Cum știi că suferi de o boală autoimună

Cum știi că suferi de o boală autoimună

Redactor Alexa Galgau

Bolile autoimune sunt mai frecvente decât ne-am putea imagina, ele afectând sute de milioane de oameni din întreaga lume. Anumite boli autoimune, precum lupusul, sunt greu de diagnosticat, din cauza simptomelor foarte variate și neclare pe care le provoacă. Alteori, simptomele sunt precise, deoarece boala țintește o anumită porțiune a corpului sau un anumit organ.

Află cum să îți dai seama că suferi de o boală autoimună și care sunt cel mai des întâlnite astfel de boli.

Boala autoimună: când corpul devine propriul dușman

Există, în total, 80 de tipuri de boli autoimune, multe cu simptome similare, ceea ce face diagnosticarea foarte dificilă. O boală autoimună se dezvoltă atunci când sistemul imunitar, care îți protejează corpul de organisme străine, atacă celulele corpului, percepându-le ca străine. În funcție de tipul ei, o astfel de afecțiune atacă un singur organ sau mai multe organe și țesuturi ale corpului.

Unul dintre lucrurile pe care bolile autoimune la au în comun este că au simptome intermitente, nu continue. În prezent, nu există remediu pentru bolile autoimune și singurul lucru care poate fi făcut este combaterea simptomelor. Mai bine de 75% dintre pacienții cu boli autoimune sunt femei, iar cele afro-americane, hispanice și nativ americane au risc crescut de a se confrunta cu aceste boli.

Câteva dintre cele mai comune boli autoimune sunt:

  • artrita reumatoidă: inflamarea articulațiilor și a țesuturilor înconjurătoare;
  • lupusul: o inflamație generală a corpului, care atacă pielea, articulațiile, plămânii, rinichii, creierul și alte organe;
  • boala celiacă: o reacție negativă a organismului la gluten, care cauzează inflamarea țesutului care căptușește intestinul subțire;
  • vitiligo: porțiuni albe de piele cauzate de pierderea pigmentului;
  • scleroderma: boală a țesutului conectiv care provoacă schimbări la nivelul pielii, vaselor de sânge, mușchilor și organelor interne;
  • boala Hashimoto: inflamarea glandei tiroide;
  • boala Addison: insuficiență la nivelul glandelor adrenale;
  • boala lui Grave: o tiroidă hiperactivă;
  • sindromul Sjorgen: se manifestă prin distrugerea glandelor care produc lacrimi și salivă, cauzând senzația de gură uscată și ochi uscați;
  • artrita reactivă: inflamarea articulațiilor, uretrei și ochilor.

Semne că ai o boală autoimună

Este foarte greu să îți dai seama singură că suferi de o boală autoimună - până și medicii au uneori dificultăți în a depista acest tip de afecțiune. Pentru că există atâtea tipuri de boli autoimune, nu există simptome care să le cuprindă pe toate, dar, în general, trebuie să fii atentă la:

  • durerile de încheieturi și umflarea acestora: o parte din bolile autoimune afectează încheieturile, iar simptomele apar mai ales dimineața, la prima oră. Un semn că este vorba despre o boală autoimună este faptul că durerile nu sunt constante, ci există perioade în care sunt puternice, urmate de perioade în care nu se manifestă.

  • simptomele neobișnuite la nivelul pielii: lupusul, de exemplu, provoacă o iritație a pielii în formă de fluture, pe față (pe nas și obraji). Unele boli autoimune se manifestă prin iritații și leziuni ale pielii, care adesea sunt diagnosticate greșit, fiind confundate cu boli de piele comune. Atunci când suferi de o boală autoimună, ai perioade în care apar iritațiile.

  • manifestări ale glandelor endocrine: anumite boli autoimune afectează hormonii, iar glanda tiroidă este vizată de aceste afecțiuni. Află cum îți dai seama că ai probleme cu tiroida.

  • starea de oboseală pe termen lung: nu este exclus ca bolile autoimune să îți provoace o stare de oboseală, din cauză că organismul luptă încontinuu. Uneori, această luptă împotriva propriilor celule poate să se manifeste inclusiv printr-o ușoară febră, nu mai mare de 37 de grade, care tot apare și dispare fără nicio altă explicație.

Uneori, boala autoimună atacă organele interne, caz în care vei avea simptome specifice bolilor acestora. Tocmai de aceea, astfel de afecțiuni sunt atât de greu de diagnosticat uneori.

Dacă suspectezi că ai o boală autoimună, este foarte important să faci investigații amănunțite și să nu mergi la un singur medic, ci să ceri mai multe păreri, pentru a fi sigură că nu lași o astfel de problemă nediagnosticată.

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.