa revina la bautura, mai ales daca trece prin situatii dificile. 

Dezalcoolizarea presupune, asadar, in primul rand tratarea sevrajului, apoi inlaturarea dependentei prin tratament pe termen lung. Constientizarea problemei ramane totusi principalul obstacol in calea scaparii de acest viciu.

Ai avut vreodata prieteni sau persoane apropiate care au avut nevoie de tratament pentru dezalcoolizare?

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.