Cum îți dai seama că ai o infecție în sânge

Cum îți dai seama că ai o infecție în sânge

Redactor Alexa Galgau

O infecție în organism poate să se agraveze până în punctul în care pătrunde și în sânge, dând naștere la septicemie, care poate fi fatală dacă nu este tratată de urgență. O infecție în sânge începe să prezinte simptome încă din stadiile incipiente, așa că este bine să știi să o detectezi. Dacă suspectezi că ai o infecție în sânge, este obligatoriu să mergi la medic și să te tratezi. Iată care sunt semnele!

Infecția în sânge: simptome

Dacă ai o infecție în sânge, organismul își adună toate forțele pentru a se lupta cu aceasta și eliberează o serie de substanțe care rezultă în inflamație generalizată și febră crescută, alături de alte simptome neplăcute.

Inflamația respectivă, declanșată de sistemul imunitar, poate duce la cedarea unor organe. În timpul septicemiei se formează cheaguri de sânge care reduc circulația la nivelul organelor interne, lăsându-le fără oxigen și nutrienții necesari. În cazurile de infecție gravă a sângelui, unul sau mai multe organe cedează, iar în cazurile cele mai grave, infecția poate să conducă la scăderea periculosă a tensiunii arteriale (șoc septic). Persoanele care suferă de boli ale sistemului imunitar sau de alte afecțiuni care le slăbesc organismul sunt în mare pericol dacă se declanșează septicemia.

Există o serie de simptome specifice ale infecțiilor în sânge, care trebuie să te trimită de urgență la spital:

1. Ritm cardiac anormal: când infecția se răspândește în sânge, acesta este unul dintre principalele simptome. Deoarece oxigenul nu ajunge în cantități suficiente la inimă, pulsul poate să crească sau să scadă foarte mult.

2. Nevoia subită de a urina sau lipsa urinei: pentru că sunt afectate organele majore, printre care și cele ale sistemului urinar, infecția în sânge poate să se manifeste prin nevoia de a urina și prin incontinență. De multe ori însă, deoarece este afectată funcția rinichilor, se poate întâmpla ca urinarea să fie mult redusă.

3. Respirația rapidă, întretăiată: organele nu mai primesc suficient oxigen, motiv pentru care reflexul de a respira este mult mai rapid. Acest simptom poate să ducă la derutare sau incapacitate de concentrare, fiind unul dintre primele semne ale infecției în sânge.

4. Greață și vărsaturi: pentru că septicemia poate să apară din orice parte a corpului, ea poate să provoace senzația de greață, de cele mai multe ori acompaniată de slăbiciune și amețeli.

5. Temperatură extremă a corpului: în cele mai multe cazuri, infecția în sânge provoacă o creștere a temperaturii. Cu cât infecția este mai gravă, cu atât febra va fi mai mare, uneori chiar punând viața pacientului în pericol. De obicei, o infecție în sânge provoacă o temperatură de peste 38-39 de grade Celsius. Aceasta este acompaniată de frisoane. Uneori însă, se poate întâmpla ca temperatura corpului să scadă foarte mult.

Infecția în sânge: tratament

Dacă prezinți simptomele de mai sus, trebuie să mergi de urgență la medic. Dacă acesta suspectează că este vorba despre o infecție în sânge, ți se vor face analize, pentru a descoperi sursa infecției. La analizele de sânge, o infecție severă se reflectă prin numărul foarte mare de leucocite (celule albe). De obicei, aceasta necesită spitalizare, pentru a putea opri infecția cât mai repede.

Tratamentul infecției în sânge presupune: administrarea de antibiotice cu spectru larg, pentru a omorî bacteriile care cauzează infecția, suplimentarea cu lichide pe cale intravenoasă, pentru a menține tensiunea arterială la un nivel sănătos, și oxigenarea organismului, pentru ca organele să funcționeze în continuare. De îndată ce sursa infecției este descoperită, se poate administra un tratament țintit. Dacă infecția este gravă, ar putea fi necesară dializa. 

Dacă nu este detectată și tratată la timp, infecția în sânge poate fi fatală. De aceea, oricând constați că organismul este slăbit și ai febră, în mod inexplicabil, fără alte simptome ale răcelii sau gripei, este necesar să mergi la medic și să faci analize.

Descoperă și 10 cauze nebănuite ale infecției urinare, una dintre cel mai frecvent întâlnite infecții la femei!

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.