Cum sa te lasi de fumat

Cum sa te lasi de fumat

Luiza Valsan

Niciodata nu este prea tarziu sa te lasi de fumat. Renunta la acest viciu si iti vei imbunatati sanatatea: vei reduce riscul de boli de inima, cancer, boli de plamani si alte afectiuni care apar din cauza tigarilor. Afla cum sa te lasi de fumat definitiv!

Principale motive pentru care trebuie sa te lasi de fumat chiar acum:

- vei duce o viata mai sanatoasa
- vei avea mai multi bani
- vei avea o respiratie proaspata si placuta
- vei trai mai multi ani
- te vei simti minunat

Planul tau personal de renuntare la fumat

Gandeste-te ce tip de fumator esti, care sunt momentele din viata in care simti nevoia sa aprinzi o tigara si motivul pentru care o faci. Acest proces de reflectie te va ajuta sa identifici ce recomandari, tehnici ori terapii sunt cele mai potrivite pentru tine. Pune-ti urmatoarele intrebari:

- Simti nevoia sa fumezi la fiecare masa?
- Esti mai mult un fumator social? (Fumezi mai mult atunci cand esti intr-un anturaj, alaturi de prieteni fumatori?)
- Ai o dependenta foarte mare, adica fumezi mai mult de un pachet de tigari pe zi? Ori un simplu plasture cu nicotina te va ajuta sa scapi rapid de acest viciu?
- Fumezi cand esti stresata ori cu moralul la pamant?
- Exista anumite activitati, locuri sau persoane pe care le asociezi cu obiceiul de a fuma?
- Asociezi fumatul cu alte vicii, precum consumul de alcool ori jocurile de noroc?
- Ai fi dispusa sa mergi la sedinte de hipnoterapie si/sau de acupunctura pentru a te lasa de fumat?
- Poti sa vorbesti deschis despre dependenta de tigari cu un terapeut ori un psiholog?
- Ai vrea sa intri intr-un program de fitness?

Dupa ce ti-ai raspuns la toate aceste intrebari, incepe propriul plan de renuntare la fumat.

Programeaza o zi in care sa renunti la fumat. Alege o zi in urmatoarele doua saptamani astfel incat sa ai timp sa te pregatesti fara sa-ti pierzi motivatia de a renunta. Daca obisnuiesti sa fumezi mai ales la locul de munca, renunta la fumat cand incepe weekendul. Astfel vei avea la dispozitie doua zile ca sa te adaptezi schimbarii.

Spune-le tuturor ca vrei sa te lasi de fumat. Include in planul tau atat familia, cat si prietenii si colegii de munca si spune-le ca ai nevoie de suportul si incurajarile lor. Cauta rapid un prieten care vrea de asemenea sa se lase de fumat. Puteti sa va ajutati reciproc in timpul procesului si sa nu cedati tentatiei. Este adevarata expresia "cand sunt doi, puterea creste".

Anticipeaza tentatiile/simptomele si fa un plan de contraatac. Majoritatea persoanelor care reincep sa fumeze o fac in primele trei luni. Poti sa rezisti etapei daca te pregatesti din timp sa infrunti obstacolele, precum sevrajul nicotinic si pofta de a fuma.

Sevrajul nicotinic se manifesta prin diverse simptome: nevoia acuta de nicotina (cantitatea de nicotina din sange scade si organismul iti cere insa dureaza cateva minute aceasta senzatie), depresie, nervozitate, insomnii, durere de cap, transpiratii, balonare, tuse, stari de oboseala.

Arunca tigarile si alte produse cu nicotina. Elimina din casa, masina si birou toate tigarile, brichetele, scrumierele si chibriturile care te pot tenta. Si nu ascunde niciun pachet de tigari in caz de urgenta. Spala hainele si improspateaza orice lucru care miroase a nicotina. Spala masina pe interior, curata draperiile, mocheta si mobilierul.

Consulta medicul. Mergi la medicul de familie sau la un specialist care iti poate spune cum sa te lasi de fumat. Doctorul iti poate prescrie un tratament medicamentos care te va ajuta sa depasesti aceste momente dificile. Mai poti apela si la guma sau plasturele cu nicotina, sprayul nazal, tigareta electronica sau anumite comprimate masticabile.

