Cum să îți dai seama că suferi de oboseală suprarenală

Cum să îți dai seama că suferi de oboseală suprarenală

Redactor Alexa Galgau

Foarte mulți oameni se confruntă cu o stare de oboseală și chiar letargie, în ciuda faptului că dorm suficient (sau chiar prea mult) și fac tot posibilul să își încarce bateriile înainte de o nouă zi. Dacă și tu te simți obosită în mod inexplicabil, s-ar putea să suferi de ceea ce medicii numesc „oboseală suprarenală”. Aceasta se manifestă atunci când glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni, iar unul dintre efecte este tocmai această lipsă de energie cu care mulți ne luptăm.

Citește mai multe despre oboseala suprarenală și ce ai putea să faci pentru a preveni sau rezolva această problemă!

Ce este oboseala suprarenală

Teoria medicală spune că un nivel prea ridicat de stres ar afecta funcția glandelor suprarenale, conducând la o scădere a nivelului de hormoni de care avem nevoie pentru a funcționa normal. Deocamdată nu există suficiente dovezi pentru a confirma această teorie, dar știm deja ce efecte devastatoare are stresul asupra noastră.

Din păcate, există multe afecțiuni care pot da simptomele asociate cu oboseala suprarenală, precum depresia, insomnia sau bolile tiroidiene. Semnele că ai putea avea această problemă sunt:

- trezitul foarte greu dimineața (chiar dacă nu ești o persoană matinală, în mod normal ar trebui să fii trează după ritualul de dimineață, nu să dormitezi până la ora 12);

- senzația permanentă de oboseală, indiferent ce faci pentru a o preveni (băutul excesiv de cafea nu se pune, pentru că poate să aibă efectul opus și îți taie energia dacă depăsești o anumită cantitate);

- probleme de gândire, de concentrare și de luare a deciziilor.

Înainte de a trage concluzia că suferi de oboseală suprarenală, trebuie să îți pui anumite întrebări legate de stilul tău de viață. De cele mai multe ori, răspunsul la problemele noastre de sănătate se află în deciziile pe care le luăm zi de zi pentru corpul nostru. Astfel, oboseala cronică de care suferi ar putea fi cauzată de o dietă necorespunzătoare, de un somn întrerupt sau de un orar de somn necorespunzător ori de o stare generală de nefericire care se poate croniciza.

Din păcate oboseala suprarenală nu poate fi diagnosticată cu precizie de medici, precum în cazul altor boli ale glandelor suprarenale, pentru care există metode de identificare. De exemplu, boala Addison (insuficiența adrenală) este o afecțiune în care glandele suprarenale sunt afectate de sistemul imunitar și nu mai funcționează corect. Boala Addison mai poate fi și o urmare a tuberculozei, cancerului sau a bolii SIDA. Este nevoie, deci, de un șoc imens al sistemului imunitar pentru ca glandele suprarenale să fie afectate, motiv pentru care unii medici sunt sceptici în legătură cu oboseala suprarenală.

Dacă suspectezi că ai putea avea așa ceva, pentru că ai exclus orice altă variantă, află că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora stresul și pentru a proteja glandele suprarenale:

  • încearcă mai multe metode de relaxare și de îndepărtare a stresului, precum yoga, meditația, masajul sau chiar și terapia, dacă problemele pe care le ai sunt mai serioase. Atunci când ești stresată, toate glandele sunt afectate, așa că este obligatoriu să faci tot posibilul să te relaxezi, măcar câteva ore în fiecare zi.
  • fă mișcare în fiecare zi sau cât mai des, pentru că aceasta ajută la controlul greutății. Persoanele supraponderale au de obicei mult mai multe probleme hormonale decât cele care au o greutate normală. În plus, sportul îți va schimba și starea de spirit, prin eliberarea de endorfine - chiar dacă la început e greu să te mobilizezi, vei constata că te simți mult mai bine dacă faci mișcare.
  • încearcă să dormi 7 ore pe noapte și să nu te culci foarte târziu. Dacă ai probleme cu adormitul, descoperă câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată înainte de culcare, pentru că îți vor strica somnul.

Oboseala suprarenală nu poate fi încă diagnosticată de medici, dar dacă nu ai altă explicație pentru lipsa ta de energie, nu îți rămâne decât să iei toate măsurile pentru protecția sistemului endocrin. Și nu ezita să mergi la medic chiar și pentru o problemă precum oboseala, care poate ascunde nenumărate boli!

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.