Cele mai bune surse de fier pentru organism

Cele mai bune surse de fier pentru organism

Mihaela Dobre, redactor Divahair.ro

In prezent, alimentatia noastra este bogata in grasimi si zaharuri, dar saraca in nutrienti vitali pentru sanatatea organismului, asa cum este si fierul.

Lipsa de fier scade rezistenta la efort, cauzeaza oboseala si apatie, provoaca gastrita sau anemie si diminueaza eficienta organismului de a se apara impotriva bolilor.

Beneficiile fierului asupra organismului:

Fierul este implicat in productia de hemoglobin care ajuta globulele rosii sa aduca oxigenul in toate celulele corpului. De asemenea, are rolul de a diminua riscul anemiei si de a intari rezistenta la boli. Fierul serveste mai ales la transportul oxigenului de la plamani spre toate celelalte organe. Tot el asigura energia organismului si te ajuta sa te concentrezi mai bine.

Rolul fierului se exercita inca din primele luni de viata, fapt ce impune evitarea unor deficiente de fier inca din perioada de nou nascut si sugar, pentru a preveni anumite complicatii ireversibile precum anemia feripriva.

Aceasta afectiune instalata in primii ani de viata va avea efecte pe termen lung. Sugarii care au fost anemici la varsta de un an, au intarziere in dezvoltarea psihomotorie, iar la varsta scolara, au abilitati reduse la performantele lingvistice, motorii si de coordonare, precum si un coeficient de inteligenta mai redus cu 5 - 10 puncte.

Cele mai comune forme de anemie nutritionala sunt cele datorate lipsei de fier, de acid folic si de vitamina B12. Lipsa acidului folic duce la o anemie caracterizata de un numar mic de globule rosii foarte mari in dimensiuni. Doar intre 25% si 50% din acidul folic consumat este absorbit. Motivele: prajirea excesiva a alimentelor, lasarea legumelor crude la temperatura camerei timp de mai multe zile si consumul de antiacizi.

Vitamina B12 este esentiala in maturizarea globulelor rosii si in formarea invelisului de mielina al nervilor. Deficienta de vitamina B 12 se manifesta in principal prin anemie si tulburari neurologice.

Principalele surse de fier:

Nutritionistii recomanda sa consumam la fiecare masa produse bogate in fier si vitamina C. Prezenta vitaminei C tripleaza cantitatea de fier absorbita din alimente. In plus, este bine sa asociezi carnea cu legumele si cereale si sa nu bei ceai sau cafea in timpul mesei pentru a asigura un aport optim de fier.

Dieta noastra contine doua feluri de fier: forma heminica, ce se absoarbe in proportie de 15-35% in tubul digestiv, si fier neheminic, care se absoarbe in proportie mai mica, de 2-20%. Surse de fier heminic sunt cele de origine animala precum carnea rosie (de porc, de vita), dar si de pasare, organele (ficatul), pestele si oul; iar fierul neheminic se gaseste in surse vegetale precum boabele de fasole sau naut, linte, broccoli, curmale uscate, caise uscate, spanac, cereale integrale.

Pentru a creste absorbtia acestui mineral, specialistii ne recomanda consumul surselor de fier heminic si neheminic la aceeasi masa.

Pentru a asimila o sursa importanta de fier, incearca sa mananci urmatoarele combinatii de alimente:

- ficat cu spanac
- broccoli cu friptura de vita.
- scoicile sunt o alta importanta sursa de fier. Fie ca le alegi pe cele proaspete sau conservate, scoicile contin la fel de mult fier. O portie de 85 de grame (aproximativ 10 scoici) contine mai mult de 24 de miligrame de fier si doar 126 de calorii.
- adaugarea de zeama de lamaie peste spanacul racit, de exemplu, aduce un plus de vitamina C care creste absorbtia fierului.

Daca vara si toamna, fructele si legumele bogate in fier si vitamina C sunt peste tot si le putem consuma in cantitati mari, iarna ele nu mai sunt la fel de frecvente pe masa noastra de zi cu zi. Iar cele pe care le cumparam din piata sau din supermarket nu sunt proaspete si sunt, totodata, sarace in vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul.

Una dintre solutiile recomandate de specialistii in nutritie pentru aceasta problema o reprezinta suplimentele alimentare. Acestea joaca un rol foarte important in viata noastra de zi cu zi, pentru ca ele ii ofera corpului si, indirect, mintii, tot ce au nevoie pentru a functiona la cel mai inalt nivel.

Suplimentele nutritive de la Vitabiotics, Feroglobin, iti ofera cantitatea optima de fier de care organismul tau are nevoie. Feroglobin este formula unica ce contine o forma organica de fier, vitamine si minerale. Fierul contribuie la formarea globulelor rosii ale sangelui (hematiile) si furnizeaza energie organismului.

Feroglobin este ideal pentru toata familia, fiind disponibil atat in varianta lichida cat si varianta comprimata.

Feroglobin lichid

Acesta este un supliment alimentar lichid care contine fier, zinc si complexul de vitamine B, nutrienti care ajuta la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii din sange. Contine extract de malt alpin elvetian, miere si extracte naturale din fructe.

Compozitia de fier si vitamina B ajuta la prevenirea si tratarea anemiei, dar si pentru a furniza energie organismului. Acest supliment nu ataca stomacul si nu are efecte adverse gastrointestinal cunoscute.

Feroglobin lichid este un sirop cu gust placut de portocala, contine malt alpin elvetian, fructe naturale si miere. Este disponibil in sticlute de 200 ml.

Mod de administrare:
Copii 1-2 ani: cate o jumatate de lingurita de doua ori pe zi (2,5 ml x 2/zi)
Copii 3-12 ani:  cate o lingurita de doua sau de trei ori pe zi (5 ml x 3/zi)

Feroglobin capsule

Acest supliment nutritiv indeplineste aceleasi caracteristici ca varianta lichida, insa este disponibil in cutie cu doua blistere a 15 capsule fiecare. Se administreaza o pastila pe zi sau la indicatia medicului.

Suplimentele alimentare de la Vitabiotics sunt destinate cu precadere persoanelor cu anemie instalata sau lipsa de fier, femeilor in timpul menstruatiei, pentru a ajuta la formarea si inlocuirea pierderilor menstruale, persoanelor cu cu dieta dezechilibrata ce nu isi asigura necesarul de fier din alimentative, in timpul sarcinii si alaptarii, pentru a mentine normal nivelul hemoglobinei si al hematiilor atat la mama cat si la viitorul copil, donatorilor de sange, cat si copiilor si adolescentilor in perioada de crestere pentru a un apetit normal si pentru o dezvoltare neuropsihica (mai ales datorita regimului alimenatar necorespunzator pe care sunt tentati sa il adopte).

Ca si in cazul altor suplimente nutritive, acesta nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat.

Iarna aceasta apeleaza la suplimentele nutritive de la Vitabiotics pentru a-ti asigura necesarul zilnic de fier, dar si de alte vitamine si minerale, pentru a face fata solicitarilor fizice si intelectuale, si pentru a-ti spori capacitatile neuro-psihice.

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.