Ce spun problemele de somn despre sanatatea ta: esti in pericol sau nu?

Ce spun problemele de somn despre sanatatea ta: esti in pericol sau nu?

Viorica Ghinea, redactor

Cu totii ne confruntam de-a lungul vietii cu tulburari de somn, insa acestea pot deveni ingrijoratoare daca se repeta frecvent. Insomnia, vorbitul in somn si somnambulismul sunt doar cateva dintre ele. Inofensive la prima vedere, ele pot sa ascunda faptul ca suferi de anumite afectiuni. Iata ce iti dezvaluie problemele de somn despre sanatatea ta!

Simti nevoia sa dormi prea mult

Daca nu ai pune alarma sa sune, ai putea sa dormi fara probleme si paisprezece ore. De obicei, oamenii au nevoie de un interval de 7-9 ore pentru a se simti odihniti si pregatiti sa infrunte provocarile unei noi zile. Prin urmare, daca dormi de cele mai multe ori peste zece ore, ar trebui sa ceri sfatul unui specialist. Cercetatorii spun ca dorinta de a dormi multe ore poate fi o posibila cauza pentru hipotiroidism sau poate insemna ca ai o infectie in corp. Acorda mai multa atentie metabolismului tau, mai ales daca te trezesti tot obosita.

femeie dormind

Insomnia si mersul la toaleta

Nici nu realizezi cand ai inceput sa te trezesti de mai multe ori pe noapte pentru a merge la toaleta. Nu ar strica sa consulti un specialist pentru a afla daca suferi de diabet sau daca ai probleme cu rinichii. Urinarea frecventa poate sa indice faptul ca ai prea mult zahar in sange si simti nevoia sa te duci des la toaleta pentru ca rinichii tai filtreaza in exces sangele.

Te trezesti frecvent obosita

Desi ai grija ca dormitorul tau sa fie un spatiu relaxant si chiar urmezi tratamente impotriva insomniei, nu reusesti sa intelegi de ce te trezesti obosita. Apneea de somn sau depresia ar putea sa fie motivele pentru care te simti asa in ultima perioada. Prima problema reprezinta intreruperea respiratiei in timpul somnului. Fie nu se inregistreaza miscari ale muschilor respiratorii, fie apar pauze respiratorii insotite de o senzatie de sufocare. Despre depresie nu mai este nevoie sa spunem ca este insotita frecvent de tulburari de somn.

probleme de somn

Te trezesti devreme indiferent de ora la care adormi

Daca te trezesti inainte ca soarele sa rasara si nu reusesti sa adormi din nou, te confrunti cu o tulburare de ritm circadian. Nu este o problema grava, insa ceasul tau biologic ti-ar putea da programul peste cap. In mod normal, oamenii ar trebui sa adoarma la cateva ore dupa apusul soarelui si sa se trezeasca la scurt timp dupa rasarit.  Stilul de viata modern nu te ajuta deloc in acest sens. Redu pe cat posibil sursele de lumina artificiala inainte de a merge la culcare.

Suferi de insomnie fara televizor

Atunci cand nu te uiti la televizor pana seara tarziu, parca suferi de insomnie. Practic, acest obiect modern a ajuns sa fie o parte importanta a rutinii tale de seara, astfel ca nici nu concepi ideea de a renuntat la el. Specialistii sugereaza ca acest obicei ar putea sa indice faptul ca suferi de anxietate. Ei recomanda alte metode de relaxare inainte de culcare: masaj, meditatie, lectura.

probleme de somn

Intoarceri si rasuciri la puterea a doua

Este normal sa ai insomnie daca te intorci si te rasucesti de prea multe ori in timpul noptii. Aceste obiceiuri nu fac altceva decat sa iti strice calitatea somnului. In plus, te poti confrunta si cu vorbit in somn, asa ca este lesne de inteles ca te vei trezi si mai obosita dimineata.  La acestea se adauga iritabilitate, ritm cardiac intens si agitatie. Daca se repeta frecvent aceste semne, s-ar putea sa te confrunti cu hipertiroidism.

Vorbitul in somn si sanatatea

Cei dragi ti-au spus ca obisnuiesti sa vorbesti des in somn? Daca raspunsul este afirmativ, ar trebui sa iei in considerare cateva afectiuni cu care te-ai putea confrunta: oboseala cronica, stres, anxietate. De asemenea, vorbitul in somn mai poate fi un semn ca suferi de somnambulism, apnee sau tulburarea de somn REM (miscari oculare rapide).

Desi vorbitul in somn si insomnia sunt stari cu care oamenii se confrunta din cand in cand, devenind astfel banale, uneori pot fi semnele ca suferi de anumite afectiuni. Asadar, daca te-ai regasit in acest articol, nu ezita sa ceri opinia unui specialist.

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Ce spun pantofii tai despre tine?
Incepe quiz
Ce spun pantofii tai despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.