Cum sa te lasi de fumat cu ajutorul unui jurnal

Desi suna copilareste si nu crezi ca un jurnal te poate ajuta sa scapi de aceasta dependenta, specialistii sunt de alta parere. Tine o evidenta a fumatului cu doua saptamani inainte sa te lasi. Noteaza fiecare moment din zi in care simti nevoia de a aprinde o tigara:

- La ce ora ai avut pofta de tigara?
- Cat de intensa a fost dorinta (pe o scara de la 1 la 10)?
- Ce anume faceai in acel moment?
- Cu cine erai?
- Care era starea ta de spirit?
- Cum te-ai simtit dupa ce ai fumat?

Printre cele mai frecvente motive pentru care adultii fumeaza se afla gestionarea sentimentelor neplacute, precum stresul, depresia, singuratatea, teama si anxietatea. Cand ai o zi proasta, ti se pare ca tigarile sunt singurele tale prietene. Oricat de mult confort ti-ar furniza tigarile, totusi, este important sa-ti amintesti ca exista metode mai sanatoase si mai eficiente pentru a tine la distanta starile neplacute. De exemplu, exercitiile fizice, meditatia, tehnicile de relaxare si de respiratie.

Daca ti-ai dat seama din jurnal care sunt "declansatorii" fumatului, afla cum sa ii eviti:

Alcoolul. O mare parte din fumatori asociaza tigarile cu alcoolul. Sfat: incearca sa consumi doar bauturi non-alcoolice sau sa bei doar in locurile unde fumatul este interzis. Mananca nuci, seminte sau mesteca guma.

Alti fumatori. Atunci cand esti inconjurat de multe persoane care fumeaza, este de doua ori mai dificil sa te lasi de tigari. Sfat: Cercurile tale sociale trebuie sa afle ca iti schimbi obiceiurile si ca nu vrei sa revii asupra lor. Spune-le ca nu mai pot fuma in masina ori la cafeaua de dimineata daca te afli si tu.

Sfarsitul mesei. Multi fumatori obisnuiesc sa-si aprinda o tigara dupa ce termina de mancat. Sfat: Inlocuieste acel moment cu savurarea unui fruct, a unui desert sanatos sau a unei bucati de ciocolata.

Activitati care te tin departe de tigari

Gaseste un substitut. Pastreaza langa tine alte produse pe care sa le bagi in gura atunci cand simti nevoia de o tigara, cum ar fi bomboane de menta, bucati de morcovi sau telina, seminte.

Pastreaza mintea ocupata. Citeste o carte sau rasfoieste o revista, asculta muzica preferata, completeaza un rebus ori un puzzle, plimba catelul sau joaca-te online.

Tine mainile ocupate. Pentru a satisface nevoia de stimulare tactila, strange in mana o minge antistres.

Spala-te pe dinti. Atunci cand ai pofta de tigara, mergi imediat la baie si curata dintii. Prospetimea si senzatia de curatenie din gura te va ajuta sa scapi de pofta de tigari urat mirositoare, care iti ingalbenesc dintii si iti polueaza respiratia.

Bea apa. Bea un pahar de apa rece, incet, pentru a elimina pofta de tigari si pentru a mentine hidratat organismul.

Aprinde altceva. In loc sa dai foc unei tigari, aprinde o lumanare ori tamaie.

Fii activa. Mergi in parc, fa jogging sau flotari, incearca yoga sau pur si simplu alearga zilnic in jurul blocului.

Relaxeaza-te. Apeleaza la ritualurile care te calmeaza: fa o baie fierbinte cu uleiuri esentiale, mediteaza, citeste o carte ori practica tehnici de respiratie profunda.

Cum sa te lasi de fumat cu terapii alternative

Exista cateva metode ca sa renunti la fumat fara sa includa terapia de inlocuire a nicotinei sau medicamentele.

Hipnoza. Este o metoda renumita, cu rezultate foarte bune. Aceasta tehnica nu are nimic de-a face cu hipnoza de la televizor sau cea practicata de magicieni. Sedintele de hipnoza te ajuta sa ajungi intr-o stare profunda de relaxare, cand esti deschisa la sugestii care iti intaresc motivatia de a renunta la fumat.

