Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Redactor Alexa Galgau

Există atât de multe tipuri de uleiuri pe piață, care mai de care mai apetisante, încât este imposibil să știi care este mai bun pentru gătit și care este nociv. Cei mai mulți oameni probabil că folosesc în continuare cel mai des uleiul de floarea-soarelui, însă acesta nu este cel mai sănătos pentru gătit. Atunci când faci mâncare la temperaturi mari, trebuie să folosești uleiuri care sunt stabile și nu oxidează sau nu râncezesc ușor.

Află, mai departe, care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit și care sunt cele pe care nu ar trebui să le folosești niciodată pentru a prăji în ele!

Ce uleiuri să alegi pentru gătit

Atunci când uleiurile oxidează, ele formează radicali liberi, niște compuși toxici care, în timp, afectează grav organismul și provoacă inclusiv apariția cancerului. Cel mai important factor în determinarea rezistenței la oxidare a unui ulei este nivelul de acizi grași saturați din el. Cu cât un ulei este mai bogat în grăsimi saturate și mononesaturate, cu atât el este mai rezistent la temperaturi crescute, iar uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate ar trebui evitate pentru gătit și ar trebui folosite doar la salate și sosuri făcute la rece.

Uleiul de cocos

Se pare că atunci când discutăm despre cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit, uleiul de cocos câștigă detașat, el fiind cea mai bună opțiune în acest sens. Peste 90% dintre acizii grași din uleiul de cocos sunt saturați, ceea ce înseamnă că este foarte rezistent la temperaturi înalte.

Totodată, se pare că uleiul de cocos are foarte multe beneficii pentru sănătate, mai ales datorită conținutului de acid lauric, care poate ajuta le menținerea unui colesterol echilibrat și poate omorî bacteriile. Există inclusiv nutriționiști care spun că uleiul de cocos te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă!

Ca să folosești un produs cu adevărat sănătos, asigură-te că îți iei ulei de cocos virgin, chiar dacă este mai scump. Produsele organice sunt întotdeauna mai bune și mai sănătoase decât celelalte.

Untul

Din cauza conținutului de grăsimi saturate, untul este un produs stigmatizat și evitat de toată lumea. Cu toate acestea, studiile recente vin cu informații surprinzătoare despre grăsimile saturate, care se pare că nu sunt atât de nesănătoase pe cât am crezut până acum. Mai mult, se pare că ele nu ar fi răspunzătoare pentru problemele cardiace, grăsimile cele mai periculoase fiind cele hidrogenate, adică cele rezultate prin prăjire și procesare la temperaturi înalte.

Untul de calitate este bun pentru organism dacă este folosit în cantități moderate și cu siguranță este indicat decât margarina, care este plină de grăsimile hidrogenate menționate mai devreme. Untul conține acid linoleic conjugat, care poate chiar să contribuie la scăderea procentului de grăsime din organism. Cu doar 4% grăsimi polinesaturate, 28% grăsimi mononesaturate și 68% grăsimi saturate, untul este excelent pentru gătit, el fiind rezistent la temperaturi înalte.

Însă există o problemă: untul obișnuit, din comerț, conține de regulă cantități mici de zahăr și proteine, ceea ce înseamnă că se arde în timpul prăjirii, devenind toxic. Așadar, cea mai bună variantă este untul clarificat sau untul ghee.

Uleiul de măsline

Deja știai că uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, însă știai că este bun și pentru gătit? El conține în cea mai mare proporție grăsimi mononesaturate (75%) și numai 11% grăsimi polinesaturate, ceea ce înseamnă că rezistă și la temperaturi mari.

Se știe despre uleiul de măsline că ajută la scăderea colesterolului „rău” și la prevenirea bolilor cardiace prin creșterea elasticității vaselor de sânge. De cele mai multe ori, este folosit în salate, însă poți să înlocuiești uleiul de floarea-soarelui cu ulei de măsline extravirgin la gătit. Un alt ulei similar cu uleiul de măsline din punctul de vedere al compoziției este uleiul de avocado, o altă opțiune recomandată pentru gătit.

Uleiul de palmier

De mai mulți ani, uleiul de palmier a început să fie tot mai folosit pentru gătit, în special pentru prăjire, deoarece este foarte rezistent la temperaturi înalte. El este bogat în grăsimi saturate și mononesaturate și este sărac în grăsimi polinesaturate. Cea mai bună variantă pentru gătit este uleiul de palmier roșu, adică cel nerafinat, deoarece conține mai mulți nutrienți, precum vitamina E și coenzima Q10.

Cele mai periculoase uleiuri pentru gătit

  • ulei din boabe de soia;
  • ulei de rapiță;
  • ulei de porumb;
  • ulei de floarea-soarelui;
  • ulei din sâmburi de strugure;
  • ulei de susan.

Acum știi care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit, așa că uită de uleiul de floarea-soarelui și începe să folosești un produs care nu îți pune în pericol sănătatea!

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.