Crizele de furie sunt benefice. Iată explicațiile specialiștilor

Crizele de furie sunt benefice. Iată explicațiile specialiștilor

Redactor Alexa Galgau

Nu ai fi crezut niciodată că furia ar putea să fie un lucru bun pentru tine, nu-i așa? De obicei, ni se spune că este o forță distructivă, o emoție negativă periculoasă pentru relațiile noastre cu ceilalți. Cu toate acestea, se pare că furia poate să fie și benefică din anumite puncte de vedere. Asta nu înseamnă că trebuie să o lași să pună stăpânire pe tine, dar nici să o negi atunci când apare sau să încerci mereu să o reprimi.

Află totul despre crizele de furie, inclusiv de ce pot fi benefice pentru tine, atâta vreme cât nu le lași să pună stăpânire pe tine!

Înțelegerea crizelor de furie: ce determină acest comportament intens și impulsiv?

Înainte de a vedea cum furia îți poate fi benefică, trebuie să înțelegem ce este furia și de ce apare.

Femeie care țipă
Sursa foto: Pexels.com

Așadar, furia este un răspuns natural și mai ales automat la o durere care poate lua formă fizică sau emoțională. Furia poate apărea atunci când oamenii nu se simt bine, se simt respinși, amenințați sau experimentează o anumită pierdere. Deoarece furia nu apare niciodată izolat, ci este precedată în mod necesar de sentimente de durere, este adesea caracterizată ca o emoție secundară.

De obicei, trăiești mai întâi o emoție primară, cum ar fi frica, durerea, pierderea sau tristețea. Aceste emoții îți creează sentimente de vulnerabilitate și te fac să-ți pierzi controlul, iar rezultatul este că te simți inconfortabil. Pentru a scăpa de această stare, subconștientul tău trece la furie. Este modalitatea organismului tău de a încerca să faci față acestor sentimente neplăcute. Spre deosebire de frică și tristețe, furia îți oferă un val de energie și te face să te simți puternic și responsabil, în loc de vulnerabil și neputincios. 

Cu alte cuvinte, furia este o modalitate de distragere de la durerea sau emoția inițială. Această schimbare a durerii în furie poate fi făcută conștient sau inconștient, însă adevărul este că, până nu ai rezolvat problemele de bază, furia va rămâne.

Furia devine o problemă atunci când nu o poți controla și spui sau faci lucruri pe care mai târziu le vei regreta. Studiile arată că furia necontrolată este dăunătoare pentru sănătatea ta fizică și mentală. De asemenea, poate escalada rapid la violență verbală sau fizică, fiind periculoasă și pentru cei din jurul tău.

Semne și simptome ale crizelor de furie

Crizele de furie sunt caracterizate de episodice de furie intensă și manifestări intense de comportament agresiv sau distructiv. Semnele și simptomele crizelor de furie pot include:

- Stare de iritabilitate intensă

- Frustrare

- Sentiment de copleșire (senzația că nu poți controla sau opri furia. Această neputință poate fi înfricoșătoare și frustrantă)

- Pierderea raționalității, ceea ce te face să acționezi impulsiv, fără a evalua consecințele

- Creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății tale fizice

- Comportament distructiv sau auto-vătămare

După un episod de furie, poți simți rușine, poți avea regrete sau remușcări pentru comportamentul tău, ceea ce poate duce la sentimente de vinovăție sau auto-blamare.

Crizele de furie te pot epuiza fizic și emoțional și pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor personale, deoarece pot duce la conflict, izolare socială și deteriorarea legăturilor interpersonale.

Factori declanșatori ai crizelor de furie

Crizele de furie pot apărea din mai multe motive și fiecare persoană are factori declanșatori unici. De exemplu, poți avea crize de furie ca urmare a unei nedreptăți sau discriminări, pentru că ai pierdut pe cineva drag sau pentru că nu știi cum să-ți controlezi emoțiile negative. Totodată, crizele de furie pot apărea din cauza dezechilibrelor hormonale sau ca efect secundar al unei probleme mentale.

Iată care sunt, în general, factorii declanșatori ai crizelor de furie:

Bărbat supărat cu mâinile în cap
Sursa foto: Pexels.com

Stresul puternic - Când nivelul de stres atinge cote ridicate, capacitatea de gestionare a emoțiilor poate scădea.

Frustrările, confruntările și conflictele personale - Situațiile care te împiedică să-ți atingi obiectivul te pot frustra și înfuria. De asemenea, dacă ai suferit o nedreptate, lipsă de respect sau discriminare, toate acestea îți pot favoriza crizele de furie.

