Cum se scot căpușele

Cum se scot căpușele

Cristina Babii

Ce plăcere să te bucuri de vară mergând cu tălpile goale prin iarbă sau profitând de răcoarea din zonele împădurite! Nici nu te-ai gândi că astfel de plimbări ți-ar putea aduce neplăceri din cauza unui „inamic” atât de mic, încât nici nu îi observi prezența. Căpușele stau la pândă în zonele cu iarbă și se găsesc în număr tot mai mare în lunile de vară. Micile arahnide nu sunt în general purtătoare de boli și nici nu cauzează probleme serioase de sănătate, dar se atașează cu îndârjire de pielea gazdei și de multe ori sunt greu de îndepărtat. Află cum se scot capusele cât mai repede și fără durere, așa încât să nu te îngrijorezi de transmiterea bolii Lyme, pe care căpușele o pot transmite, sau de alte neplăceri.

Cum se scot căpușele – metode recomandate

Cum se scot capusele_1

Când ești mușcată de o astfel de insectă, este bine să știi ce anume să nu faci. Contrar credințelor populare, folosirea unui băț de chibrit, stropirea cu grăsime sau benzină sau otrăvirea cu acetonă nu ar face decât să o determine să se atașeze mai puternic. Așadar, cum se scot căpușele? Există metode mai sigure care te vor scăpa într-o clipă de nesuferitele insecte. Iată care sunt ele!

Folosește-te de o pensetă

Cum se scot capusele_penseta

Cea mai eficientă metodă să scapi de o căpușă care s-a atașat puternic în pielea ta constă în folosirea unei pensete. Trebuie să îndepărtezi gura arahnidei, nu să o tragi de restul corpului, pentru că riști să împrăștii microbi în organism. Cu ajutorul pensetei, apucă bine capul căpușei, cât mai aproape de piele posibil. Nu te ajuta de degete, pentru că nu vei face decât să înrăutățești lucrurile. Trage de parazit ferm, constant, dar cu mișcări lente, până când observi că se detașează de piele. Nu răsuci penseta în timp ce tragi, pentru a evita ca gura căpușei să rămână atașată.

Spală bine zona afectată cu apă și săpun; poți folosi și alcool sanitar, apă oxigenată sau tinctură de iod pentru a tampona pielea. Dacă gura căpușei a rămas înfiptă în piele, încearcă să o scoți cu penseta; dacă mici părți rămân totuși atașate, ai grijă să dezinfectezi zona cu alcool sanitar și așteaptă să iasă de la sine. La orice semn de infecție sau durere mai mare, prezintă-te de urgență la medic!

Ața dentară te ajută

Cum se scot capusele_ata dentara

Iată o altă idee folositoare pentru scoaterea căpușelor, mai ales dacă nu ai la îndemână o pensetă. Ața dentară este utilă și în astfel de situații, nu doar pentru îngrijirea dinților. Iată cum trebuie să acționezi: taie o bucățică de ață dentară sau orice alt tip de șnur subțire. Înconjoară apoi ața în jurul capului căpușei, cât mai aproape de piele posibil. Strânge bucla formată în jurul capului, folosindu-te de ambele mâini pentru a forma un nod rezistent – bucata de ață ar trebui să arate ca o lesă în jurul gâtului. Apoi trage de capete în sus, cu mișcări ușoare, dar ferme. Vei observa că parazitul eliberează strânsoarea și se detașează de piele. Tamponează apoi zona cu alcool sanitar.

Folosește un card bancar

Ce poți să mai scoți cu cardul de credit în afară de bani? Căpușele! Nesuferitele arahnide pot fi îndepărtate cu ușurință dacă te folosești de un card bancar oarecare. Apropie marginea cardului de capul căpușei, apăsând ușor pe abdomenul parazitului, pentru a te asigura că rămâne nemișcat. Încetișor, prin alunecare, plasează cardul sub capul arahnidei. Repetă mișcarea de câteva ori până ce căpușa se eliberează, exact ca și cum ai încerca să îndepărtezi guma de mestecat de pe haine.

Acum știi cum se scot căpușele în cele mai eficiente moduri, așa că nu-ți rămâne decât să ții sub observație zona afectată. Dacă observi unul dintre următoarele simptome, prezintă-te de urgență la medic:

  • Migrene și dureri musculare;
  • Febră și/sau frisoane;
  • Iritații ale pielii.

Cum se scot capusele_zone afectate

Ca în cazul multor alte afecțiuni, esterecomandat să eviți mușcăturile de căpușe. Pentru a preveni astfel de incidente, nu te aventura în zone pe care le știi populate de astfel de paraziți (păduri, parcuri, zone cu iarbă înaltă etc.), acoperă cât mai multă piele atunci când te deplasezi prin astfel de locuri, poartă o pălărie, un tricou cu mâneci lungi și pantaloni până la glezne. Ferește-te de mușcăturile de căpușă folosind creme sau spray-uri special create pentru a ține la distanță insectele. Dacă locuiești la curte, ai grijă să cureți grădina de crengi și resturi putrezite de copaci și să tai iarba în permanență.

Tu știai cum se scot căpușele fără riscuri?

Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.