EXCLUSIV | Interviu cu specialistul în osteopatie Tuncay Ozturk: ”Iubirea este cauza multor boli”

EXCLUSIV | Interviu cu specialistul în osteopatie Tuncay Ozturk: ”Iubirea este cauza multor boli”

Simona Josan

A venit în România urmându-și pasiunea pentru oameni și pentru profesia lui – este specialist în osteopatie, iar acum are propriul cabinet în București, Medicine Park. La 31 de ani, Tuncay Ozturk a înțeles că problema celor care îi trec pragul cabinetului se extinde la întreaga familie, iar asta este o responsabilitate uriașă. Cu multă dedicație, îi ascultă pe cei din fața lui și încearcă să le găsească remediul potrivit. Uneori este un tratament de lungă durată, alteori ... o simplă discuție. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru divahair.ro, Tuncay ne-a împărtășit câteva dintre experiențele sale, dar ne-a oferit și câteva sfaturi despre cum să ne  menținem un sistem osos sănătos, atât din punct de vedere al stilului de viață, cât și al alimentației.

Spune-le cititoarelor noastre care este misiunea ta, în calitate de specialist în osteopatie!

Este o întrebare foarte bună, pentru că în zilele noastre destul de mulți spun că urmează tratamente osteopate. Ceea ce nu înțeleg ei este faptul că osteopatia nu presupune un simplu tratament, ci este o întreagă filosofie. Este o altă perspectivă asupra bolii pacientului. În țările dezvoltate, sunt persoane care merg la osteopat pentru a obține o altă perspectivă asupra bolii, atunci când nu reușesc să-și rezolve problemele de sănătate prin metodele clasice. De exemplu, săptămâna trecută au venit în cabinetul meu un părinte și copilul lui, în vârstă de 10 ani. Băiatul juca tenis și avea probleme cu echilibrul în timpul jocului. Au urmat tratamente clasice, ședințe peste ședințe de restabilire a echilibrului, în zadar. Am analizat pacientul din perspectiva osteopatului și am constatat că centrul lui de greutate nu era corect din cauza cifozei.

”Mi se spune că am mâini magice”

Dar de ce era în această situație? L-am întrebat pe tată dacă fiul lui a avut boli respiratorii în copilărie, iar acesta mi-a confirmat că băiatul avea probleme pulmonare de mic, iar postura incorectă a coloanei era cauzată de încercarea lui de a respira mai bine. Așadar, i-am sugerat acestuia să-și ducă băiatul la un medic care să-i trateze, mai întâi, problemele respiratorii. Așadar, principiul pe care se bazează osteopatia este identiicarea sursei principale a problemei. Mi se spune că am mâini magice, dar eu nu fac decât să găsesc această sursă a problemelor.

Ce ar trebui să facă o femeie pentru a-și proteja articulațiile?

Există multe modalități prin care să îți menții articulațiile sănătoase, însă acestea au de suferit, în principal din cauza lipsei de mișcare. Circulația defectuoasă este o altă problemă. Dacă într-o zonă a corpului circualția nu este bună, atunci în acea zonă va exista o afecțiune. De aceea exercițiile sunt cele mai importante pentru organism. Iar viața de zi cu zi este un context bun pentru lispa mișcării. Stăm ore în șir în fața calculatorului, ajungem obosiți acasă și nu mai avem timp să mergem la sală. Lipsa circulației sângelui la nivelul articulațiilor va duce, o dată cu înaintarea în vârstă, la artroză sau alte afecțiuni. Deci, pentru articulații sănătoase trebuie să facem exerciții.

Dar care sunt cele mai periculoase poziții care dăunează sistemului nostru  osos?

În zilele noastre cea mai periculoasă poziție este statul pe scaun, în fața calculatorului, ore în șir. Cea mai periculoasă mișcare pe care o poți face este... să nu te miști. Să stai în aceeași poziție, mult timp, este sursa principală a multor probleme. Așadar, faceți mișcare. Trebuie să faci ce îți place. Oamenii pot veni la mine dacă se acidentează în timp ce fac sport, este mai ușor de tratat, dar nu dacă nu fac exerciții. Dacă ești în această situație, întreg organismul va fi afectat.

