Ce trebuie sa stii despre indepartarea alunitelor

Ce trebuie sa stii despre indepartarea alunitelor

Luiza Valsan

Ai alunite pe corp si vrei sa scapi de ele deoarece le consideri inestetice sau periculoase pentru sanatatea ta? Afla tot ce trebuie sa stii despre indepartarea alunitelor.
 

Ce reprezinta alunitele si de cate feluri sunt?

Fie ca ai alunite din nastere (nevi congenitali ce apar la 1 din 100 de oameni) sau aparute pe parcursul anilor, acestea se mai numesc si nevi pigmentari in limbajul de specialitate, si apar in urma inmultirii melocitelor, celulele pielii responsabile de producerea pigmentului (a culorii). Prin urmare, alunitele apar in urma unei acumulari de celule pigmentare, fiind formatiuni tumorale benigne.

Exista doua tipuri de alunite: nevi plani sau excrescente. Acestea din urma ridica mai multe probleme mai ales daca sunt localizate in zone supuse traumatizarii repetate (linia sutienului, marginea slipului, betelia pantalonilor), situate pe mucoase sau subinghinal, ori daca au fost expuse indelung razelor ultraviolete. De asemenea, factorii genetici joaca un rol important in modificarea unei alunite. Ea risca ca pe parcursul vietii sa se transforme in melanom si sa devina cancerigena.

Cu cat o alunita are o dimensiune mai mare, este mai neregulata si are o culoare neuniforma, cu atat creste riscul de a deveni maligna. De aceea, singura solutie de a anula acest risc este indepartarea alunitelor care au posibilitatea de a deveni problematice.

Metode de interventie pentru indepartarea alunitelor

In primul rand, trebuie sa stii ca nu orice alunita trebuie scoasa, ci doar acelea suspecte, care prezinta semne de malignitate (modificarea formei, a culorii si a structurii sau chiar aparitia sangerarii si a iritatiilor). Mai mult, alunitele prezente la nastere sunt mai predispuse la a se transforma in melanom decat cele care sunt dobandite pe parcursul vietii.

Stiai ca 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt in Europa Centrala si de Est si ca 30% dintre romani nu folosesc niciodata protectie solara? O supraveghere atenta a alunitelor si o ingrijire corecta a pielii (inclusiv folosirea periodica a unor creme cu factor de protectie mare impotriva razelor ultraviolete) te pot scapa de probleme grave.

Exista mai multe metode de indepartare a alunitelor: pe cale chirurgicala, prin laser-terapie, prin radiofrecventa, dermabraziune, shaving sau cu creme speciale.

Indepartarea alunitelor pe cale chirurgicala se face cu ajutorul bisturiului, sub anestezie locala, urmata de o simpla sutura a pielii (se panseaza zona, iar firele se scot in aproximativ o saptamana) sau prin electrocauterizare (cand tesutul este topit, ars). Uneori, dupa tratamentul chirurgical, este necesara o reconstructie prin procedee specifice chirurgiei plastice (expandare tisulara, lambouri, grefe de piele), mai ales daca alunita a ocupat o zona mai mare pe corp.

Indepartarea alunitelor prin laser-terapie este folosita mai ales pentru cele de mici dimensiuni si situate in locuri vizibile, unde o cicatrice ar fi inestetica. Interventia prin laser are dezavantajul de a nu fi eficienta pentru alunitele cu radacini profunde din cauza puterii mici de patrundere a razei in piele. In plus, aceasta terapie indeparteaza formatiunile prin coagulare si nu mai este posibil examenul histologic pentru a se stabili daca este maligna sau benigna.

Radiochirurgia foloseste unda radio pentru a efectua incizii sau excizii precise si fine cu ajutorul unui electrod-bucla care indeparteaza alunita fara ca sa fie nevoie de fire de sutura. Practic, celulele sunt vaporizate si nu arse ca in chirurgia traditionala. Si aceasta procedura se efectueaza sub anestezie locala. Timpul de vindecare al pacientului este mai mic si in cele mai multe cazuri fara cicatrici sau cu semne foarte putin sesizabile.

Dermabraziunea si shaving-ul alunitelor presupun razuirea celulelor de pe suprafata corpului, iar cremele speciale actioneaza precum un peeling. Aceste metode au o eficienta mai scazuta si sunt recomandate leziunilor superficiale.

Atunci cand apelezi la o interventie chirurgicala exista si anumite pericole, cel mai frecvent complicatii minore, cum ar fi sangerarea, infectia sau cicatrizarea inestetica.

Costuri pentru indepartare alunite

Esti hotarata sa iti scoti alunitele, insa te intereseaza si cat te-ar costa aceasta procedura? In primul rand, trebuie sa mergi la o consultatie la dermatologie care costa in jur de 100 lei, in functie de clinica si de doctor.

Costul procedurii unei excizii sau a eliminarii unei alunite se face in functie de diagnostic, de tratament si daca esti asigurata sau nu. In general, preturile sunt cuprinse intre 50 si 300 de lei/leziune si pot ajunge pana la 2.000 lei, in functie de complexitatea interventiei.

Fie ca este o necesitate sau un simplu moft, inainte de orice procedura de indepartare a alunitelor, este necesar sa consulti un dermatolog (sau mai multi) pentru a afla care este cea mai potrivita metoda pentru tine.

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.