Totul despre intoxicatie - simptome, diagnostic si tratament

Totul despre intoxicatie - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Starea prin care capacitatea unei persoane de a actiona si gandi normal este afectata de o otrava sau alta substanta toxica, este cunoscuta sub denumirea de intoxicatie. In general o persoana intoxicata nu este capabila sa se comporte si sa gandeasca asa cum ar face in conditii normale. Intoxicatiile sunt de mai multe feluri in functie de substanta care le produce, organismul reactionand diferit la multitudinea de toxine pe care o primeste.

Cauzele aparitiei intoxicatiilor

Intoxicatiile sunt de foarte multe tipuri, dupa cum urmeaza:

- intoxicatie alimentara - in urma ingestiei unor alimente vechi, contaminate sau iritante;
- intoxicatii alcaline - otravirea aparuta prin ingestia unei substante alcaline, cum ar fi amoniacul;
- intoxicatii cu cafeina
- la ingestia unei cantitati prea mari de cafeina, sau a produselor care contin cafeina;
- intoxicatia cu monoxid de carbon
- apare la inhalarea si absorbirea gazului de monoxid de carbon, acesta se combina cu hemoglobina si inlocuieste oxigenul din sange;
- intoxicatia cu cianuri - aparuta dupa ingestia sau inhalarea de cianuri, comune in fumul din substantele industriale;
- intoxicatia cu mercur
apare dupa inhalarea sau ingestia de mercur, intoxicatia acuta cu mercur putand duce la moarte;
- intoxicatia cu naftalina
- la ingestia sau inhalarea de naftalina;
- intoxicatia cu nicotina - dupa ingestia sau inhalarea unei cantitati mari de nicotina;
- ofidisum
reprezinta otravirea cu venin de sarpe;
- intoxicatia cu paraquat - ingestia sau inhalarea substantei numite paraquat care este folosita in fabricarea ierbicidelor;
- intoxicatia cu pesticide - conditia toxica aparuta in urma inhalarii sau ingestiei de pesticide;
- intoxicatia cu saliciti care apare dupa ingestia excesiva de saliciti, in general aspirina;
- intoxicatia cu alcool sau droguri, dupa consumul excesiv al acestor substante si intoxicatia cu medicamente, aparuta de asemenea dupa ingestia in exces de medicamente.

Acestea sut cele mai frecvente intoxicatii, deoarece in general o persoana se poate intoxica cu aproape orice substanta consumata sau inhalata in exces, inclusiv cu apa, atunci cand consumam prea multa apa si apare o hiponatremie, diluarea sodiului in organism si astfel apare intoxicatia cu apa.

Semnele si simptomele intoxicatiilor

Intoxicatiile au diferite simptome in functie de substanta care produce intoxicatia, cum ar fi:

- in intoxicatia cu alcool: o pierdere temporara a memoriei, agresivitate, greata, varsaturi, violenta in comportament, dificultate in a vorbi si a intelege;
- in intoxicatia cu cafeina: urinare excesiva, dureri stomacale, ritm cardiac neregulat;
- in intoxicatia cu ergot: crampe stomacale, greata, varsaturi, ritm cardiac anormal, iar in cazurile mai grave apar crize;
- in intoxicatia acuta cu mercur: un gust metalic ,varsaturi si probleme renale;
- in intoxicatia cu paraquat apare in plus deteriorarea esofagului, ficatului si a rinichilor;
- in intoxicatia cu apa apar in mare aceleasi simptome ca si in cea cu alcool, aparand insa in plus durerile de cap, posibile halucinatii, crampele musculare;
- in intoxicatia cu amfetamine si cea cu cocaina: dilatare pupilara, hiperactivitate, tahicardie, presiune sanguina crescuta si transpiratii reci.

Simptomele comune tuturor intoxicatiilor sunt greata si varsaturile, restul fiind caracteristice fiecarei intoxicatii.

Diagnosticul intoxicatiilor

In caz de intoxicatie, diagnosticarea se face pe baza istoricului personal, care orienteaza medicul spre una din intoxicatiile posibile. Apoi se efectueaza diferite teste cum ar fi evaluarea functiilor vitale: respiratia, tensiunea arteriala, temperatura.

Urmatorul pas este cel in care se preleva probe de urina , sange si secretii gastrice pentru efectuarea probelor toxicologice. Se mai pot efectua investigatii paraclinice nespecifice, cum ar fi: glicemie, uree, creatinina, ionograma sanguina, rezerva alcalina, dozarea gazelor sanguine, radiografie pulmonara, EKG, examen urina, cetonurie, glicozurie si examene imagistice: ecografie, computer tomograf, mai ales pentru diagnosticul diferential la bolnavul comatos. 
intoxicatie

Tratamentul intoxicatiilor

Prima masura in tratamentul intoxicatiilor este determinarea toxinelor neabsorbite si grabirea eliminarii toxicelor deja absorbite: spalaturi gastrice, administrarea de diuretice, laxative. Esential in cazul intoxicatiei prin inhalare este scoaterea victimei din mediul respectiv si administrarea de oxigen pe sonda sau masca. Se administreaza apoi diverse medicamente antagoniste competitive, care actioneaza ca antidoturi pentru substantele inhalate/ingerate.

Mai exista de asemenea antidoturi fizice: carbunele activat ce adsoarbe pe suprafata sa toxicul. Se mai aplica de asemenea tratamentul de sustinere a functiilor vitale: resuscitarea cardio-respiratorie, oxigenoterapia, ventilatia artificiala, combaterea si tratamentul convulsiilor si a comei, reechilibrarea hidroelectrolitica. Nu incercati acasa sa provocati varsatura, nu administrati lapte sau orice alta substanta considerata de dumneavoastra a avea un efect benefic, rezultatul ar putea fi contrar asteptarilor. Cel mai util lucru ar fi sa identificati in preajma bolnavului substanta utilizata, acest lucru permitand medicilor administrarea cat mai rapida a antidotului.

Intoxicatiile pot fi foarte periculoase pentru organism, ele punand cu usurinta in pericol viata unei persoane. Este important sa stim cum sa acordam primul ajutor in cazul unei intoxicatii si anume apelarea de urgenta a numarului 112, in suspiciunea oricarei intoxicatii pentru a preveni absortia unei cantitati si mai mare de sustanta.

Exista de asemenea un serviciu telefonic de urgenta: TOXAPEL-(01)21.061.183 si (01)21.062.282 care functioneaza permanent si poate fi apelat de la orice telefon public si mobil si unde se pot solicita informatii despre modul de acordare a primului ajutor in fuctie de intoxicatie , pana la sosirea ambulantei. Trebuie binenteles sa evitam pe cat posibil sa facem exces de orice substanta, dar daca acest lucru se intampla trebuie sa ne prezentam de urgenta la spital.

Bibliografie:

1. ,,Intoxicatii acute-fiziopatologie, clinica, tratament'', autori:C.G. Dimitriu, A. Schachter, G.Mogos, editura Medicala.
2. ,,Intoxication'', autori:T.Davidson, editura Tropea, 2005.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (74)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.