De ce nu este bine să bei apă în timpul mesei

De ce nu este bine să bei apă în timpul mesei

Redactor Alexa Galgau

Cei mai mulți oameni au obiceiul de a bea apă în timpul mesei, însă specialiștii ne avertizează că acest obicei ne-ar putea costa scump la capitolul sănătate. Se pare că apa consumată în timpul mesei, în special cea rece, poate să aibă multe efecte negative în organism.

Citește care sunt motivele pentru care nu ar trebui să bei niciodată apă în timpul mesei!

Apa în timpul mesei dăunează sănătății

1. Apa diluează sucul gastric. Stomacul conține acizi care ajută digestia și contribuie la descompunerea mâncării. Mai mult, acești acizi mai au rolul de a omorî agenții infecțioși care pot fi ingerați împreună cu mâncarea. Enzimele digestive din stomac sunt esențiale pentru starea noastră generală de sănătate, iar atunci când conținutul stomacului este diluat cu apă, acțiunea tuturor agenților protectori din acest organ este cu mult diminuată. Stagnarea procesului de digestie permite alimentelor să rămână în stomac prea mult timp și să nu ajungă la timp în intestinul subțire, unde sunt absorbiți nutrienții.

2. Apa reduce cantitatea de salivă produsă în timpul mesei. Saliva este prima secreție a corpului asociată cu digestia. Ea conține enzime care descompun mâncarea, dar în același timp stimulează stomacul să producă acele sucuri gastrice despre care vorbeam mai devreme. La fel ca acidul gastric, saliva este diluată de apă și trimite semnale reduse stomacului, iar mâncarea este trimisă către acesta mult mai puțin „pregătită”, ceea ce îngreunează digestia.

3. Apa în timpul mesei provoacă hiperaciditate. Acest efect rezultă din primul discutat. Deoarece apa diluează acidul gastric, se creează un lanț de reacții care duc, în cele din urmă, la producerea excesivă de acid gastric. Stomacul continuă să absoarbă apa până ajunge la saturație. În primul rând, sunt produse mult mai puține enzime digestive, iar mâncarea rămâne în stomac sau ajunge în intestin digerată insuficient. Mai departe, stomacul produce acid suplimentar, pentru a compensa cantitatea insuficientă de enzime și pentru a ajunge la un echilibru. Din păcate, rezultatul este că ne alegem cu arsuri gastrice.

4. Apa în timpul mesei crește cantitatea de insulină din corp. Ceea ce puțini oameni știu este faptul că, dacă bem apă în timp de mâncăm, putem să ne scădem fără să știm nivelul insulinei, exact ca atunci când consumăm alimente cu indice glicemic mare. Atunci când corpul nu poate să digere corespunzător alimentele, glucoza din acestea este stocată sub formă de grăsime și nu folosită pentru energie. Acest proces duce la scăderea nivelului de insulină și la creșterea glicemiei. Încă un rezultat al acestui efect negativ al consumului de apă din timpul mesei este faptul că te poți îngrășa, în ciuda faptului că există concepția că apa te ajută să slăbești.

Pentru a nu mai bea apă în timpul mesei, ține cont de următoarele sfaturi:

  • consumă alimente mai puțin sărate, deoarece acestea îți produc sete. Este indicat să consumi puțină sare în general, deoarece aceasta duce la retenția de lichide în corp și la creșterea tensiunii arteriale.

  • mestecă bine mâncarea, deoarece unul dintre motivele pentru care bem apă în timpul mesei este ca să înghițim mai ușor. Avem nevoie de acest „ajutor” atunci când nu mestecăm suficient hrana sau când luăm înghițituri prea mari. Totodată, află că în momentul în care mesteci suficient, este produsă mai multă salivă, iar enzimele din aceasta ajută digestia.

  • bea un pahar cu apă înainte cu 30 de minute de a mânca. Astfel, nu îți va fi sete pe parcursul mesei. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. Atunci când îți formezi acest obicei, nu doar că scapi de setea din timpul mesei, dar te simți si mai sătulă atunci când te așezi la masă.

Acum știi de ce nu este bine să bei apă în timpul mesei și de ce ar trebui să scapi de acest obicei. Urmează sfaturile noastre și nu vei mai avea probleme digestive!

Descoperă și băutura-minune care ajută digestia!

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.