Cel mai bun program zilnic: cand ar trebui sa mananci, sa muncesti si sa dormi?

Cel mai bun program zilnic: cand ar trebui sa mananci, sa muncesti si sa dormi?

Viorica Ghinea, redactor

Alegerea momentului potrivit nu face diferenta dintre succes si esec doar in afaceri, ci si in activitatile de zi cu zi necesare existentei umane. Cu siguranta ai mai auzit pana acum de sintagma „ceas interior”, insa ce nu ai stiut este ca organismul tau are nevoie de un program zilnic bine pus la punct. Importanta lui nu are legatura numai cu organizarea zilnica, ci si cu starea de sanatate.

Asadar, iata cum ar trebui sa iti organizezi de acum timpul! Cand este momentul potrivit sa mananci, sa faci sport, sa muncesti si sa dormi? Afla mai jos!

Program zilnic pentru mesele principale

Potrivit unui studiu publicat in Cell Metabolism, realizat pe doua grupuri de soareci, organizarea meselor este utila pentru sanatatea organismului. In ce a constat cercetarea mai exact? Ambele grupuri de rozatoare au avut aceeasi dieta din punct de vedere caloric, insa primul a avut acces toata ziua la mancare, in timp ce al doilea a avut acces doar in cele 8 ore in care soarecii erau mai activi. Astfel, s-a constatat ca soarecii care au mancat pe perioada in care erau mai activi au fost cu 40% mai slabi si nu au avut probleme nici cu colesterolul, nici cu cantitatea de zahar din sange. Prin urmare, nu ar fi deloc rau daca ti-ai face un program zilnic de mese care sa cuprinda cele mai active 8 ore ale tale.

femeie la masa

Daca micul dejun si pranzul sunt mai usor de respectat, lucrurile nu stau la fel si in cazul cinei, care este luata de multe ori prea tarziu. Avand in vedere ca spre seara ceasul interior se pregateste de somn, corpul nu mai are aceeasi energie, astfel ca nu mai reuseste sa arda cu succes caloriile consumate. Rezultatul? Kilogramele in plus! Poti sa consumi mai multe calorii in prima parte a zilei, insa este indicat sa optezi pentru preparate mai sarace in grasimi spre seara.  

Cele mai bune ore de luat masa sunt:

- mic dejun: intre 8:00-9:00 dimineata;

- pranz: intre 12:00-13:00;

- cina: intre 18:00 - 19:00.

Program zilnic pentru miscare fizica

Daca ai nevoie de un program zilnic pentru masa, atunci cu siguranta trebuie sa iti faci si unul care sa includa miscarea fizica. Nu este necesar sa mergi zilnic la sala de fitness ori sa ocolesti parcul de cateva ori, mai ales daca nu esti impatimita dupa astfel de activitati, dar ar trebui sa efectuezi macar 30 de minute de miscare fizica. Si mersul pe jos este o modalitate buna de a te mentine in forma si de a avea o sanatate de fier.

La polul opus, celor carora le place sa alerge, sa merga cu bicicleta ori sa faca alte activitati fizice cardio le este recomandat sa faca acest lucru dimineata. Doar asa vor obtine cele mai bune performante. Presiunea sangelui creste mai mult in primele trei ore de la trezire (fata de restul zilei), iar vasele sunt mai dilatate.

Daca esti ingrijorata in legatura cu presiunea sangelui ridicata, afla ca studiile au scos la iveala ca exercitiile efectuate seara ajuta la scaderea ei cu aproximativ zece procente. Cu toate acestea, riscul de accidentare este mai mic intre 15:00 si 18:00, iar plamanii functioneaza cu 17.6% mai bine la ora 17:00.

Program zilnic pentru munca

Ca sa fii cat mai eficienta la munca, ai nevoie de un program zilnic stabilit din timp. Unele persoane se descurca mai bine in prima parte a zilei, atunci cand sunt fresh si se pot concentra mai usor asupra activitatilor, in timp ce altele se descurca mai bine la orele serii. Insa specialistii ne surprind cu o ipoteza: se pare ca suntem mai creativi atunci cand suntem obositi! In acele momente, creierul nu mai este distras de alte lucruri din jur si sunt sanse mari sa apara acea idee geniala in timpul dusului de seara.

femeie la munca

Program zilnic pentru somn

Profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough spune ca organismul are nevoie de un program zilnic de somn, format din doua etape: somnul de noapte (perioada mai lunga) si cel de zi (asa-zisul „pui de somn de dupa-amiaza”). Desi oamenii nu acorda atentie pauzelor scurte de somn, studiile spun ca acestea ne ajuta sa ne incarcam cu energie si sa scapam de stresul acumulat in prima parte a zilei.

Cu siguranta ti s-a intamplat de multe ori sa ti se faca somn dupa pauza de masa de la pranz, insa nu ti-ai permis sa faci acest lucru pentru ca erai la munca. Gaseste un spatiu mai intim si incearca sa tii ochii inchisi pentru cateva minute. Nu trebuie neaparat sa dormi, ci doar sa ii permiti corpului sa se linisteasca.

Citeste AICI care sunt cele mai bune ore de somn!

Un program zilnic bine organizat te poate ajuta sa obtii performanta in toate domeniile. Tu obisnuiesti sa organizezi totul ori preferi sa lasi activitatile la voia intamplarii?

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.