Ciroza alcoolica: simptome, cauze si tratament

Ciroza alcoolica: simptome, cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, fara de care nu am putea supravietui. El filtreaza sangele, eliminand toxinele, descompune proteinele si produce fiere, astfel incat organismul sa poata absorbi grasimile de care are nevoie. Atunci cand cineva bea alcool in cantitati mari pentru un timp indelungat (cateva decenii), tesuturile ficatului incep sa se degradeze rapid, ajungandu-se in cele din urma la ciroza alcoolica.

Afla care sunt cauzele, simptomele, complicatiile si metodele de tratament pentru ciroza alcoolica:

Ciroza alcoolica: cauze si simptome

Conform statisticilor, intre 10-20% dintre persoanele care consuma alcool in exces ajung sa faca ciroza alcoolica, cea mai grava boala a ficatului. Afectiunea nu apare din senin, ci este progresiva. Poate incepe cu un ficat mai gras decat trebuie si apoi sa progreseze catre hepatita alcoolica, pentru ca mai tarziu sa se transforme in ciroza. Cu toate acestea, este posibil ca o persoana sa dezvolte ciroza alcoolica fara sa fi facut hepatita inainte. 

Consumul regulat si excesiv de alcool creeaza daune continue in ficat. Atunci cand tesuturile incep sa se cicatrizeze, acesta nu mai functioneaza cum trebuie, ceea ce inseamna ca nu mai sunt produse suficiente proteine pentru a putea fi eliminate toate toxinele din sange. 

Persoanele cu cel mai mare risc de a face ciroza alcoolica sunt cele care au consumat alcool in exces timp de cel putin 8 ani. Excesiv inseamna, conform Institutului National al Abuzului de Alcool si Alcoolismului (SUA), consumul a mai mult de 5 portii de bautura intr-o singura zi, pentru cel putin 5 zile pe parcursul unei luni calendaristice. Cu alte cuvinte, multe persoane care ies in cluburi sau la „baute” in weekenduri se incadreaza cu usurinta in aceasta categorie, ceea ce este ingrijorator. 

Totodata, femeile sunt expuse unui risc mult mai mare de a dezvolta ciroza alcoolica, deoarece nu au la fel de multe enzime in stomac pentru a descompune particulele de alcool. Asta inseamna ca la ficat ajunge o cantitate mult mai mare de alcool decat in cazul barbatilor, motiv pentru care se si spune ca pentru femei este mult mai periculos sa bea. 

Simptomele cirozei alcoolice incep sa apara, de obicei, intre 30 si 40 de ani. La inceput, corpul va putea compensa functia redusa a ficatului. Pe masura ce boala progreseaza, apar si anumite simptome:

- icter;

- tensiune arteriala ridicata in vena care trece prin ficat;

- prurit (mancarimi ale pielii);

- slabiciune si letargie;

- ranire usoara (aparitia vanatailor la cele mai mici accidentari).

Ciroza alcoolica: diagnostic, tratament si complicatii

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul se va interesa, in primul rand, despre istoricul medical al familiei pacientului si despre cantitatea de alcool pe care acesta obisnuieste sa o consume. In functie de ceea ce se descopera, urmeaza o serie de analize care pot scoate la iveala:

- anemia (din cauza nivelului scazut de fier);

- nivel ridicat de amoniu in sange;

- glicemia ridicata;

- nivel ridicat al leucocitelor;

- nivel scazut de magneziu;

- nivel scazut de potasiu;

- nivel scazut de sodiu.

Ciroza alcoolica poate fi determinata prin excluderea altor afectiuni ale ficatului, dar si prin biopsie, atunci cand medicul decide sa ia o portiune din tesutul ficatului pentru a o studia in laborator. Lasata netratata, boala poate duce la complicatii serioase precum acumularea lichidului in stomac, confuzia mentala, hemoragie interna sau icter, care cauzeaza ingalbenirea tegumentelor. Pacientii cu ciroza alcoolica intr-un stadiu avansat au nevoie, de obicei, de transplant pentru a supravietui. 

Cat despre tratament, ciroza alcoolica nu poate fi vindecata, dar ii poate fi incetinita evolutia. Primul pas consta in renuntarea completa la alcool, insa acesta se dovedeste a fi si cel mai dificil aspect. Cei mai multi pacienti care sufera de acest tip de ciroza sunt alcoolici, asa ca ar fi foarte periculos pentru ei sa incerce sa renunte la alcool fara a fi internati intr-o institutie specializata. Incetinirea evolutiei cirozei alcoolice presupune administrarea anumitor medicamente, adoptarea unui regim alimentar strict si suplimentarea proteinelor.

Ciroza alcoolica este o boala necrutatoare si adesea fatala, insa poate fi usor prevenita prin evitarea consumului excesiv de alcool. 

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (89)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.