Boala celiaca - simptome, diagnostic, tratament

Boala celiaca - simptome, diagnostic, tratament

Zlavog Maria Cristina

Te simti balonata? Ai dureri abdominale? Afla in acest articol cauzele potentiale ale acestor simptome.

Boala celiaca - numita si sprue celiac sau celiachie, reprezinta o sensibilitate a intestinului subtire la gluten, o proteina ce se gaseste in majoritatea cerealelor cu boabe, insa nu si in porumb si orez. Intoleranta la gluten irita intestinul subtire si duce la deteriorarea mucoasei intestinale.

Boala celiaca apare deseori de la varsta de sugar sau in primii ani ai copilariei, insa poate surveni la orice varsta.

Cauzele bolii celiace

Intoleranta la gluten pare a fi ereditara si afecteaza frecvent fratii, insa cauza ei exacta este necunoscuta. Unele cercetari sugereaza ca ea este generata de deficitul unei enzime ce digera glutenul. Alte cercetari indica o anomalie a sistemului imunitar, care conduce la atacarea mucoasei intestinale de catre anumite celule, in conditiile existentei glutenului in alimentatie.

Simptomele bolii celiace

Simptomele caracteristice bolii celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Ele sunt mai frecvente si mai intense la copii.

Simptomele clasice
ale bolii celiace sunt:

flatulenta  si o senzatie de balonare abdominala;
- disconfort abdominal
- cauzat de digestia proasta a alimentelor la nivelul intestinului subtire si a colonului;
- dureri si distensie abdominala;
- diaree;
- scaun anormal,
de obicei apos, deschis la culoare si cu miros urat, uneori cu globule galbene de grasime, aspect lucios, plutind la suprafata apei din toaleta;
- astenie, pierderea poftei de mancare
si in cele din urma scaderea in greutate si slabiciune musculara, importanta mai ales in randul copiilor, care nu se mai dezvolta normal (subnutriti);
-
basicute pruriginoase pe coate si genunchi, la persoanele cu dermatita herpetiforma;
- la sugari, semne de suferinta digestiva extrema in decurs de cateva saptamani de la introducerea cerealelor in alimentatie;
- varsaturi.

Toate aceste simptome nespecifice pot aparea si in alte afectiuni, de aceea diagnosticul bolii celiace este deseori intarziat.

Diagnosticul bolii celiace

Pentru a stabili diagnosticul de boala celiaca, medicul gastroenterolog iti va lua mai intai analize de sange pentru a detecta anticorpii prezenti, daca esti sensibila la gluten. Radiografia cu bariu detecteaza anomaliile mucoasei intestinale. Diagnosticul final necesita o biopsie, adica examinarea la microscop a unei minuscule probe recoltate din mucoasa intestinala.

Complicatiile bolii celiace

Complicatiile bolii celiace sunt:

constipatia ;
-
osteoporoza si alte probleme osoase, datorate slabei absorbtii intestinale a calciului alimentar;
- absenta menstruatiilor;
-
pubertate intarziata;
- infectii respiratorii;
- sterilitate;
- impotenta;
- tulburari de memorie si concentrare;

- iritabilitatea la copii si depresia la adulti.

Femeile cu boala celiaca netratata reusesc rareori sa ramana insarcinate si, daca acest lucru se intampla, tendinta lor la avort este mai frecventa decat in populatia generala. Chiar si dupa tratament, conceptia poate intarzia 18 luni sau chiar mai mult.

Boala poate provoca impotenta la barbati, iar recastigarea pe deplin a potentei sexuale poate dura pana la doi ani de la inceperea tratamentului.

 intoleranta la gluten

Tratamentul bolii celiace

Tratamentul corector al bolii celiace este regimul dietetic. Medicul gastroenterolog te va instrui cum sa elimini alimentele ce contin grau, orz, secara, ovaz.

Atentie la produsele ce contin gluten in forme ascunse, precum sosul de soia si amidonul alimentar modificat, care se adauga in alimentele preambalate.

Pana cand intestinul nu este aproape vindecat, trebuie sa eviti alimentele grase si produsele lactate, care sunt dificil de digerat.

Constipatia apare frecvent, secundar dietei lipsite de fibre. Pentru aceasta poti lua o lingura de tarate de orez, amestecata cu sucuri de fructe.

In situatiile in care scaderea in greutate s-a produs drastic, medicul gastroenterolog iti poate recomanda corticosteroizi, de exemplu prednison.

Suplimentele de acid folic, vitamina A si zinc, accelereaza vindecarea si mentine starea de sanatate a tubului digestiv.

Papaina, o enzima ce digera proteinele, te ajuta sa digeri glutenul ce se strecoara in alimentatie: ia 500-1000 mg zilnic, la mese.

Sfaturi esentiale in prevenirea bolii celiace

In familiile in care boala celiaca se mosteneste genetic, alaptarea la san a bebelusilor timp de cel putin 4 luni si absenta din alimentatia lor a produselor din grau pana la varsta de 1 an, diminueaza sansele acestora de a face boala.

Cheia mentinerii sub control a bolii celiace este eliminarea din dieta a alimentelor facute din sau care contin gluten. Impreuna cu suplimentele nutritionale care vor ajuta organismul sa inlocuiasca deficitele provocate de boala, starea ta se va imbunatati in decurs de cateva zile. Refacerea completa poate dura mai multe luni pana cand mucoasa intestinala isi recapata aspectul normal.

Bibliografie:
Note de curs - Gastroenterologie 2010, Anca Trifan

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    nelu pietrariu (anonim)
    4 decembrie 2012 13:01

    ma numesc nelu pietrariu di australia si am citit despre boala celiac si sunt foarte fericit daca pot so on vindec , doctorul meu de famile in australia mia spus can nu se gaseste medicament , se am aflat aicea la dumneavostra ca se va putea vindeca , puteti somi spuneti me cum sa fac?email addres is ,nelu355@yahoo.com, va multumesc din tata ininma nelu