Ciroza hepatica - simptome, diagnostic, tratament

Ciroza hepatica - simptome, diagnostic, tratament

Hritcu Alexandra

Dupa cum bine stim, intreg organismul este un tot unitar si trebuie sa avem grija de buna functionare a fiecarei componente. Ficatul este cel mai mare organ din corp (cantareste circa 1500 g) cu rol foarte important in digestia alimentelor, in formarea de proteine si alte elemente, in detoxifierea organismului si transportul substantelor absorbite din tractul gastrointestinal. O patologie a acestuia poate avea un spectru larg de manifestari clinice, de la forme asimptomatice pana la stari de insuficienta hepatica fulminanta, cand pacientul ajunge in regim de urgenta la spital.

Ce este ciroza hepatica?

Ciroza hepatica reprezinta stadiul final de evolutie al tuturor hepatitelor cronice (inflamarea ficatului cu evolutie lenta si de durata) indiferent de etiologie (cauza). Se caracterizeaza printr-un proces de fibroza hepatica extinsa (inlocuirea celulelor hepatice normale cu celule care nu functioneaza) care delimiteaza nodulii de regenerare. Astfel functiile ficatului vor fi perturbate si vor aparea semnele si simptomele caracteristice cirozei hepatice.

Cauzele aparitiei cirozei hepatice

Cele mai frecvente cauze ale cirozelor hepatice sunt:
- infectiile cu virusurile hepatice: C, B sau B+D,
- alcoolul - la barbati care consuma cantitati crescute de bauturi alcoolice zilnic, timp de 10-15 ani. Femeile fac ciroza alcoolica  dupa un consum mai redus de bauturi alcoolice zilnic pentru aceeasi perioada de timp.
- steatohepatita nonalcoolica (boala caracterizata prin acumularea de grasimi in ficat),
- hepatite imune (hepatita autoimuna, ciroza biliara primitiva, colangita autoimuna),
- hepatitele medicamentoase (hepatitele produse de medicamente),
- hepatite metabolice (hemocromatoza, boala Wilson, galactozemie ,tirozinoza),
- hepatite vasculare ( boala veno-ocluziva),
- hepatite criptogenetice (fara o cauza evidenta).

Semnele si simptomele in ciroza hepatica

Pacientul poate prezenta:
- hepatomegalie (cresterea in volum a ficatului);
- splenomegalie (cresterea in volum a splinei);
- circulatie colaterala in „cap de meduza" (evidentierea venelor de la nivelul abdomenului datorata blocarii venei porte, vena ce transporta sangele de la intestine la ficat);
- ascita (acumularea de lichid in abdomen);
- disconfort abdominal;
- cresterea in volum a abdomenului;
- icter (colorarea in galben a tegumentelor si sclerelor);
- balonare;
- edeme vesperale (umflaturi nedureroase formate prin acumularea de lichid aparute seara);
- astenie (oboseala, slabiciune fizica si psihica);
- gingivoragii (sangerare a gingiilor);
- epistaxis (hemoragie nazala);
- eritem palmar (roseata palmelor);
- prurit (mancarimi ale pielii) - cauzat de cresterea bilirubinei (pigment biliar rezultat din descompunerea hemoglobinei) in sange.

Diagnosticul de ciroza hepatica

Diagnosticul pozitiv se pune in urma examenului clinic care prezinta simptomele si semnele sus mentionate si a unor investigatii:

Analize sangvine
care pot releva prezenta modificarii functiei hepatice (valori crescute ale GOT, GPT, LDH, fosfataza alcalina, GGT, bilirubina, creatinina, timp de protrombina si valori scazute ale proteinelor);
Ecografie
: se depisteaza prezenta ascitei, hepatomegaliei, splenomegaliei, comportamentul venei porte;
Endoscopie
: se vizualizeaza varicele esofagiene (vase de sange dilatate, care se pot rupe si provoca sangerari);
Punctia hepatica
(manevra care presupune recoltarea unui fragment minuscul din ficat, care este examinat la microscop.) sub control ecografic.
Se pot, de asemenea, realiza CT (computer-tomografie) sau RMN (rezonanta magnetica nucleara), metode de investigare pentru a obtine imagini detaliate ale diverselor parti ale corpului uman.

Transmiterea cirozei hepatice

Ciroza hepatica nu se transmite.
Virusurile B, C, B+D
se pot transmite pe cale sangvina, iar infectiile produse daca nu sunt tratate pot duce catre aparitia cirozei hepatice.

Tipuri de ciroza hepatica

Cirozele cunosc mai multe stadii evolutive :
-         stadiul I: fara varice , fara ascita
-         stadiul II: cu varice, fara ascita
-         stadiul III: cu ascita cu sau fara varice
-         stadiul IV: cu hemoragie variceala cu sau fara ascita
ciroza hepatica

Stadiile I, II corespund cirozelor compensate (pacientul nu prezinta manifestari semnificative si are capacitate de munca normala), iar stadiile III, IV cirozelor decompensate (prezenta ascitei, encefalopatiei, existenta icterului, denutritiei).