Acupunctura. Una dintre cele mai vechi tehnici medicale cunoscute, acupunctura, functioneaza prin faptul ca stimuleaza secretia de endorfine (analgezice naturale) care ii permite organismului sa se relaxeze. Acupunctura amelioreaza simptomele manifestate in timpul sevrajului nicotinic.

Terapia comportamentala. Dependenta de nicotina este asociata cu comportamentele obisnuite practicate in timpul fumatului. Terapia comportamentala crede ca cele mai multe tulburari psihologice isi trag existenta din obiceiuri gresite. In urma sedintelor vei dobandi noi abilitati si comportamente necesare pentru a face fata problemelor vietii.

Terapii motivationale. Acest tip de tehnici incearca de-a lungul unui timp determinat sa ajute subiectul sa treaca de la un stadiu la altul in procesul schimbarii si sa mentina succesele obtinute. Exista numeroase carti si site-uri care contin modalitati de automotivare pentru a renunta la fumat. O tehnica apreciata si care ajuta multe persoane in acest proces este cea de calcul a banilor economisiti. Banii pot fi un motiv suficient de important pentru a te lasa de fumat, mai ales pe timpul unei crize economice.

Stim ca este greu sa te lasi de fumat, insa trebuie sa ai putina vointa. In momentele de criza incearca o simpla autosugestie: "Nu fumez. Nu pot fuma. Nu voi fuma" si in timp ce repeti aceste cuvinte cauta o activitate placuta, care sa iti elimine pofta de tigari. Testeaza recomandarile specialistilor DivaHair despre cum sa te lasi de fumat si vei avea un succes garantat!

 

Articolul urmator
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    x (anonim)
    6 august 2013 10:10

    nu s[un ca fumatul este un lucru bun, nici pe departe, dar cand citesc unele comment-uri imi vine sa rad, fumatul provoaca TBC, :)))))))), TBC este o afectiune provocata de o bacterie denumita Bacilul Koch, care se transmite pe calea aerului, iar boala se manifesta cand organismul este slabit, arterita este o boala a membrelor inferioare adica picioare, nu ti se taie mainile de la arterita :))))))In fine nu mai comentez, totul tine de vointa nu exista NU POT , exista doar NU VREAU

    Ce dezastru inseamna fumatul si cum va puteti lasa de fumat (anonim)
    6 august 2013 01:01

    Dupa cum vedeti, exista metode si medicamente pentru ajutor in lasarea de fumat. Acestea ajuta vointa. Lasarea de fumat se face de regula in mod brusc, nu treptat. Poate veti mai simti dependenta doar in primele zile dupa renuntarea la fumat, dar dupa foarte scurt timp (in medie cam doua - trei saptamani) dispare dependenta fizica, apoi dispare si dependenta psihica. Multi s-au lasat de fumat si fara medicamente, doar cu vointa. Altii s-au lasat de fumat in urma lecturii unor carti impotriva fumatului, in special in urma lecturii cartii „In sfarsit, nefumator!” scrisa de Allen Carr, care e recomandata de multa lume.

    Ce dezastru inseamna fumatul si cum va puteti lasa de fumat (anonim)
    6 august 2013 01:01

    (Continuare) In lasarea de fumat cea mai importanta este vointa. Sunt metode si terapii care ajuta in lasarea de fumat. Si exercitiile fizice pot ajuta foarte mult in lasarea de fumat. Sunt si medicamente care ajuta in lasarea de fumat. Exista un program impotriva fumatului al Ministerului Sanatatii numit Stop Fumat si va puteti inscrie in cadrul acestui program la policlinicile de pneumoftiziologie (si nu numai) unde se dau astfel de medicamente gratis.

