Micoza unghiei - cauze, diagnostic si tratament

Micoza unghiei - cauze, diagnostic si tratament

Viorica Ghinea, redactor

Micoza unghiei este o infectie cauzata de fungi (ciuperci), care se manifesta prin ingalbenirea si ingrosarea unghiei. Porta numele de onicomicoza si poate sa afecteze una sau mai multe unghii, atat de la maini, cat si de la picioare.

Cauzele micozei unghiei

Onicomicoza apare mai mult la unghiile de la picioare, pentru ca acestea stau intr-un mediu umed si cald, favorabil dezvoltarii ciupercilor. 

Persoanele predispuse: varstnicii, barbatii, persoanele care au probleme cu circulatia periferica, care au sistemul imunitar scazut sau un istoric de infectii micotice.

Factori care pot cauza micoza unghiei:

- Purtarea frecventa a unei incaltaminte nepotrivite, care nu lasa pielea sa respire (stramta, incomoda, umeda).
- Utilizarea in comun a unor obiecte de uz personal (unghiera, forfecuta de unghii, pila, incaltaminte, prosop, sosete). Riscul creste daca persoanele respective au onicomicoza, de aceea trebuie sa fii atenta ce masuri de igiena se iau la salonul de infrumusetare pe care il frecventezi.
- Folosirea dusurilor, a bailor si a saunelor publice, fara utilizarea unei incaltaminte care sa protejeze picioarele.
- Ranirea unghiei sau a patului unghial (zona situata sub unghie) atunci cand iti faci manichiura sau pedichiura (expunerea la infectii).

 

Prevenirea afectiunii

Incearca sa respecti regulile de igiena personala, in special daca ai avut o micoza la unghii, deoarece infectia poate sa revina. Foloseste incaltaminte care lasa pielea sa respire, poarta sosete din bumbac si utilizeaza pudra sau spray-uri antifungice. Mergi la un strand sau la o piscina cu apa curata, poarta slapi dupa ce iesi din bazin si foloseste doar prosoapele tale.

Poarta manusi de cauciuc pentru a proteja mainile de expunerea excesiva la apa. Nu taia cuticulele, ci indeparteaza-le usor, spre baza unghiei. Ai grija la ce saloane de infrumusetare mergi, alege unul care sterilizeaza ustensilele folosite. Renunta la ideea de a-ti pune unghii artificiale si incearca sa nu mai folosesti oje. Desi acestea ascund micoza, de fapt inrautatesc situatia, pentru ca mentin umezeala la nivelul unghiilor.

unghii sanatoase

Simptomele micozei unghiei

In functie de simptome, exista mai multe tipuri de infectii fungice la nivelul unghiilor, cel mai intalnit fiind fungul dermatophytes (onicomicoza subunghiala distala).

Te poti confrunta cu o micoza daca unghiile tale prezinta unele din urmatoarele semne:

- se ingroasa si se ingalbenesc;
- sunt fragile, sfaramicioase si casante;
- sunt deformate si nu au luciu natural;
- sunt inchise la culoare;
- se desprind de pe patul unghial;

In plus, poti sa simti si un usor disconfort (durere sau senzatie de apasare), iar zona infectata sa miroasa neplacut.

Cum se stabileste diagnosticul?

Pentru inceput, medicul dermatolog va examina aspectul unghiei, apoi va recolta probe din tesutul afectat pentru analiza. Fragmentul respectiv va fi analizat la microscop, pentru a se identifica ceea ce cauzeaza micoza unghiei. In urma testelor de laborator medicul va putea confirma diagnosticul de onicomicoza si va prescrie un tratament adecvat, deoarece mai sunt si alte afectiuni care pot sa imite o infectie a unghiei, de exemplu psoriazisul.

  

Complicatii ale micozei unghiei

Daca nu este tratata la timp sau ai sistemul imunitar slabit, afectiunea se poate extinde la mai multe unghii care pot sa ramana deteriorate permanent. In plus, micoza poate reprezenta o poarta de intrare pentru alte infectii care afecteaza si alte zone ale corpului.  

Complicatii severe pot aparea si in cazul persoanelor bolnave de diabet zaharat, de leucemie, de SIDA si in cazul celor care au facut transplant de organe (beneficiarii).

Tratamentul micozei unghiei

Daca te prezinti din timp la doctor, tratamentul pentru micoza unghiei va fi urmat pe o perioada mai scurta, iar sansele vindecarii vor fi mai mari. Altfel, tratamentul poate fi prelungit pentru cateva luni sau chiar un an, pana la refacerea completa a unghiei.

Medicul iti poate prescrie una sau mai multe din urmatoarele solutii:

- medicamente antifungice administrate pe cale orala (acestea necesita o monitorizare atenta a dozelor, a efectelor secundare si a bolilor de care suferi deja).

- medicamente topice (lotiuni, creme, lacuri antifungice): tratamentele aplicate local nu vindeca complet micoza unghiei, dar pot fi utilizate impreuna cu medicamentele administrate pe cale orala.

- tratamentul chirurgical: este sugerat de medic doar daca infectia este grava sau daca zona afectata este foarte dureroasa. Procedura consta in smulgerea unghiei si se face sub anestezie locala. Va creste o unghie noua, de obicei sanatoasa, dar se va reface destul de lent.

- tratamentul cu laser: se aplica pe zona afectata, pentru ca lumina emisa de aparat elimina ciupercile prin creearea unui mediu neprietenos pentru fungi. Aceasta metoda de tratament nu este dureroasa, insa necesita mai multe sedinte pentru a indeparta complet micoza.

Desi onicomicoza este o infectie comuna, nu trebuie sa-ti neglijezi sanatatea. Tine cont de modificarile care apar la nivelul unghiilor si consulta un medic inainte ca infectia sa avanseze si sa apara anumite complicatii.

Sursa: mayoclinic.com

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.