Chisturile sebacee - simptome, diagnostic si tratament

Chisturile sebacee - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Chisturile care se formeaza din tesutul epidermic (stratul superficial al pielii) se numesc chisturi sebacee. Acest tip de chist este comun, noncanceros si nu reprezinta o afectiune grava a organismului. Scalpul, urechile, spatele, fata si partea superioara a bratelor sunt locurile cele mai frecvente in care apar chisturile sebacee, desi pot sa apara in orice zona, exceptie facand palmele, la maini si talpile la picior.

La barbati chisturile sebacee se formeaza cu predilectie la nivelul pieptului si a scrotului, la ambele sexe fiind mai des intalnite in zonele cu par, decat in cele fara par. Chisturile sunt fine la atingere, variaza in marime si au de obicei forma rotunda.

Semnele si simptomele chisturilor sebacee

Simptomele chisturilor sebacee includ dezvolatarea unei formatiuni rotunde, nedureroase, iesita in relief la nivelul pielii. Chisturile sebacee au de obicei o culoare palida, fiind mobile sub piele. Aceste chisturi se dezvolta pe parcursul unei perioade variabile de timp, ele marindu-se si in volum in tot acest timp. La observarea unei astfel de formatiuni, orice persoana ar trebui sa se prezinte la medicul specialist pentru indepartarea sa.

Cauzele aparitiei chisturilor sebacee

Chisturile sebacee se formeaza atunci cand cheratina, o proteina produsa de epiderm, blocheaza o glanda sebacee. Acest lucru creeaza un sac care se umple cu o substanta albicioasa de consistenta grasa secretata de glandele sebacee, numita sebum.


Chisturile sebacee pot fi cauzate de traumatisme ale pielii, inflamarea foliculilor pilosi, nivele crescute de testosteron si de unele sindroame ereditare, cum ar fi sindromul Gardner si sindromul bazocelular al nevilor.

Diagnosticul chisturilor sebacee

Diagnosticul unui chist sebaceu este facut in general dupa aspectul sau. Totusi o biopsie poate fi efectuata pentu a verifica existenta altor patologii, cum ar fi infectiile sau cancerul pielii. Este posibil ca recunoasterea si diagnosticarea unui chist sebaceu sa fie intarziata deoarece simptomele afectiunii sunt usoare si nu creeaza de cele mai multe ori niciun disconfort, asemanandu-se cu simptome ale altor afectiuni.

Tratamentul chisturilor sebacee

De cele mai multe ori chisturile sebacee nu necesita tratament si pot sa dispara de la sine. Daca un chist sebaceu devine foarte mare sau se infecteaza, tratamentul poate sa includa medicamente (antibiotice), aplicare locala de caldura si incizie chirurgicala. Tratamentul folosind caldura presupune aplicarea unui tampon cald direct pe chist, timp de aproximativ 15 minute, de doua ori pe zi, pe o perioada de 10 zile. Aceasta tehnica s-a dovedit ca prezinta si unele inconveniente, existand chisturi care s-au infectat in urma aplicarii acestor tampoane, daca acestea au fost supraincalzite sau nu au fost sterile.

Tratamentul chirugical al chisturilor sebacee presupune excizia directa a sacului format, impreuna cu acumularea de substanta ce o contine. Medicul specialist hotaraste tratamentul impreuna cu pacientul, in functie de gradul de dezvoltare al chistului.

Este precaut ca oricare persoana ce observa aparitia unei formatiuni anormale la nivelul pielii sa se prezinte la medic, pentru o verificare amanuntita deoarece nu toate excrescentele sunt nedaunatoare. Un chist sebaceu poate arata similar cu multe afectiuni mult mai serioase cum ar fi: cancerul pielii, cheratoza actinica, infectia cu MRSA (Stafilococus aureus rezistent la atinciotice), de aceea diagnosticul trebuie pus de un medic specialist care va realiza si o schema de tratament corespunzatoare.

 

Bibliografie:

1.,,Atlas of Primary Eyecare Procedures’’, autori:Linda Casser, Murray Fingeret, H. Ted Woodcome, editura:McGraw-Hill Companies, an:1997.
2.,,Tumors of the skin’’, autor:Herbert Z. Lund, editura:Armed Forces Institute of Phatology .  

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (111)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Dan Apostol (anonim)
    18 noiembrie 2013 21:09

    Crioterapia este un remediu pentru chistul sebaceu?

    florin (anonim)
    12 octombrie 2013 22:10

    am niste chiste de vreo 5 luni ce imi puteti spune sa fac

    radu (anonim)
    25 iulie 2012 11:11

    va rog sa-mi spunrti un tratament naturist pentru chist sebaceu