Sentimente de rușine și umilință - Furia apare ca un mecanism de apărare.

Oboseala și epuizarea -  Lipsa de odihnă, epuizarea fizică sau mentală poate scădea capacitatea de gestionare a emoțiilor poate favoriza apariția crizelor de furie.

Furie reprimată -  Ignorarea sau suprimarea regulată a furiei poate duce la acumularea acesteia în timp, ceea ce poate exploda într-o criză de furie aparent nejustificată.

Consumul de substanțe sau alcool - Acestea scad inhibițiile și pot cauza pierderea controlului asupra furiei, ceea ce poate duce la comportament agresiv.

Tulburări mentale - De exemplu, tulburarea bipolară poate face pe cineva mai susceptibil la crize de furie.

Dezechilibre hormonale - Modificările hormonilor pot avea un efect mare asupra stării de spirit și emoțiilor (de exemplu menopauza și sindromul premenstrual).

Durere fizică cronică - Migrenele sau alte afecțiuni medicale pot duce la reacții furioase.

Când ar trebui să te îngrijoreze crizele de furie

Furia poate fi foarte distructivă pentru tine ca persoană și periculoasă pentru relațiile cu ceilalți. Crizele de furie ar trebui să te îngrijoreze atunci când:

- furia se manifestă în absența persoanei care a generat-o;

- crizele de furie nu au un motiv clar și nu se bazează pe o nedreptate;

- simți că nu poți controla accesele de furie;

- furia duce la comportamente agresive sau de auto-vătămare.

Impactul crizelor de furie asupra relațiilor interpersonale

Bărbat care țipă la o femeie
Sursa foto: Pexels.com

Oamenii ostili și furioși sunt mai puțin probabil să aibă relații sănătoase și, de aceea tind să aibă mai puțini prieteni. Furia cronică afectează grav relațiile personale deoarece partenerii și membrii familiei tind să fie și ei mai stresați și incapabili să se relaxeze în interacțiunile lor cu oamenii ostili. Treptat, oamenii furioși îi îndepărtează pe cei de lângă ei și devin și mai frustrați și furioși.

De asemenea, persoanele mereu supărate sau furioase sunt mai predispuse spre depresie, afecțiuni cardiovasculare sau alte probleme de sănătate.

Strategii pentru gestionarea crizelor de furie

Dacă ai des crize de furie, este important să încerci să descoperi problema de bază, ce anume favorizează apariția acestora. Apoi, este important să găsești modalități de a te calma, precum:

- Aplică tehnici de respirație și relaxare

- Fă o activitate fizică (aleargă sau puneți muzică și dansează)

- Fă ceva cu mâinile (fă curat, pictează sau desenează)

- Ieși la aer, petrece cât mai mult timp în natură

- Fă un duș rece

- Nu te mai gândi la problemă pe moment

- Vorbește cu cineva de încredere despre problema ta

Ajutor profesional pentru crizele de furie persistente: Când ar trebui să cerem sprijin specializat?

Femeie la psiholog
Sursa foto: Pexels.com

Dacă simți că furia ta este scăpată de sub control sau dacă îți afectează negativ viața sau relațiile, cel mai bine ar fi să vorbești cu un specialist. Un psiholog te poate consulta și poate determina dacă cauza furiei tale are la bază o afecțiune de sănătate mintală care necesită tratament.

Crize de furie la copii și adolescenți

Crizele de furie pot fi comune la copii și adolescenți. Există mai mulți factori declanșatori ai furiei la tineri, inclusiv stresul școlar, presiunea socială, frustrarea legată de așteptări sau limite, lipsa de control asupra situațiilor sau dorința de a obține ceva.

Genetica și alți factori biologici joacă un rol în furia și agresivitatea la copii, inclusiv mediul familial, traumele și comunicarea deficitară. La adolescenți, furia poate fi o modalitate de a-și exprima independența și de a se distanța de părinți sau poate avea cauze hormonale.

În unele cazuri, furia la copii este însoțită de afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv ADHD, autismul, tulburarea obsesiv-compulsivă și sindromul Tourette.

Crizele de furie la copii și adolescenți trebuie abordate cu răbdare și înțelegere, comunicare și, în unele cazuri, consiliere sau terapie. Dacă crizele de furie sunt persistente sau intense, trebuie să te adresezi unui specialist.

Recuperarea și creșterea personală după o criză de furie

După o criză de furie, este important să recunoști și să înțelegi ce emoții au declanșat-o pentru a preveni apariția unor crize viitoare. De asemenea, trebuie să înveți să-ți exprimi sentimentele într-un mod sănătos, să comunici mai bine cu cei din jurul tău și să găsești modalități de management al stresului. Acceptă-te ca persoană cu bune și rele, recunoaște când ai nevoie de ajutor și cere-l celor din jur sau unui specialist.

