De ce e bine sa iei suplimente alimentare care contin enzime digestive

De ce e bine sa iei suplimente alimentare care contin enzime digestive

Redactor Alexa Galgau

Enzimele digestive reprezinta o componenta esentiala a procesului de digestie, ajutand corpul sa asimileze nutrientii din mancare. Aceste substante se gasesc in alimentele crude si sunt distruse in mare parte in timpul prepararii termice, asa ca nu este de mirare ca numeroase persoane sufera de deficienta de enzime digestive, care se manifesta prin afectiuni ale stomacului precum balonarea, arsurile sau constipatia. 

Din fericire pentru noi, putem rezolva problema nu doar printr-o alimentatie mai sanatoasa, ci si prin administrarea de suplimente alimentare care contin enzime digestive.

Afla mai jos ce sunt aceste enzime digestive, cum te afecteaza lipsa lor si ce poti face pentru a avea o digestie sanatoasa!

Ce sunt enzimele digestive

Mancarea pe care o consumam zilnic este descompusa de organism in mai multi nutrienti esentiali: aminoacizi (din proteine), acizi grasi, colesterol, zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi importanti pentru sanatatea noastra.

Enzimele digestive, produse in pancreas si in intestinul subtire in cea mai mare parte, dar si in saliva si in stomac, sunt substante care descompun alimentele, ajutand organismul sa selecteze nutrientii de mai sus si sa ii asimileze. Prin urmare, atunci cand nu ai suficiente enzime digestive in corp, indiferent ca mananci sanatos si variat, organismul nu va primi nutrientii esentiali de care are nevoie, din cauza faptului ca este incapabil sa ii extraga. 

Factori de risc care pot reduce nivelul de enzime digestive din organism 

In mod normal, o persoana care mananca portiile zilnice recomandate de fructe si legume crude nu ar trebui sa aiba probleme cu deficienta de enzime digestive. Exista insa anumite boli care reduc drastic numarul de enzime digestive din organism, cum ar fi cancerul pancreatic, pancreatita cronica, boala celiaca, boala lui Crohn etc. 

Chiar si fara a te imbolnavi grav, tot exista factori de risc in ceea ce priveste numarul enzimelor digestive din corp, cum ar fi:

- inflamatiile usoare ale sistemului digestiv, precum cele provocate de paraziti intestinali, alergii alimentare, impermeabilitatea intestinului etc.;

- inaintarea in varsta este asociata cu o reducere a functionalitatii sistemului digestiv, mai ales in cazurile in care stilul de viata este unul nesanatos;

- nivelul scazut de acid gastric;

- stresul cronic este una dintre cele mai des intalnite cauze ale nivelului redus de enzime digestive. Atunci cand suntem stresati, corpul nostru intra intr-o stare de alerta care reduce multe functii esentiale ale organismului, printre care si digestia.

Simptome care pot ascunde o deficienta de enzime digestive 

Simptomele deficientei de enzime digestive sunt:

- balonarea;

- senzatia ca ai o piatra in stomac (din cauza ca nu se digera bine mancarea);

- senzatia de saturatie dupa cateva inghitituri;

- bucati de mancare nedigerata in scaun;

- scaun care pluteste la suprafata apei;

- prezenta grasimii la suprafata scaunului.  

Cum poti „repara” deficienta de enzime digestive

In primul rand, va trebui sa investighezi posibila afectiune care sta la baza deficientei de enzime digestive. Apoi, schimbarile de regim alimentar sunt obligatorii pentru a repara situatia. O dieta de tipul Whole30 sau Paleo ar putea sa refaca functia digestiva prin reducerea inflamatiilor si imbunatatirea asimilarii de nutrienti. Cu toate acestea, alimentatia s-ar putea sa nu fie o metoda suficienta pentru a reface nivelul de enzime digestive. 

Gestionarea stresului cronic este esentiala in combaterea problemelor digestive. Cei mai multi dintre noi nici macar nu mancam corect din cauza stilului de viata haotic, mereu pe repede-inainte. Nu de putine ori ne rezolvam problemele la birou ciugulind ceea ce numim „pranz”, insa nu este nici pe departe ceea ce trebuie. Suntem zi de zi atat de coplesiti de tot ceea ce trebuie sa facem, incat organismul nostru se afla in permanenta in acea stare de alerta mentionata mai sus. De aceea, degeaba iei suplimente si mananci sanatos, daca nu iti rezervi timp sa te hranesti incet si sa lasi deoparte grijile macar cat stai la masa. 

In afara acestor metode de a repara deficienta de enzime digestive, unele cazuri necesita administrarea de suplimente alimentare. Desigur, acestea trebuie administrate numai in urma unor analize care releva un nivel scazut de enzime digestive. 

Atunci cand cumperi suplimente alimentare cu enzime digestive, nu te orienta catre cele mai ieftine, pentru ca mai mult ca sigur nu vei obtine rezultate. Tine minte sa cauti suplimente cu enzime digestive extrase din fructe sau plante, deoarece acestea sunt cele mai stabile si au un spectru larg de actiune. Suplimentele de enzime digestive se iau in timpul meselor, preferabil la ore fixe, cel putin 3 pastile pe zi, timp de o saptamana. 

Tu stiai cate probleme poate cauza deficienta de enzime digestive?

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.