De ce dinții de lapte nu cad la anumite persoane

De ce dinții de lapte nu cad la anumite persoane

Redactor Alexa Galgau

În mod normal, ne pierdem dinții de lapte atunci când suntem mici și în locul lor ne cresc alții noi, mai rezistenți, pe care îi păstrăm toată viața. Totuși există și cazuri în care dinții de lapte nu cad, din cauză că aceia permanenți nu există deloc, o afecțiune cunoscută sub numele de „hipodonție” (atunci când lipsesc până la cinci dinți permanenți) sau „oligodonție” (când lipsesc mai mult de șase dinți permanenți). 

Află ce de dinții de lapte cad doar la anumite persoane, iar altele trebuie să trăiască toată viața cu ei!

De ce dinții lapte nu cad la anumite persoane 

Dinții sunt esențiali pentru noi, deoarece ne permit să mestecăm și să pregătim mâncarea pentru a fi digerată. În mod normal, avem două seturi de dinți: cei de lapte și cei permanenți. Primii cad de obicei până la vârsta de 12 ani, iar cei permanenți încetează să mai crească după vârsta de 25 de ani (ne referim și la măselele de minte). În cazuri rare, se poate întâmpla ca unii dinți de lapte să nu cadă, ceea ce poate provoca îngrijorare persoanelor care se confruntă cu această problemă.

Te-ai întrebat vreodată de ce avem dinți de lapte și nu ne naștem direct cu dantura de adult? Ei bine, acest lucru se întâmplă deoarece în gura unui copil nu pot încăpea 32 de dinți permanenți, ci doar 20 de dinți de lapte. Ne naștem cu acești dinți deja formați, care încep să iasă prin gingii la vârstele de 6 luni și 2 ani, creând spațiul în care se pot dezvolta ceilalți dinți mai târziu.

Pe măsură ce ne dezvoltăm, gurile noastre cresc și, în cele din urmă, devin prea mari pentru cei 20 de dinți de lapte. Dacă ne-am păstra setul inițial de dinți, ei ar fi foarte mici și ar exista spații enorme  între ei, ceea ce ar face imposibil mestecatul. Așadar, dinții de lapte încep să cadă atunci când cei permanenți „vor” să iasă.

Atunci când dinții de lapte nu cad, înseamnă că nu există dinți permanenți care să îi împingă din gingie și să îi înlocuiască. Poate fi vorba despre unul sau mai mulți dinți de lapte care nu cad sau, foarte rar, despre întreaga dantură. Această problemă apare în 2,5-6,9% din cazuri, mai ales la femei.

Alte posibile cauze pentru păstrarea dinților de lapte sunt: patologia, alinierea proastă a dinților, trauma locală și dezvoltarea târzie a dinților permanenți.

O persoană căreia nu îi cad toți dinții de lapte nu trebuie să își facă multe probleme. Dacă pacientul își permite, el poate recurge la implanturi dentare pentru a rezolva partea estetică. În rest, dinții de lapte trebuie îngrijiți cu atenție și este nevoie de controale regulate la medicul stomatolog pentru a preveni cariile și alte probleme. 

Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml - 32,40 Lei

Mamele au întotdeauna grijă ca micuții lor să nu sufere foarte tare în timp ce dinții de lapte se încăpățânează să iasă, iar pentru asta au și o soluție. Este vorba despre Multi-Mam Baby Dent, de la vavianpharma.ro, un gel cu acțiune asupra gingiilor micuților prin care durerile specifice erupțiilor dentare. 


Află totul despre o igienă orală corectă!

Au început să îi dea dinții de lapte bebelușului tău? Iată cum acționează gelul de dentiție și cum să îl folosești!

Articolul urmator
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cate persoane te invidiaza?
Incepe quiz
Cate persoane te invidiaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.