Crizele de furie pot fi benefice

Toate emoțiile noastre au două fațete și ne pot face bine sau rău, fiind de obicei periculoase dacă ne acaparează complet mințile. Acest lucru este valabil atât pentru emoții negative, cât și pentru emoții pozitive: atunci când ele ne domină complet, nu mai putem judeca într-un mod obiectiv și riscăm să facem greșeli. Furia este un sentiment pe care cu toții am vrea să îl evităm, dar vine și cu câteva beneficii dacă o ții sub control:

1. Este o forță motivatoare

Furia poate fi transformată în energie pozitivă și o forță motivatoare. Cercetările arată că furia ne poate face să ne „strunim” și mai mult pentru a ne atinge țelurile și să depășim cu mai mare ușurință obstacolele. Într-un studiu, participanților li s-au arătat obiecte asociate cu recompense, însă o parte dintre ei fuseseră expuși la fețe furioase. Persoanele care văzuseră chipurile furioase au arătat o mai mare dorință de a avea obiectele respective. Concluzia este că, atunci când vedem ceva care ne-ar fi benefic, furia ne va face să ne dorim mai mult acel lucru. Așadar, crizele de furie pot fi folosite constructiv pentru a căpăta putere și a lupta aprig pentru țelurile tale.

2. Persoanele furioase sunt mai optimiste

Nu ai fi putut niciodată să suspectezi această legătură, dar oamenii furioși au ceva în comun cu oamenii fericiți, pentru că se pare că au aceeași tendință spre optimism. Există un studiu care a măsurat teama de terorism după atentatele de la 11 septembrie. Conform acestuia, cei care se simțeau furioși se așteptau la mai puține atacuri în viitor, în contrast cu cei care se simțeau speriați și se așteptau la mai multe atacuri.

3. Crizele de furie pot ajuta relația

Sigur că, în general, este bine să îți ții emoțiile sub control și să nu ai crize de furie. Însă furia este totodată un sentiment firesc în cazul trădării sau nedreptății. În societate, furia trebuie ascunsă, dar se poate spune același lucru și despre relații? Se pare că ascunderea furiei poate să fie rea pentru relatie. Atunci când îți exteriorizezi sentimentele, chiar dacă ești furioasă, partenerul va înțelege cu ce a greșit. Foarte important este ca furia să fie orientată către găsirea unor soluții, nu către rănirea celuilalt sau răzbunare, pentru că acestea vor distruge relația.

Un cuplu care se ceartă
Sursa foto:iStock.com

4. Când ai crize de furie te cunoști mai bine

Crizele de furie reprezintă o bună ocazie de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine, iar de multe ori acestea au urmări pozitive. În timpul unei crize de furie, putem să ne dăm seama exact de ceea ce ne deranjează, pentru că am ajuns în punctul în care nu mai suntem dispuși să „ambalăm” frumos lucrurile. Așadar, data viitoare când ai o criză de furie, după ce lovești o pernă de câteva ori sau spargi un pahar, încearcă să îți notezi pe hârtie motivul concret al furiei sau măcar să îl rostești, iar urmările pot fi chiar pozitive pentru tine.

5. Furia poate fi un factor al negocierii

Chiar dacă nu este cea mai „onorabilă” metodă de a negocia, furia este o forță care ne poate aduce ceea ce ne dorim. Într-un studiu realizat pe această temă, participanții au făcut mai multe concesii și au formulat mai puține cereri către persoanele furioase, comparativ cu momentele când negociaseră cu persoane calme și fericite. Însă există și aici un detaliu important de care depinde succesul: furia trebuie să fie justificată pentru a putea câștiga o negociere, pentru că opțiunile celeilalte părți sunt limitate.

Există și furie distructivă, care trebuie neapărat ținută sub control, pentru a nu deveni periculoasă pentru relațiile cu ceilalți:

- furia se manifestă în absența persoanei care a generat-o;

- crizele de furie nu au un motiv clar și nu se bazează pe o nedreptate;

- furia este folosită pentru a face rău, nu pentru a găsi soluții.

Crizele de furie ne-ar putea ajuta dacă învățăm să ne folosim de energia pe care ne-o dau și să o direcționăm corect.

Citește și ce să faci și ce să nu faci după o ceartă cu iubitul tău!

Surse foto: iStock.com,Pexels.com

Surse articol: Mind.org.ukHealthline.comYalemedicine.orgWebmd.com

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.