”Cred că oamenii își caută fericirea în direcția greșită”

Care este cel mai mare regret al pacienților tăi, când intră pe ușa cabinetului?

Pacienții care au trecut pragul cabinetului meu au regrete legate în special de modul în care și-au trăit viața. Sau cel puțin asta spun cei mai în vârstă dinte ei. Iar asta le afectează în mod direct sănătatea. Emoțiile și sistemul osos sunt într-o legătură foarte strânsă. Iată câteva exemple din experiența mea de trei ani ca medic în România. Majoritatea persoanelor în vârstă pe care le-am văzut sunt singure și suferă de singurătate. Iar succesul tratamentului este cu adevărat scăzut, deoarece sursa problemelor lor rezidă în întreaga lor viață, lucru care nu se poate vindeca chiar atât de ușor după atâta timp. Majoritatea veneau mai mult să vorbim, să îmi împărtășească problemele pe care le aveau. De fapt, de acest lucru aveau nevoie. Aflam asta după ce le priveam cu atenție și observam în privirea lor că au probleme sufletești, că suferă, și insistam să le întreb: ”Care este adevărata problemă? De ce nu ești fericit? Uită de durerea fizică de acum, aceasta este rezultatul unei alte probleme, mai grave”. După ce vorbeam cu pacienții astfel, ei chiar îmi făceau mărturisiri. Cel mai mare regret era lipsa apropierii de familie sau lipsa vieții sociale. Unul dintre pacienții mei chiar a început să plângă, spunându-mi: ”Am totul: bani, doi copii, o casă frumoasă, dar mă simt atât de singură. O vacanță cu persoana pe care o iubesc este tot ceea ce-mi doresc, să îi spun lucruri, lucruri pe care nu le pot spune copiilor mei”. Am auzit multe astfel de povești în cabinetul meu. Aceste probleme personale au o influență directă asupra sănătății. Poți face fibromialgie sau te poți confrunta cu alte probleme ale sistemului osos. Cred că oamenii își caută fericirea în direcția greșită.

Care este cea mai mare lecție pe care ai învățat-o ascultându-ți pacienții?

Sunt lucruri în viață care merg reparate, dar timpul pe care îl irosești nu este unul dintre ele. Bucură-te de prezent! Am învățat că nu ar trebui să-ți irosești viața cât ești tânăr, ci să o trăiești din plin, dar gândindu-te la viitor. Pașii pe care îi faci cât ești tânăr ar trebui să-ți aducă fericirea și peste ani. Cea mai importantă moștenire pe care o poți primi de la viață sunt relațiile strânse pe care le ai cu anumite persoane. Ar putea fi secretul fericirii. Și un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard o demonstrează. În plus, am văzut-o la pacienții mei.

Oricărei femei îi place să poarte pantofi cu toc. Există o vârstă până la care o femeie poate purta tocuri?

Femeile ar trebui să facă ceea ce le place și ceea ce le dă încredere. Toată lumea știe că nu este tocmai sănătos să porți tocuri. Tutunul, alcoolul, lipsa mișcării, alimentația nesănătoasă, orele îndelungate petrecute în fața calculatorului, în poziții nepotrivite... Sunt multe exemple de dat aici, iar noi continuăm să le facem, știind că nu ne fac bine. Purtarea tocurilor nu este printre cele mai grave probleme, însă ca orice exces, poate dăuna grav sănătății. Dacă porți tocuri ocazional nu pățești nimic. Ceea ce ar trebui să știe fiecare femeie este că ar trebui să fie un manager extraordinar al propriului corp. Trebuie să îți asculți organismul și să înțelegi semnalele pe care le transmite. Durerea, disconfortul trebuie să fie cel mai bun prieten, chiar dacă sună ciudat. Dacă picioarele încep să te doară de la mersul pe tocuri, asta înseamnă că trebuie să te oprești.

