Anticonceptionale pentru acnee: da sau nu?

Anticonceptionale pentru acnee: da sau nu?

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand ai acnee, simti in fiecare zi cat de greu iti este sa scoti capul pe usa si sa infrunti lumea. Oricat de bine ai acoperi eruptiile de cosuri, te simti neatragatoare, iar acest gand se reflecta inclusiv in atitudinea ta - esti mult nesigura pe tine si chiar ai tendinta de a te izola social. Desi este pacat ca se intampla astfel, un ten acneic te poate impiedica sa te angajezi in anumite domenii (de exemplu, beauty) si nu te ajuta nici in relatiile cu ceilalti, pentru ca nu putini sunt aceia care judeca o carte dupa coperta.

Prin urmare, nu iti ramane decat sa incerci sa tratezi problema, iar una dintre solutiile pentru acnee sunt anticonceptionalele. Afla cand este cazul sa apelezi la ele si daca au efecte secundare care sa te faca sa te razgandesti! 

Anticonceptionale pentru acnee: este aceasta solutia?

Dermatologii prescriu de mult timp anticonceptionale pentru a trata acneea, iar acest tratament este potrivit pentru femeile sanatoase care doresc si o forma de contraceptie. De obicei, se apeleaza la aceasta varianta dupa ce au fost incercate mai multe tratamente topice cu creme speciale si rezultatele nu au fost multumitoare. 

Exista o relatie stransa intre hormoni si acnee. Unele femei se trezesc cu eruptii chiar inainte de menstruatie, pentru ca nivelurile hormonale din organism sufera schimbari. In alte cazuri, odata ce a aparut acneea, ea ramane pe fata ani de zile, uneori chiar si dupa menopauza. Ceea ce duce la aparitia cosurilor este un exces al secretiei glandelor sebacee de la nivelul pielii. Atunci cand sebumul se amesteca cu celule epiteliale, aceste doua elemente pot bloca porii si creeaza un mediu propice pentru bacterii, care provoaca aparitia cosurilor. Hormonii masculini (androgeni), printre care si testosteronul, sunt aceia care stimuleaza pielea sa produca sebum. Ovarele si glandele adrenale ale unei femei sunt cele care produc o cantitate scazuta de androgeni. Orice dezechilibru hormonal, chiar si unul minor, poate sa insemne mai multi hormoni masculini si, prin urmare, o secretie excesiva a glandelor sebacee si un risc crescut de a face acnee. Anticonceptionalele au rolul de a te regla din punct de vedere hormonal, deoarece contin estrogen si progesteron. 

In ultimul deceniu, au aparut zeci de tipuri de anticonceptionale pe piata, insa, pana acum, numai trei tipuri sunt acceptate ca tratamente pentru acnee. Toate sunt de fapt o combinatie de contraceptive orale care contin si estrogen, si progesteron. Atentie! Anticonceptionalele pe baza de progesteron pot chiar sa agraveze acneea! Pentru a determina ce pastile ti se potrivesc, este absolut obligatoriu sa faci o vizita la medicul ginecolog si la dermatolog. Ultimul lucru pe care il doresti este sa te trezesti cu un dezechilibru hormonal major din cauza ca te-ai grabit si ai vrut o solutie rapida. 

Desi ai citit probabil multe articole despre efectele devastatoare ale anticonceptionalelor, este bine de stiut ca in ziua de azi se folosesc cantitati mult mai mici de estrogen si progesteron, ceea ce reduce considerabil riscurile medicale. Cu toate acestea, femeile care iau contraceptive orale prezinta un risc mai mare de a avea probleme cu inima si cu cheagurile de sange formate in picioare sau plamani, in special daca sunt fumatoare.

Alte efecte secundare includ:

- hipertensiunea;

- probleme cu ficatul si bila;

- migrene;

- depresie si schimbari de dispozitie.

In aceste conditii, tratamentul cu anticonceptionale pentru acnee nu este chiar pentru oricine si se poate prescrie doar in urma unui consult de specialitate, in care este studiat istoricul medical al pacientului. Chiar daca ti-ar trata acneea, anticonceptionalele ti-ar putea agrava alte afectiuni de care suferi, deci riscul nu ar merita. 

Culmea este ca exista si reversul medaliei: daca iei ani de zile anticonceptionale, atunci cand opresti tratamentul din diverse motive este foarte posibil ca organismul tau sa treaca prin niste schimbari majore, iar unul dintre efecte este tocmai eruptia acneica. Asadar, tocmai tratamentul pentru aceasta afectiune poate sa conduca la (re)aparitia ei candva (si, cu siguranta, nu poti sa iei contraceptive orale toata viata). 

Inainte de a te hotari sa folosesti anticonceptionale pentru acnee, consulta toate variantele de tratament existente, bineinteles alaturi de un medic specialist. Incearca mai multe tratamente inainte de a apela la acesta si nu uita si de remediile naturiste pentru acnee , care iti pot ameliora considerabil problema!

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?
Incepe quiz
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.