swipe

Cinci alimente care previn dezechilibrele hormonale

Quinoa

Acesta este unul dintre cele mai populare alimente pentru vegetarieni, dar în ultima vreme a început să fie tot mai folosit și de restul oamenilor, datorită proprietăților sale vindecătoare. În afară de faptul că este singura variantă vegetală de proteină completă, quinoa mai conține magneziu și fosfor, fiind un carbohidrat complex, care menține glicemia la un nivel echilibrat. Atunci când consumi carbohidrați cu eliberare rapidă, precum cei din dulciuri sau făină albă, aceștia cresc glicemia, ceea ce duce la inhibarea secreției de insulină și la ridicarea nivelurilor de hormoni androgeni. De aceea, se recomandă să te axezi mai mult pe consumul de carbohidrați cu eliberare treptată.

Cinci alimente care previn dezechilibrele hormonale

Avocado

Colesterolul este un element esențial în sinteza hormonilor, iar alimentele care conțin grăsimi sănătoase, precum avocado, ulei de măsline sau fructe oleaginoase, ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului, prevenind astfel și dezechilibrele hormonale. Studiile arată că majoritatea persoanelor supraponderale care au probleme cu colesterolul au și probleme hormonale. Chiar și o jumătate de avocado pe zi îți oferă un aport sănătos de acizi grași mononesaturați, potasiu, fibre, vitamina C, vitamina E și luteină, o substanță care îți protejează pielea de efectele razelor UV. 

Cinci alimente care previn dezechilibrele hormonale

Ouă

Deși încă mai au o reputație destul de proastă, din cauza grăsimilor pe care le conține gălbenușul, ouăle sunt alimente care nu trebuie să lipsească din meniul tău. Colesterolul „bun” pe care îl conține gălbenușul ajută la reglarea homonală, iar consumul regulat de ouă contribuie la sănătatea celulară, deoarece proteinele pe care le conțin sunt de cea mai bună calitate. O persoană care nu are probleme cu ficatul poate să consume un ou pe zi (preferabil fiert) fără nicio problemă. 

Cinci alimente care previn dezechilibrele hormonale

Somon

Este bine cunoscut că acest pește are beneficii enorme pentru organism, alături de alte sortimente, precum tonul sau macroul. Consumul regulat de somon ajută la menținerea unui nivel echilibrat al colesterolului. De asemenea, somonul prezintă proprietăți antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că ajută inclusiv la calmarea erupțiilor cutanate, precum acneea sau eczema. Nutriționiștii recomandă să consumi câte o porție de somon (sau alt pește gras) de 100 g, de două ori pe săptămână. 

Cinci alimente care previn dezechilibrele hormonale

Broccoli

Alături de celelalte legume crucifere (conopidă, varza de Bruxelles, varza kale etc.), broccoli este unul dintre alimentele cele mai eficiente în prevenirea dezechilibrelor hormonale. El conține sulforafan și indole-3 carbinol, care îmbunătățește capacitatea ficatului de a metaboliza estrogenul. În afară de faptul că te ajută să menții un nivel echilibrat al acestui hormon feminin, el crește și producția de colagen, care îți menține pielea elastică și fină. Pentru femeile care au trecut de o anumită vârstă și care se confruntă cu o scădere a nivelului de estrogen, este esențial să nu lipsească din dietă acest aliment.

‹ Vezi si