Cum sa oferi primul ajutor in caz de arsuri

Cum sa oferi primul ajutor in caz de arsuri

Andreea Gluh, redactor

Micile accidente casnice se pot lasa cu urmari, unele dintre cele mai frecvent intalnite fiind arsurile. Cand tu sau cineva din familie va confruntati cu o asemenea problema, este bine sa nu se intre in panica si sa se ia cateva masuri, in functie de gravitatea situatiei. Desigur, atunci cand vorbim despre arsurile grave, este necesar sa se mearga de urgenta la spital. La fel de multe probleme pot pune si arsurile solare, cauzate de un timp de expunere indelungat, la ore nepotrivite si fara a aplica in prealabil o crema cu factor de protectie. Si de aceasta data exista cateva remedii la care poti apela. In cele ce urmeaza, noi iti vom spune cum sa oferi primul ajutor in caz de arsuri, indiferent de natura acestora.

Iata ce trebuie sa faci!

Primul ajutor in caz de arsuri accidentale, provocate de flacara

Mai inainte de toate, trebuie sa stii ca arsurile sunt impartite in trei categorii, in functie de gravitatea lor:

1. Arsuri de gradul 1, care se pot recunoaste prin edemul (roseata) si tumefierea (umflarea) zonei respective. Uneori, acestea pot fi insotite de o usoara usturime. Este afectat stratul superficial al pielii.

2. Arsuri de gradul 2, caz in care pot aparea pustule, iar edemul si durerea sunt pronuntate. Sunt afectate si straturile secundare ale pielii.

3. Arsuri de gradul 3, care necesita interventie urgenta din partea cadrelor medicale, intrucat pot fi afectati muschii si chiar oasele. In plus, pacientul a fost cu siguranta expus pericolului de intoxicare cu monoxid de carbon, ceea ce face ca viata persoanei afectate sa fie pusa in pericol.

Este bine de stiut ca si arsurile superficiale necesita ingrijiri medicale, daca suprafata de piele afectata este mai mare de sapte centimetri. Acest lucru trebuie avut in vedere, intrucat pot aparea infectii oricand sau pot ramane cicatrici.

Iata ce masuri de prim ajutor trebuie sa iei in cazul fiecarui tip de arsuri!

Daca te confrunti cu o arsura de gradul 1 sau cu una de gradul 2, suprafata de tegument afectata fiind neglijabila, este necesar sa procedezi dupa cum urmeaza:

- tine zona respectiva sub un jet de apa mai rece (ai grija sa nu fie, totusi, extrem de rece) vreme de 10-15 minute. In acest mod, vei impiedica instalarea tumefierii si vei reduce edemul. Nu folosi gheata, pentru ca temperatura prea scazuta a acesteia poate provoca neplaceri si mai mari;

- aplica un bandaj steril, evitandu-le, insa, pe cele cu o textura asemenatoare vatei, pentru ca orice particula (fie ea textila sau de orice alta natura) poate provoca o infectie. Nu apasa prea tare pe arsura cand aplici bandajul;

- daca ai un prag scazut al durerii, poti lua un medicament antiinflamator, conform indicatiilor farmacistului.

De obicei, arsurile de gradul 1 si 2 care afecteaza o suprafata mica de tegument se vindeca fara probleme, intr-o perioada de timp relativ mica. Desigur ca pot ramane unele cicatrici, iar pielea poate capata sensibilitate. Asadar, este bine sa te feresti de apa cu o temperatura prea scazuta sau prea ridicata si de radiatiile UV provenite de la soare sau din sursele artificiale (solarul).

In cazul arsurilor de gradul 3, victima trebuie scoasa din zona in care s-a petrecut accidentul, iar odata ce persoana respectiva este in siguranta, poti suna la serviciul de urgente, pentru ca o ambulanta sa o transporte la spital. Intre timp, este bine sa nu incerci sa indepartezi de pe pielea arsa hainele al caror material probabil ca este partial topit. De asemenea, nu trebuie sa incerci sa introduci corpul victimei in apa rece, intrucat este posibil sa ii provoci un soc termic. In schimb, poti aplica unele comprese sterile cu apa putin mai rece (Atentie! Nu de la frigider sau cu gheata in ea!) pe zonele afectate. Nu in ultimul rand, daca membrele inferioare au suferit arsuri grave, incearca sa i le ridici la un nivel superior in comparatie cu restul corpului, pentru a asigura circulatia sangelui.

Primul ajutor in caz de arsuri solare

Vara este anotimpul in care multe persoane merg la plaja. Acesta este momentul in care ar trebui sa aiba mare grija in ceea ce priveste expunerea la soare, insa, de multe ori, acest lucru este considerat a fi un detaliu, asa ca nu este luat in seama, mai ales de catre adultii dornici sa capete o frumoasa culoare aramie. Ei bine, nu numai ca se pot alege arsuri cu arsuri solare grave, ci, in timp, se pot confrunta cu o maladie nemiloasa: cancerul de piele. Primele semne ale acestuia sunt usor detectabile, daca se urmaresc cu atentie alunitele de pe intreg corpul si se merge la dermatolog din timp.

Arsurile solare se manifesta prin cateva simptome inconfundabile:

- edemul pielii;

- pielea emana caldura multa;

- durere sau mancarimi ale zonelor afectate;

- aparitia unor pustule cu lichid;

- dureri de cap, febra si oboseala accentuata in cazul arsurilor solare insotite de insolatie.

De obicei, arsurile solare se pot trata ambulatoriu, insa, in cazurile grave, este necesara consultarea unui medic.

Iata ce masuri de prim ajutor trebuie luate in cazul unor arsuri solare, folosind remedii pe care le gasesti chiar la tine acasa!

In primul rand, daca esti o iubitoare de plante, cu siguranta ai in colectia ta si un ghiveci cu aloe. Seva acestei plante are proprietati curative deosebite, asa ca daca vei rupe o frunza, te vei putea folosi de beneficiile ei. In cazul in care esti la mare si nu ai cum sa faci rost de o asemenea planta, poti da o fuga pana la farmacia naturista, unde vei gasi, cu siguranta, o crema pentru tratament care sa contina aloe.

Un alt remediu la care poti apela cu incredere este bicarbonatul de sodiu. Amesteca o cantitate generoasa din acest praf-minune cu putina apa rece, pana cand obtii o pasta. Aplic-o pe piele in zona afectata de arsura solara si asteapta cateva minute, apoi clateste-te. Repeta operatiunea cateva zile la rand, pana cand vezi o ameliorare.

Nu in ultimul rand, mierea iti poate veni si ea in ajutor. Este cunoscut faptul ca ea are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, asa ca te va ajuta sa scapi de usturime si de roseata. Aplic-o pe portiunea de piele afectata si vei rezolva rapid problema.

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa trei zile, este cazul sa vizitezi un medic. In plus, trebuie sa te hidratezi in continuu, pentru ca si pielea este un organ ce necesita o cantitate suficienta de lichide, pentru a-si mentine supletea si pentru a se vindeca.

Aplica si tu aceste metode de prim ajutor in caz de arsuri daca esti pusa in aceasta situatie neplacuta!

Sursa: mayoclinic.com

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Aștepți primul bebe? Află dacă ești pregătit/ă corespunzător!
Incepe quiz
Aștepți primul bebe? Află dacă ești pregătit/ă corespunzător!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.