    Ce dezastru inseamna fumatul si cum va puteti lasa de fumat (anonim)
    6 august 2013 01:01

    (Continuare) Afaceristii din industria tutunului sunt niste criminali. Unul dintre ei, director la o mare companie din industria tutunului, a fost auzit spunand: „Suntem interesati de oricine are buze”. Deci ei ar vrea sa fumeze oricine, numai sa scoata ei bani. Nu le cadeti in plasa! Daca sunteti nefumator nu va apucati niciodata de fumat pentru nimic in lume, sau daca sunteti fumator faceti efortul sa va lasati! In primul rand pentru sanatatea dumneavoastra, in al doilea rand pentru a nu va arde banii, si in al treilea rand, pentru a nu-i mai lasa pe acesti criminali sa castige pe sanatatea si pe viata dumneavoastra! Nu-i lasati sa va distruga viata! Fara colaborarea voastra ei nu va pot face rau. In industria tutunului se invart sume imense, se invart cei mai multi bani dupa industria armamentului!

    Ce dezastru inseamna fumatul si cum va puteti lasa de fumat (anonim)
    6 august 2013 01:01

    Fumatul cauzeaza cancer, accidente vasculare, TBC, boli de inima, de ficat, de stomac, arterita, infertilitate, impotenta si in foarte multe cazuri duce la deces. Multe persoane au facut cancer la plamani, la gat sau la gura. Multi au facut arterita si au ajuns sa le fie taiate picioarele sau mainile. Altii, care au facut cancer la gat, n-au mai putut vorbi cateva luni apoi au decedat. Altii au ajuns sa le fie perforat gatul, sa li se ataseze un buton si sa vorbeasca apasand pe acel buton…Statisticile arata ca, la fiecare 10 minute, un om moare din cauza afectiunilor cauzate de fumat. Fumatul duce si la stricarea danturii, pentru ca scade foarte mult calciul din organism, provoaca si riduri, imbatranire prematura si multe altele...Deci fumatul are foarte multe „premii”: „Premiul” I – cancer; „Premiul” al II – lea - infarct; „Premiul” al III – lea - TBC; Mentiune - tuse si miros de groaza; „Premiul femina” – infertilitate si riduri; „Premiul” „perfect barbatesc” – impotenta.

    Ce dezastru înseamn? fumatul ?i cum v? pute?i l?sa de fumat (anonim)
    6 august 2013 01:01

    Fumatul cauzeaz? cancer, accidente vasculare, TBC, boli de inim?, de ficat, de stomac, arterit?, infertilitate, impoten?? ?i în foarte multe cazuri duce la deces. Multe persoane au f?cut cancer la pl?mâni, la gât sau la gur?. Mul?i au f?cut arterit? ?i au ajuns s? le fie t?iate picioarele sau mâinile. Al?ii, care au f?cut cancer la gât, n-au mai putut vorbi câteva luni apoi au decedat. Al?ii au ajuns s? le fie perforat gâtul, s? li se ata?eze un buton ?i s? vorbeasc? ap?sând pe acel buton…Statisticile arat? c?, la fiecare 10 minute, un om moare din cauza afec?iunilor cauzate de fumat. Fumatul duce ?i la stricarea danturii, pentru c? scade foarte mult calciul din organism, provoac? ?i riduri, îmb?trânire prematur? ?i multe altele...

    Sergiu (anonim)
    5 august 2013 19:07

    Cat timp am pierdut citind asta, mai bine imi faceam un cui si ma uitam pe pereti, e usor sa scrii chestiile astea, dar cand ai un job super solicitant in care trag toti de tine, sa te lupti cu nicotina, e ultimul lucru pe care vrei sa-l faci. Va dau eu un sfat cu adevarat util, luati-va tigara electronica si plasturi, a da, si asigurati-va ca incepeti ziua cea mare in concediu, altfel, no chance!

    spy (anonim)
    5 august 2013 16:04

    eu am 2 saptamani de knd mam lasat dupa ce am citit o stire de genu acesta,frate e mai bn akm,mam apucat de sport,ma trezesc mai bn,si multumesc lui Dumnezeu nu simt gustul ei,poti fuma si in fata mea..lasati-va e un lucru bun ptr sanatatea voastra si a celor din jur

    lenuta_grigoriu@yahoo.com (anonim)
    2 august 2013 16:04

    buna,ma numesc lenuta si am 47 ani,va rog ajutatima sa ma tratez de gonartroza la genunchi ptr.ca nici un tratament pe care l-am facut nu ma ajutat ..va multumesc