Compusul din miere care te-ar putea îmbolnăvi

Compusul din miere care te-ar putea îmbolnăvi

Redactor Divahair.ro

Pe pâine prăjită, în limonade sau în deserturi, mierea este delicioasă şi este considerată o alternativă mai sănătoasă pentru zahărul alb. Realitatea ar putea fi însă diferită, iar mierea veche sau tratată termic ar putea aduce mai multe probleme decât kilogramele în plus. Poate că nu ai auzit de hidroximetil furfurol (HMF) până acum, însă prezenţa acestui compus în mierea pe care o consumi ar putea avea efecte nocive asupra sănătăţii.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului clasifică furanii drept compuşi cu potenţial carcinogenic, iar cercetările efectuate până acum indică faptul că HMF este toxic atunci când nivelul său depăşeşte 2.4 mg de HMF/kg corp.  În studiile realizate pe animale, HMF creşte posibilitatea dezvoltării cancerului hepatic şi de colon, însă acest efect nu a fost replicat şi în cazul oamenilor.

Hydroximetil furfurolul este un compus organic produs prin deshidratarea catalizată de acizi a zaharurilor din miere, în principal a fructozei. Indicatorul este folosit pentru stabilirea conformităţii mierii pentru consum, iar un nivel ridicat de HMF poate indica fie supraîncălzirea mierii, fie depozitarea sa în condiţii improprii, fie învechirea mierii, informează beetime.eu, un portal dedicat apicultorilor din Europa. Conform legislaţiei europene, concentraţia de HMF în miere nu ar trebui să depăşească 80 sau 40 mg/kg, conform aceleiaşi surse.

În mierea proaspătă, nivelul de HMF este prezent în cantităţi foarte mici. Un studiu realizat în 2007 indică însă că mierea păstrată timp de un an la o temperatură de 20 de grade Celsius (+/- 5 grade) conţine un nivel mai ridicat de HMF, de 16 mg/kg într-un an, sau o creştere 1-2 mg pe lună. Tipul de miere influenţează, de asemenea, concentraţia de HMF: mierea provenită din flori are un pH mai mic decât mierea de pădure, ceea ce descurajează formarea de HMF şi îi conferă mierii florale un termen de valabilitate mai lung.

Pentru a evita riscurile aduse de HMF sănătăţii tale, asigură-te că mierea pe care o consumi provine din surse sigure şi a fost depozitată la o temperatură ce nu depăşeşte 22 de grade Celsius, departe de sursele de căldură.
Însă mierea nu ascunde doar pericole, ci şi beneficii pentru sănătate: află care sunt avantajele consumului de miere cu lămâie!

Articolul urmator
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!
Incepe quiz
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.