Crema cu hidrocortizon: la ce ajută și cum să o folosești

Crema cu hidrocortizon: la ce ajută și cum să o folosești

Redactor Alexa Galgau

Poate că ai mai auzit până acum despre crema cu hidrocortizon, care pare să vindece în mod miraculos o mulțime de probleme ale pielii, inclusiv inflamațiile cauzate de mușcături de insecte. Dacă te tentează să dai o fugă până la farmacie și să cumperi și tu una, trebuie mai întâi să știi exact pentru ce se folosește și care sunt precauțiile de care trebuie să ții cont.

Află mai multe despre crema cu hidrocortizon, ca să știi dacă este potrivită pentru problema ta!

 

Crema cu hidrocortizon: ce este și cum ne ajută

Crema cu hidrcortizon conține un steroid care reduce inflamația, înroșirea și măncărimile la nivelul pielii. Hidrocortizonul este asemănător din punct de vedere chimic cu cortizonul, un hormon secretat de corp în fiecare zi. Tratamentele topice cu steroizi pot fi creme, geluri sau loțiuni, dar cel mai adesea se apelează la cremă pentru a trata problemele dermatologice.

Dacă vrei să cumperi cremă cu hidrocortizon, aceasta poate fi obținută cu sau fără prescripție medicală, în funcție de procentajul de hidrocortizon (cele de 0.5% și 1% pot fi cumpărate și fără prescripție). Crema poate fi folosită pentru a ameliora o serie de afecțiuni ale pielii: mușcături de insecte, iritații, eczeme, dermatită, alergii și urticarie. Uneori, detergenții cu care ne spălăm hainele sau bijuteriile pe care le purtăm ne pot afecta pielea, iar crema cu hidrocortizon este o bună soluție pentru a scăpa de simptomele neplăcute.

Există și un dezavantaj al cremei cu hidrocortizon: deși tratează o gamă largă de probleme dermatologice, ea poate să și provoace dermatita de contact. Aceasta este o reacție a pielii atunci când este expusă la diverși alergeni sau factori iritanți. Dacă observi că pielea are o reacție neobișnuită la crema cu hidrocortizon, nu o mai folosi și mergi la dermatolog cât mai repede.

Crema cu hidrocortizon: mod de utilizare și precauții

Crema cu hidrocortizon poate fi folosită pe aproape orice zonă a corpului, însă nu este recomandat să fie aplicată în preajma ochilor, în zona anusului sau în regiunea genitală. În general, ar fi bine să nu aplici crema cu hidrocortizon pe față, dacă doctorul nu ți-a recomandat acest lucru. Tratamentul poate să agraveze sau să provoace anumite probleme ale tenului, precum impetigo, rozacee sau acnee. Așadar, crema cu hidrocortizon nu trebuie folosită pe coșuri, pentru că le poate agrava.

Crema cu hidrocortizon nu trebuie niciodată folosită pe copii cu vârste mai mici de 2 ani și nu este indicată pentru iritația care apare din cauza scutecului.

Perioada recomandată de utilizare a cremei cu hidrocortizon este de nu mai mult de șapte zile, iar dacă simptomele persistă, este nevoie de un control dermatologic. Dacă boala se vindecă, dar revine după câteva zile, nu este bine să începi din nou să folosești crema, ci ai nevoie mai întâi de un consult de specialitate.

Spală-te pe mâini și usucă-te bine înainte de a folosi crema cu hidrocortizon, apoi curăță și zona afectată. Trebuie să aplici o cantitate mică de cremă și să masezi ușor zona, în general de trei ori pe zi. Nu te da niciodată cu o cantitate mare de cremă sau de mai mult de trei ori pe zi, pentru că riști să ai o reacție alergică. Peste crema cu hidrocortizon nu trebuie pus pansament sau leucoplast decât dacă doctorul îți spune că e necesar. După ce aplici crema, trebuie să te speli pe mâini, pentru ca aceasta să nu ajungă la ochi, gură sau nas.

Dacă ai fost mușcată de insecte sau ai o iritație pe piele care îți provoacă neplăceri, crema cu hidrocortizon ar putea fi soluția, însă încearcă să nu abuzezi de ea și să mergi la medic dacă situația nu se îmbunătățește rapid.

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Ce limbaj al iubirii folosești?
Incepe quiz
Ce limbaj al iubirii folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (31)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.