Varicela in poze: cum arata eruptia la copii si la adulti

Varicela in poze: cum arata eruptia la copii si la adulti

Redactor Alexa Galgau

Varicela, una dintre cele mai comune boli ale copilariei, poate fi mult mai neplacuta atunci cand te confrunti cu ea ca adult, din cauza posibilelor complicatii. Este o boala extrem de contagioasa si se raspandeste prin aer, atunci cand oamenii infectati stranuta sau tusesc, dar si prin contactul direct cu bubitele aparute pe corp.

Afla mai multe despre aceasta boala la adulti si fa-ti o idee despre ea cu ajutorul catorva poze cu varicela la copii si adulti.

Poze cu varicela: copii vs. adulti

Pentru ca este o boala cantagioasa, persoanele care nu au avut niciodata varicela si nu au fost vaccinate pot fi infectate si daca sunt in aceeasi camera cu o persoana care sufera de aceasta afectiune, insa expunerea de scurta durata nu prezinta riscuri atat de mari. Odata ce ai contactat virusul, acesta ramane in corp si mai tarziu poate declansa zona zoster.

Simptomele timpurii ale varicelei sunt similare cu cele ale gripei: dureri in corp, febra, oboseala si iritabilitate. Se instaleaza apoi o eruptie care poate fi formata din pana la 500 de bubite care prezinta prurit, pe toata suprafata corpului. Eruptia poate aparea inclusiv in cavitatea bucala sau in parti interne ale corpului. Ea are de obicei o durata de viata de 5-7 zile. Aceste simptome apar la 10-21 de zile de la expunerea la virus.

La adulti, varicela debuteaza cu simptomele mentionate mai sus, in vreme ce la copii se manifesta direct prin eruptii. Copiii sanatosi prezinta o evolutie destul de usoara a bolii, marcata de indispozitie, mancarimi in zonele cu bubite si febra. Insa la adulti creste riscul de a dezvolta complicatii, iar simptomele generale sunt mult mai neplacute. 

Cea mai buna metoda de a preveni instalarea varicelei este vaccinul, care are o rata foarte mare de succes in cazul in care este facut fara o expunere prealabila la virus. Chiar si in cazul expunerii, tot se recomanda vaccinarea in decurs de 3-5 zile, pentru a diminua din simptomatologie si a scadea riscul complicatiilor. Vacccinul este recomandat chiar si in cazul in care expunerea la virus nu rezulta in declansarea varicelei, pentru a preveni boala pe viitor. 

De obicei, complicatiile nu sunt severe si apar destul de rar. Cu toate acestea, exista anumite categorii de persoane care sunt mult mai predispuse la astfel de neplaceri atunci cand fac varicela:

- femeile insarcinate;

- persoanele cu sistem imunitar scazut in urma unor boli grave sau a unor tratamente medicale;

- persoanele cu probleme cardiace sau pulmonare;

- persoanele cu boli grave ale pielii;

- fumatorii.

Adultii pot avea un risc mai crescut de a suferi eruptii mai severe, dupa cum poti vedea si in imaginile de mai jos:

De obiei, copiii nu prezinta eruptii grave si, dupa cum am spus, au simptome mult mai usoare decat adultii. 

Chiar daca aceste imagini cu varicela te-au speriat putin, nu este cazul sa intri in panica daca ai fost expusa la virus, pentru ca riscul sa te alegi cu complicatii este destul de mic. Pentru a elimina orice ingrijorare, mergi la medic si vaccineaza-te, daca nu ai facut-o deja! 

Citeste totul despre varicela la adulti!

Surse foto: telegraph.co.uk, yourhealth.asiaone.com, webmd.com, tesco-baby.com, kindspot.com.au, babycenter.com

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Cum va arata sotul tau?
Incepe quiz
Cum va arata sotul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.