Obraji rosii: solutii dermatologice

Obraji rosii: solutii dermatologice

Viorica Ghinea, redactor

Desi se spune ca obrajii rosii sunt un semn de sanatate, specialistii ne avertizeaza ca acestia pot fi indiciul unei boli. Daca tenul tau prezinta o afectiune, este indicat sa consulti un dermatolog pentru a-ti da un diagnostic cat mai repede, astfel incat simptomele sa fie ameliorate.

Fara o ingrijre atenta, roseata din obraji devine mai intensa, iar vasele de sange se dilata si devin vizibile. Persoanele cu ten sensibil si deschis la culoare sunt mai predispuse la rozacee.

Stabilirea diagnosticului pentru obraji rosii

De cele mai multe ori persoanele care se confrunta cu roseata in obraji nu acorda atentie acestei afectiuni de la primele semne, deoarece pare ceva normal. La inceput obrajii se inrosesc doar la anumiti stimuli, precum: alimente picante, frig, caldura mare, soare, alcool, stres, bauturi fierbinti.

De aceea, doar medicul dermatolog iti poate spune daca suferi de rozacee si in ce stadiu te afli, in urma unei consultatii.

Rozaceea evolueaza in patru stadii:

Stadiul 1: Persoanele care se afla la primul stadiu au obrajii rosii de la diferiri stimuli si simt o senzatie de caldura locala. Pielea este uscata si sensibila.

Stadiul 2: In acest stadiu apare cuperoza, vasele de sange se dilata si devin vizibile. Daca la primul stadiu erau temporare, acum se vad tot timpul la nivelul pielii.

Stadiul 3: Apar pustule (vezicule infectioase) in zona centrala a fetei.

Stadiul 4: Pielea se ingroasa mult, are suprafata neregulata si pori dilatati, in special in zona nasului (rinofima).
In urma consultatiei dermatologul observa in ce stadiu se afla rozaceea si poate recomanda tratamentul adecvat.

Obraji rosii: ingrijirea pielii

In primul rand, trebuie sa observi care sunt factorii care duc la inrosirea accentuata a obrajilor si apoi sa incerci sa ii eviti (alimente picante, frig, caldura mare, soare, alcool, stres, bauturi fierbinti).

Pielea ta este sensibila si se inroseste usor, asa ca trebuie sa actionezi cu delicatete atunci cand te demachiezi sau aplici anumite tratamente. De asemenea, evita si stergerea intensa a tenului dupa ce te speli pe fata, pentru a nu-l irita si mai rau. Tamponeaza usor fata sau lasa pielea sa se usuce singura.

Opteaza pentru produse dermatocosmetice destinate tenului sensibil, predispus la inrosire. Alege produse care iti hranesc pielea si au efect reparator. Sunt recomandate produsele care contin retinaldehida si dextran sulfat, deoarece au efect calmant. In plus, pielea ta are nevoie de produse cu ingrediente active, precum vitamina C (intareste peretele vaselor de sange) si vitamina B (protejeaza pielea impotriva factorilor iritanti). Poti sa folosesti si apa termala sau minerala pentru calmarea pielii.

ingrijirea tenului

Daca ai obrajii rosii este indicat sa eviti produsele de ingrijire a pielii care contin alcool si parfum. De asemenea, trebuie sa folosesti zilnic creme fotoprotectoare cu factor mare de protectie. Produsele de machiaj pe care le folosesti trebuie sa fie usor de indepartat, pentru a nu irita si mai mult tenul.

Solutii si tratamente pentru obraji rosii

In urma consultatiei medicul dermatolog poate sa-ti prescrie si sa-ti recomande anumite medicamente si produse dermatocosmetice care iti calmeaza obrajii rosii. Tratamentul este de durata si promite stabilizarea afectiunii sau ameliorarea acesteia.

Si laserul poate fi o solutie pentru leziunile vasculare. Aceasta metoda estompeaza vasele de sange vizibile de pe fata in doar cateva sedinte, facute la distanta de cateva saptamani. Se pot observa imbunatatiri chiar de la prima sedinta. Din pacate, aceasta procedura are si riscuri. De aceea, specialistii sugereaza sa fie facuta doar in cabinete dermatologice autorizate. In urma procedurii pot sa apara arsuri sau pete rosii.

Tratamentul cu lumina intens pulsata (IPL) da rezultate bune pentru obrajii rosii. Impulsurile luminoase de intensitate mare patrund in piele si inlatura sangele, elimina roseata si reduc vasele de sange dilatate. Acest procedeu nu afecteaza straturile superioare ale pielii. Imediat dupa procedura te vei confrunta cu o usoara roseata, care va disparea in cateva ore. Timp de patru saptamani dupa tratament trebuie sa folosesti creme cu factor de protectie mare. Singurul dezavantaj al acestei proceduri pare a fi costul. La o singura sedinta poti sa cheltuiesti cateva sute de lei. Dar acest lucru depinde de zona tratata si de numarul impulsurilor.

Daca ai obrajii rosii, cere sfatul unui specialist si urmeaza procedura care ti se potriveste. Este indicat sa iei masuri din timp, deoarece este o afectiune care avanseaza si poate deveni cronica.

 

Articolul urmator
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Planifică o nuntă, iar noi ghicim dacă ești căsătorită!
Incepe quiz
Planifică o nuntă, iar noi ghicim dacă ești căsătorită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.