Cum scapi de carii în mod natural

Cum scapi de carii în mod natural

Redactor Alexa Galgau

În ziua de azi există convingerea că o carie, odată apărută, nu mai poate să dispară, ci continuă să se agraveze până afectează complet dintele. Însă există și specialiști care sunt de părere că o carie poate fi vindecată cu ajutorul câtorva măsuri alimentare. Această soluție ar putea fi mult mai bună decât folosirea plombelor, care se fac din materiale nu tocmai sănătoase, precum amalgamul.

Află din rândurile următoare cum poți să scapi de carii în mod natural!

Cum scapi de carii prin dietă

Înainte de a înțelege de ce alimentația te poate ajuta să scapi de carii, trebuie să înțelegi de ce se formează cariile. Acestea apar atunci când alimente care conțin carbohidrați, precum laptele, dulciurile, fructele etc., rămân un timp îndelungat pe dinți. Bacteriile care trăiesc în gură se hrănesc cu aceste resturi și produc acizi, care mai departe afectează suprafața dintelui, rezultând în carii.

Conform specialiștilor, există patru factori care contribuie la apariția cariilor:

1. Lipsa de minerale în dietă (calciu, magneziu și fosfor);

2. Lipsa de vitamine solubile (A, D, E și K);

3. Consumul excesiv de alimente bogate în acizi;

4. Consumul excesiv de zaharuri.

În afară de spălatul pe dinți de două ori pe zi și folosirea aței dentare, există și alte măsuri pe care poți să le iei pentru a scăpa de carii în mod natural, dar și pentru a preveni apariția altora.  Iată câteva dintre ele!

Eliminarea zahărului din dietă

Zahărul este principalul dușman al dinților tăi și este o adevărată otravă pentru organism și pentru creier. Problema este că mulți dintre noi suntem dependenți de el și nici nu ne dăm seama. În privința danturii, zahărul hrănește bacteriile și nu permite existența unui flux normal al fluidelor în cavitatea bucală. Pe deasupra, el este foarte acid și contribuie masiv la decalcifierea și demineralizarea structurii dinților, ceea ce conduce inevitabil la apariția cariilor.

Așadar, primul pas dacă vrei să scapi de carii în mod natural este să renunți la dulciuri, sucuri și preparate care conțin zahăr. În plus, folosește miere raw și evită chiar și sucurile naturale din fructe, pentru că și acestea au un conținut ridicat de zaharuri. Ai grijă inclusiv la îndulcitorii artificiali, pentru că și aceștia au efecte nefaste asupra danturii. Cea mai sănătoasă variantă de îndulcire este ștevia, care trebuie să devină cea mai bună prietenă a ta.

Elimină acidul fitic

Acidul fitic blochează asimilarea mineralelor și inhibă enzimele. Principalul motiv pentru care el a devenit o reală problemă în zilele noastre este că nu mai folosim metodele de procesare din antichitate, care îl distrugeau.

O dietă bogată în acid fitic duce la apariția cariilor, la deficiențe de minerale și la osteoporoză. Veștile proaste continuă: circa 80% din fosforul din grâne și leguminoase este legat de acid fitic, deci nu poate fi absorbit. Moleculele de acid fitic mai blochează și absorbția de calciu, magneziu, fier și zinc. Din păcate, este greu să îl eliminăm complet din dietă, mai ales pentru că el se găsește în aproape toate produsele pe care le consumăm, însă în cantități mai mici în cele organice sau nemodificate genetic. Alimentele care conțin acid fitic sunt grânele, leguminoasele, oleaginoasele și soia, pe care nu le putem exclude totalmente din dietă. Soluția ar fi să le lași la înmuiat în apă până ies răsadurile, proces care reduce cantitatea de acid fitic cu până la 90%.

zambet

Adoptă o dietă benefică pentru dinți

Dacă ar fi să urmezi o dietă ideală pentru prevenirea și vindecarea cariilor, aceasta ar arăta cam așa:

  • bogată în alimente de origine animală: fierturi de oase, carne, ouă, pește;
  • bogată în legume gătite și crude, în special verzituri;
  • bogată în lactate fermentate, precum kefirul, iaurtul, brânza etc.;
  • câte un fruct pe zi;
  • bogată în vitamina D (aceasta este produsă în corp prin expunerea la soare);
  • bogată în alimente cu grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, avocado, pește sau măsline;
  • pâinea obișnuită este înlocuită cu pâinea cu maia, care se obține prin fermentație, proces care distruge acidul fitic;
  • oleaginoase, leguminoase și semințe doar după ce încolțesc;
  • fără mâncăruri procesate, dulciuri sau fast-food.

Dacă te întrebi cum să scapi de carii fără a merge la dentist, poate că ar fi bine să începi prin a-ți schimba obiceiurile alimentare. Acestea te pot ajuta să ai o dantură de nota 10!

Iată și o listă de alimente aparent inofensive care conțin mult zahăr!

Articolul urmator
Pasta de tahini: beneficii și mod de preparare
Pasta de tahini: beneficii și mod de preparare
Ce dezastru natural esti?
Incepe quiz
Ce dezastru natural esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.