Care sunt, mai exact, pericolele la care ne expunem atunci când purtăm tocuri?

Dacă purtatul tocurilor nu se face în exces, acest lucru nu repezintă un pericol. Însă trebuie să realizăm că tocurile nu reprezintă o parte anatomică a femeii, astfel că vor pune o presiune anormală asupra anumitor părți ale corpului. Ca să aibă o viață sănătoasă, femeile trebuie să alterneze tocurile cu încălțămintea comodă.

Când femeile merg des pe tocuri, cele mai mari probleme de sănătate care pot apărea sunt cele articulare, cu coloana. Din aceeași cauză se poate slăbi tendonul lui Ahile. Dacă simt dureri ale picioarelor sau spatelui, ar trebui să renunțe la încălțămintea cu toc. Oprind cauza reprezintă o parte din tratament, strâns legată cu partea în care ar trebui să ceară ajutorul unui specialist. După ce problema se remediază, atunci poți purta din nou tocuri.

Pe termen lung, femeile se pot confrunta cu probleme mult mai grave care ar putea fi rezolvate doar prin operație. Majoritatea pantofilor cu toc modifică forma degetelor odată cu trecerea timpului, iar în acest caz, în special, corectarea lor prin operație este absolut necesar. Același deznodământ îl pot avea femeile care, din cauza tocurilor pot dezvolta probleme cu genunchii sau coloana. Nici o femeie nu și-ar dori să ajungă într-o asemenea situație.

Care este stilul de viață potrivit pentru o femeie, ca să-și mențină un sistem osos sănătos?

Femeile trebuie să fie mult mai atente decât bărbații, atunci când vine vorba despre sistemul osos. Incidența scăderii densității osoase la femei este mai mare decât la bărbați. Sistemul osos este în continuă schimbare, oasele se distrug și se refac. Atunci când suntem tineri, oasele se refac mai repede, densitatea osoasă este în creștere. Însă pentru un sistem osos sănătos, o femeie ar trebui să consume alimente bogate în vitamina D și calciu. Aceste două suplimente au un efect extrardinar asupra oaselor. Pe lângă alimentație, activitatea fizică ocupă un loc important în menținerea sănătății osoase. Nu uitați să găsiți loc și sportului în viața de zi cu zi. Printre cele mai benefice sunt mersul în pas alert, joggingul, tenisul, urcatul scărilor. Toate aceste tipuri de mișcare te ajută să îți clădești oase puternice și deci, împiedică deteriorarea sistemului osos. Cel mai important lucru însă în alegerea acestor exerciții este să vă și placă să le faceți, astfel încât acestea să fie un hobby, nu o activitate obligatorie și chinuitoare. În același timp, nu este indicat să faceți abuz de substanțe, să evitați fumatul și alcoolul. Nu sunt indicate mai mult de două băuturi alcoolice pe zi.

Există o teorie conform căreia emoțiile ne afectează oasele. Potrivit studiilor, femeile cu depresie au o densitate osoasă mai scăzută comparativ cu cele  care au s-au confruntat cu o astfel de experiență. Este adevărat?

Este adevărat! Emoțiile afectează direct sistemele hormonale. Hormonul stresului are un impact negativ uriaș la nivelul organsimului. Același hormon este produs și atunci când o persoană este în depresie. Care este, atunci, legătura dintre hormonul stresului și oase?

Stresul afectează oasele

Depresia crește producția de cortizol (hormonul stresului, n.r.). Este puțin probabil ca femeile care suferă de depresie să consume suficienți nutrienți care să ajute la sănătatea sistemului osos. La fel, este puțin probabil ca ele să fie active. Cortizolul are multe efecte asupra organismului, printre care mobilizarea calciului din oase și eliminarea lui prin urină. Cu alte cuvinte, atunci când ești stresată, oasele încep să piardă din mineralele de care are nevoie. Din păcate, majoritatea dintre noi suferă de stres cronic, ceea ce presupune o privare constantă de minerale.

