Chistul hidatic: localizare, simptome si tratament

Chistul hidatic: localizare, simptome si tratament

Diana Solomon

Chistul hidatic reprezinta o formatiune ce se gaseste in ficat si este cauzata de prezenta in organism a unei tenii (Echinococcus granulosu). Desi aceasta poate aparea oriunde in lume, parazitul este intalnit cu predilectie in zona Australiei si a Orientului Mijlociu.

Chistul hidatic: localizare

Infestarea parazitara porneste de la o gazda initiala care poate fi o oaie, vita, porc sau chiar caine. Noi devenim in mod accidental gazde intermediare prin contact cu animalele purtatoare ale acestei tenii. Contaminarea se poate produce pe cale orala, prin consumul de alimente sau apa ce au fost contaminate. Dupa ingerarea oualor parazitului, la scurt timp in duoden vor fi eliberate larve. Acestea la randul lor vor migra prin mucoasa intestinala pana vor ajunge in ficat. Insa, larvele parazitului pot fi localizate si in plamani sau chiar creier, inima sau rinichi.

Chistul hidatic: simptome

De regula, chistul hidatic nu prezinta vreun simptom astfel incat sa poti incepe un tratament. De multe ori trec ani buni pana cand pacientul sa fie diagnosticat corect, iar cei care prezinta simptome acestea se manifesta prin: pierdere in greutate, oboseala, anemie, tuse, dureri abdominale, ameteli .

Atunci cand chistul isi mareste volumul, incepe sa provoace hepatalgii, adica dureri de ficat. De asemenea, boala hidatica poate avea urmari grave daca nu se urmareste un tratament corespunzator, iar prezenta acestei formatiuni parazitare poate genera complicatii ce pot duce la icter, febra, frisoane, colica biliara sau peritonita.

Chistul hidatic: diagnosticare

Asa cum aminteam anterior, chistul poate fi foarte greu de identificat din lipsa unor simptome. Asadar, de cele mai multe ori acesta este observat in mod accidental, la o exameniare medical abdominal al altei patologii. Semnele clinice apar odata cu cresterea in volum a chistului. Asadar, cel ce prezinta aceasta boala va avea un ficat marit. O diagnosticare amanuntita se va face in urma unei ecografii abdominale sau a unui test RMN. De asemenea, specialistii recomanda si testul ELSA sau metoda imunoblot.

Chistul hidatic: tratament

Odata ce medicul a identificat chistul, iti va recomanda tratamentul standard pentru situatii de genul, si anume, interventia chirurgicala. Insa, daca este vorba de un chist "tanar", care nu a apucat sa evolueze, se poate mentine si un tratament medicamentos cu mebendazol, albendazol etc.

Asadar, chistul hidatic iti poate da adevarate batai de cap daca nu il descoperi la timp. Insa, preventiv, e recomandat sa fii cat mai atenta cu locurile din care iti procuri hrana si sa speli de fiecare data fructele si legumele, pentru a evita contacul cu ouale parazitare. De asemenea, un control medical anual este important de bifat, pentru un plus de siguranta.

 

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.