De ce avem nevoie de zinc în organism! Iată ce beneficii are!

De ce avem nevoie de zinc în organism! Iată ce beneficii are!

Redactor Alexa Galgau

Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, căruia adesea i se acordă mult prea puțină importanță. O deficiență de zinc poate să afecteze serios imunitatea  și nu numai - zincul este implicat în diviziunea celulară  și se găsește în toate țesuturile corpului. Din păcate, o astfel de deficiență este mai comună decât ai crede și nu apare doar în cazul indivizilor care vin din țări subdezvoltate.

Iată ce beneficii are zincul și de ce este important să ai o alimentație bogată în acest mineral esențial pentru organism!

Beneficiile zincului, un mineral vital

Deficiența de zinc apare atunci când nu consumăm destul alimente bogate în acest mineral. Zincul se găsește în concentrații mari în carne, în fructe de mare și în lactate, ceea ce înseamnă că vegetarienii, de pildă, au adesea probleme cu nivelul de zinc din organism. Anumite medicamente pot produce, la rândul lor o deficiență, iar femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc mult mai mare în acest sens.

Există multe simptome ale deficienței de zinc, care nu pot fi ușor atribuite acestei probleme, din cauză că sunt destul de nespecifice. De aceea, de cele mai multe ori, este nevoie analize de sânge. Câteva dintre simptomele lipsei de zinc din organism sunt: nivelul scăzut de energie, imunitatea scăzută, memoria diminuată, disfuncții ale nervilor, sunetul ascuțit în ureche, somn perturbat etc.

Iată și o parte din cele mai importante beneficii ale zincului în organism:

1. Susține sănătatea sistemului reproducător feminin și fertilitatea: în cazul femeilor, zincul este foarte important pentru procesul de creștere a ovulului. Dacă există o deficiență de zinc în organism, acesta nu se va dezvolta corespunzător, iar ovulația va fi compromisă, la fel și fertilitatea. Cantitatea necesară de zinc permite corpului femeii să folosească estrogenul și progeteronul în mod eficient, susținând sistemul reproducător și asigurând un echilibru al estrogenului în organism, ceea ce previne instalarea cancerului mamar sau de ovare.

2. Previne apariția cancerului și susține sistemul imunitar: datorită rolului său important în proliferarea celulelor, zincul împiedică apariția cancerului, care este, de fapt, o eroare a fusului de diviziune celulară (celulele se înmulțesc mult prea repede). Studiile recente arată că deficiența de zinc a fost asociată cu cancerul de sân, de prostată, de colon, de ovare, de plămâni și de piele. Prea puțin zinc înseamnă și o scădere a numărului de celule T, care controlează sistemul imunitar atunci când corpul intră în contact cu virusuri și bacterii.

3. Ajută sistemul cardiovascular: zincul este vital în menținerea sănătății celulelor sistemului cardiovascular, în special a celor care căptușesc vasele de sânge și asigură elasticitatea acestora. Nivelul redus de zinc poate să faciliteze acumularea de colesterol în vasele de sânge.

4. Este benefic pentru diabetici și prediabetici: zincul este necesar pentru funcțiile hormonale, inclusiv în ceea ce privește insulina. Acest mineral se „lipește” de insulină, pentru ca mai apoi aceasta să fie stocată în pancreas și eliberată atunci când crește nivelul glucozei din sânge. Apoi, zincul îmbunătățește modul în care celula se „deschide”, pentru ca glucoza să intre și să devină combustibil pentru organism. De aceea, un nivel adecvat de zinc este foarte important și pentru diabetici sau pentru cei care sunt predispuși la această afecțiune.

5. Îți oferă energie și te ajută să te odihnești mai bine: unul dintre beneficiile cele mai însemnate ale zincului constă în faptul că ajută funcția neurotransmițătoare și este astfel benefic pentru creier, în special în ceea ce privește capacitatea de concentrare. Datorită faptului că este necesar pentru metabolizarea melatoninei, un hormon esențial pentru un somn odihnitor, zincul te ajută și să dormi adânc și, astfel, să ai mult mai multă energie.

Alte beneficii ale zincului sunt:

  • prevenirea instalării bolilor neurodegenerative;
  • echilibrarea stărilor emoționale;
  • susținerea fertilității masculine;
  • combaterea depresiei.

Wellwoman tablete - supliment alimentar pentru femeia modernă

Acum, că știi cât de multe beneficii are zincul, probabil că înțelegi și cât de important este să ai o alimentație variată, care să îți ofere aportul zilnic necesar al acestui minerale (15 mg pentru adulți). Iar dacă dorești să-ți îmbunătățești ”stocul”, Wellwoman, de la vavianpharma.ro te ajută să ai o sănătate de.. fier.

Acesta este un supliment nutritiv pentru femei în perioada de pre, peri și post menopauză, care conține 22 nutrienți activi esențiali, cum ar fi vitamine A, C, D, E, complex de vitamina B, dar și minerale precum fier, zinc, iod, magneziu, mangan, crom, seleniu. 

Descoperă care sunt 10 dintre alimentele cele mai bogate în zinc!

Articolul urmator
Glutation: beneficii și mod de administrare
Glutation: beneficii și mod de administrare
De ce jucarie sexuala ai nevoie?
Incepe quiz
De ce jucarie sexuala ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.