Colecistita clostridica- o forma rara de colecistita acuta

Colecistita clostridica- o forma rara de colecistita acuta

Paraschiv Teodora

Ti se intampla ca dupa o masa copioasa, bogata in grasimi, sa ai dureri, colici, greturi si chiar varsaturi? Inseamna ca suferi de colecistita. Aceasta reprezinta inflamarea cailor biliare si poate fi acuta sau cronica.

Trebuie sa stii ca forma acuta este mai grava, manifestandu-se prin sindrom dureros abdominal, febra si varsaturi. Una din cauzele colecistitei acute este bacteria Clostridium perfringens, ce determina formarea de gaz in peretele veziculei biliare.

Cauzele colecistitei clostridice

Colecistita clostridica este o varianta rara a colecistitei acute. Aceasta apare dupa contactul cu bacteria patogena pentru om, Clostridium perfringens. Acest microorganism se gaseste pe sol, pe fundul apei sau in tractul intestinal al animalelor.  In unele conditii bacteria poate ajunge in vezica biliara unde determina fermentarea compusilor organici cu formare de gaz.

Simptome colecistita clostridica

Principalele simptome ale colecistitei clostridice sunt:

-febra;

-greata si varsaturi cu aspect bilios si gust amar;

-icter  (colorarea in galben a tegumentelor);

-tahicardie (frecventa cardiaca crescuta);

-durere la palpare in partea dreapta a abdomenului;

 

Trebuie sa stii ca aceasta colecistita face parte din categoria celor emfizematoase. Daca ai diabet si prezinti simptome de colecistita acuta, trebuie sa mergi urgent la medic. Colecistitele emfizematoase sunt asociate cu gangrena si perforarea veziculei biliare, in special la persoanele in varsta sau cu diabet.

Daca vezicula biliara perforeaza mai pot apare si semne de peritonita:

-dureri abdominale ca o lovitura de pumnal, ce iradiaza in mana si omoplatul drept;

-intreruperea tranzitului intestinal pentru fecale si gaze;

-abdomen contractat, dur la palpare;

Diagnosticul de colecistita clostridica

Colecistita clostridica este foarte greu de diferentiat de colecistita acuta, simpla. Doar medicul internist, gastroenterolog sau chirurg este in masura sa puna diagnosticul de colecistita emfizematoasa.

Daca medicul presupune pe baza simptomelor ca ai colecistita, iti va face o serie de analize de laborator si studii imagistice pentru a confirma diagnosticul.

La analizele de sange va creste numarul de leucocite, ceea ce indica infectia. Enzimele hepatice pot fi crescute sau modificate, dar acest lucru nu ajuta la diagnostic.

Medicul iti mai poate recomanda sa faci o radiografie abdominala la care se poate vedea gazul din jurul veziculei biliare.  De asemenea iti mai poate face o ecografie; si aici se poate observa aerul din vezicula sau din peretii acesteia.

Examenul computer tomograf este cel care identifica cel mai sigur o colecistita emfizematoasa. Acesta poate identifica cantitatile mici de gaz, care nu se vad la radiografie sau ecografie.

Tratament colecistita clostridica

Daca ti se pune diagnosticul de colecistita emfizematoasa, trebuie sa stii ca interventia chirurgicala este absolut necesara. Se poate face fie colecistectomie deschisa, mai rar folosita, sau se poate opta pentru interventia laparoscopica.

Va trebui sa faci si tratament cu antibiotice pentru a controla infectia. Cel mai des se folosesc metronidazolul, ampicilina, imipenem, cilastatin, gentamicina si unele cefalosporine.

Dupa operatie va trebui sa urmaresti unele semne ce indica obstructia biliara. Este important sa te intorci la medic daca ai urina mai inchisa la culoare , daca scaunul este decolorat sau daca ai icter.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Ce formă geometrică are sufletul tău?
Incepe quiz
Ce formă geometrică are sufletul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.