Ce simptome prezinta maseaua de minte cand creste

Ce simptome prezinta maseaua de minte cand creste

Redactor Alexa Galgau

Orice adult ajunge la un moment dat sa se confrunte cu o problema de sanatate orala pe cat de dureroasa, pe atat de anevoioasa: cresterea maselelor de minte. Exista multi medici stomatologi care recomanda ca acestea sa fie extrase inainte ca dezvoltarea lor sa devina o neplacere pentru pacient.

Totusi, nu toata lumea ajunge la dentist cu acest scop, iar la un moment dat cresterea maselelor de minte prezinta anumite simptome care ar trebui sa te puna in alerta. Afla, in continuare, care sunt acestea!

Ce simptome apar la cresterea maselei de minte

Aceasta mostenire genetica pe care o avem ca urmare a evolutiei noastre din primate este una de care oamenii s-ar descotorosi cu placere. Maselele de minte provoaca dureri care devin tot mai greu de suportat odata cu trecerea timpului. In general, senzatia de durere este localizata in partea din spate a gurii, in spatele molarilor. Maselele in cauza continua sa se dezvolte si nu se pot alinia cu ceilalti dinti, ceea ce inseamna ca ajung sa preseze nervii si oasele din zona respectiva, dar si sa impinga restul dintilor.

Alte simptome ale cresterii maselelor de minte sunt umflarea gingiei, sensibilizarea acesteia si chiar si dureri care se reflecta in zona gatului sau inspre partea superioara a capului. Situatia devine si mai greu de suportat atunci cand maseaua reuseste sa strapunga gingia, iar bacteriile patrund in aceasta si provoaca infectii. Lasate netratate, acestea pot afecta intreaga sanatate a organismului.

Mai exista si posibilitatea ca maselele de minte sa fie blocate in loc de catre osul maxilarului. In acelasi timp, radacinile continua sa creasca, ceea ce poate crea probleme orale serioase. Semnele unei infectii includ halena (respiratia urat mirositoare), alterarea gustului mancarii in timpul masticatiei si umflarea zonei respective. Maselele de minte netratate pot conduce la aparitia chisturilor si, foarte rar, la dezvoltarea tumorilor.

Extractia maselelor de minte

In momentul cand incep sa apara simptomele descrise mai sus, chit ca vrei sau nu sa mergi la stomatolog, nu prea vei avea de ales. Ca sa scapi de aceasta problema dureroasa, va trebui sa treci printr-o operatie de extractie a meselei in cauza. Totul are loc sub efectul anesteziei locale, asa ca nu iti imagina ca te vei chinui foarte mult, daca iti faci curaj sa faci operatia.

Cel mai complicat sunt de scos maselele care au fost blocate de oasele maxilarului. Mai intai, se realizeaza o incizie in gingie, deasupra maselei, dupa care trebuie inlaturat osul care o blocheaza. Intr-un final, este scos si dintele cu pricina. Aceasta procedura este una de rutina si foarte rar apar complicatii, astfel ca nu ai de ce sa iti faci foarte multe griji.

Dupa operatie, nu ai voie sa folosesti apa de gura timp de cel putin 24 de ore si se evita clatirea cu lichide in aceasta perioada. Doua sau trei zile de la extractie trebuie consumate mancaruri usoare, reci si necondimentate, pentru a nu incuraja inflamatia zonei operate. Este interzis sa consumi lactate si alcool si se recomanda sa fie evitat fumatul.

Pentru extractia molarilor de minte va trebuie sa scoti din buzunar cateva sute de lei (intre 200-450 pentru cazurile simple si 450-600 pentru cazurile cu complicatii).

Asadar, acum ca ai aflat simptomele cresterii maselelor de minte, trebuie sa fii pregatita sa faci o vizita la stomatolog indata ce acestea apar. Sau, daca vrei sa le eviti cu totul, vorbeste cu dentistul tau si decide-te daca vrei sa iti extragi molarii de minte din timp, inainte sa devina o problema.

Citeste aici despre cei 5 pasi pentru o dantura de invidiat!

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?
Incepe quiz
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.