Cum este influențat sistemul osos de emoții?

În mod clar emoțiile joacă un rol important în sănătatea noastră. Iar multe dintre femei se confruntă cu surse de stres pe care nu le pot evita. Dar ceea ce pot ele face pentru a remedia această problemă este să schimbe modul în care reacționează în fața factorilor de stres, reducându-i astfel efectele asupra sănătății noastre. Așa cum spuneam mai sus, activitatea fizică este o metodă excelentă de înlăturare a stresului, iar ca bonus avem stimularea sistemului osos. Eu mai recomand și meditațiile, exercițiile de respirație, somnul – cel puțin 7-8 ore pe noapte. Trecerea la un regim alimentar sănătos, suplimentele pot ajuta la repararea efectelor stresului asupra glandelor suprarenale, cele care sunt responsabile pentru producerea de cortizol.

Majoritatea emoțiilor sunt cauzate de decepții, iar în cazul celor mai multe femei acestea au legătură cu dragostea. Ce sfat le-ai da acestor femei și cum ar trebui o persoană să-și managerieze o astfel de decepție, astfel încât sănătatea organismului să fie protejată. Crezi că există un secret?

Un endocrinolog, un fizioterapeut, un nutriționist și un psiholog ar putea răspunde împreună la această întrebare. Funcțiile organismului ar trebui să lucreze în deplină armonie. Atunci când un sistem începe să aibă probleme, atrage cu sine altele. Dar da, în cazul femeilor, emoțiilor, așa cum spuneam mai sus, au o importanță crucială asupra sănătății lor. Iar când vine vorba de dragoste, lucrurile se complică. Pentru că dragostea nu este un simplu sentiment. Ci presupune și foarte multe emoții. Multe dintre acestea ”deservesc” dragostea într-unmod pozitiv sau negativ. Încrederea, sacrificiile, fericirea, recunoștința, fidelitatea, speranțele, etc. Toate acestea au legătură cu dragostea, care, în sine este un sentiment uriaș.Poți avea o relație cu cineva pe care nu-l iubești, bazată pe încredere, însă atunci când iubești, dragostea și încrederea nu se pot separa. Iar aceasta este una dintre cauzele decepției în dragoste. Cum să reușim să ne protejăm corpul de efectele nedorite ale dragostei? Este la fel de greu pe cât este să iubești.

Au venit la mine mulți pacienți, cu diverse probleme de sănătate, însă am constatat ca resursă pentru problema lor neînțelegerile cu familia. În calitate de osteopat, întotdeauna fac investigații în profunzime,  dincolo de problema medicală, pentru a afla care este adevărata cauză a unei afecțiuni. Iar dragostea a fost o sursă de probleme în multe dintre cazurile pacienților mei. Iubirea. Iubirea pentru copii, iubirea pentru soț, mamă, tată, etc. Atunci când oamenii sunt slabi, aceste sentimente pot avea  un impact dramatic asupra vieții lor, iar unii nu pot depăși aceste probleme pentru mult timp. Cei care se găsesc într-o astfel de situație ar trebui să apeleze la ajutor de specialitate, în cazul de față un psihilog. Și da, ar fi un secret: ar fi bine ca oamenii să se concetreze asupra lucurilor care îi fac fericiți în viață. Pentru că există o sumedenie de motive pentru care putem fi fericiți. O cercetare realizată la Harvard pe o perioadă de 75 de ani arată că fericirea este strâns legată de relațiile pe care le ai cu cei din jur. Cu cât ai mai multe relații frumoase, de prietenie, de familie, cu atât ești mai fericit. Cu cât ai o viață socială mai bună cu cei dragi, cu atât mai puțin vei suferi în dragoste.

Articolul urmator
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (85)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.