Din punct de vedere clinic si etiologic vorbim despre urmatoarele tipuri de ciroza:

- ciroza alcoolica (aparuta in urma consumului zilnic de peste 80g alcool pur timp de 10-20 de ani; femeile dezvolta boala la cantitati mai mici decat barbatii).
- ciroza post-necrotica (post-hepatitica), aparuta in urma infectiei cu virus B sau C sau B+D. De regula evolutia cirozei hepatice virale C este lenta fara semne clinice cel putin 10 ani de zile. De obicei diagnosticul de ciroza se pune in momentul decompensarii respectiv dupa aparitia icterului sau prin depistarea ecografica.
- ciroza biliara, considerata o boala autoimuna. In stadiul clinic manifestarile care apar sunt: astenie, icter, prurit, febra, durere in hipocondrul drept, scadere ponderala. In stadiul avansat tabloul este de ciroza hepatica: hepato-splenomegalie, ascita, sangerare prin ruptura de varice, insuficienta hepatica.
- ciroza din hemocromatoza si din boala Wilson, cirozele cardiace, carentiala si ciroza splenogena (Banti), forme intalnite mai rar.

Evolutia cirozei hepatice

- hematemeza  (varsatura cu sange), care reprezinta o hemoragie digestiva superioara. Sangele poate fi rosu curat, cu cheaguri sau negricios cu aspect de zat de cafea atunci cand sangerarea s-a produs cu cateva ore inainte si sangele a inceput sa fie digerat in stomac;
- pacientul este somnolent ziua si treaz noaptea;
- uita usor, nu se poate concentra;
- vorbeste mai greu ajungand chiar sa nu recunoasca membrii familiei, sa nu stie unde este sau ce zi este, ulterior cazand intr-un somn profund din care se trezeste din ce in ce mai greu pana se instaleaza coma;
- encefalopatia hepatica (afectarea creierului) reprezinta manifestarile cerebrale induse de toxinele care, nemaifiind neutralizate de ficat, ajung in creier.

Complicatii in ciroza hepatica

Tesutul fibros din ciroza hepatica blocheaza circulatia sangvina de la intestine spre ficat determinand cresterea tensiunii venoase in venele care servesc aceste zone (sistemul venos portal). Aceasta complicatie este denumita hipertensiune portala , care poate determina la randul ei o serie de complicatii care includ:
- ascita
- sangerarea din varicele tractului digestiv - cauza majora de suferinta si de deces la persoanele cu ciroza
- infectia lichidului ascitic (peritonita bacteriana spontana sau PBS = inflamarea peritoneului, membrana care captuseste cavitatea abdominala)
- encefalopatia hepatica - apare la persoanele cu hipertensiune portala severa
- sindromul hepatorenal
- sindromul hepatopulmonar (afectarea pulmonara)
- hidrotoraxul hepatic. Ciroza poate determina acumularea de lichid intre plamani si peretele toracic ceea ce determina compresiunea plamanilor
- litiaza biliara (pietre la vezica biliara). Cu cat este mai severa afectarea hepatica, cu atat este mai mare riscul pentru litiaza biliara
- un alt risc crescut in cazul persoanelor cu ciroza, este cel pentru cancer hepatic, denumit carcinom hepatocelular sau hepatocarcinom .

Tratamentul pentru ciroza hepatica

In functie de cum se manifesta si cat de avansata este boala, medicul trateaza pacientul pentru a-l aduce intr-o stare cat mai buna:
- oprirea consumului de bauturi alcoolice;

- restrictie de sare;

-
evitarea administrarii de medicamente antiinflamatorii, cum ar fi Ibuprofen;
- administrarea de medicamente cum sunt
          -diureticele (cu rol in eliminarea lichidelor): Spironolactona,  Furosemid
          -vitamina K,  pentru tratarea tulburarilor de coagulare. Daca aceste tulburari sunt severe se trateaza prin transfuzie de plasma proaspata
          -antibiotice in tratamentul peritonitei bacteriene spontane : Cefotaxim, Ofloxacin, Pefloxacina, Amoxicilina
          -Lactuloza - pentru prevenirea si tratarea encefalopatiei
- paracenteza (evacuarea lichidului acumulat in abdomen);
- reducerea aportului de proteine, mai ales daca apar si fenomene de encefalopatie;
- inceperea imunizarii (daca aceasta nu a fost facuta) impotriva hepatitei virale (A, B), gripei si impotriva pneumococului (bacterie care provoaca pneumonie si alte boli ale aparatului respirator);
- transplantul hepatic este indicat in stadiile terminale ale cirozelor hepatice;
- controlul periodic la medicul gastroenterolog, care va sti ce sa recomande pacientului pentru ca boala sa fie tinuta sub control, altfel se ajunge la spital in stare grava cand uneori nu se mai poate face nimic.

Preventia cirozei hepatice

- fa vaccinul impotriva hepatitei A si B
- adopta un stil de viata sanatos care sa includa alimente din toate grupele
- consuma cu moderatie sau renunta la consumul de bauturi alcoolice
- evita contaminarea cu virusurile hepatice avand grija la transfuzii de sange ca acele, seringile, periuta de dinti, lamele de barbierit, sa fie folosite doar de tine, ca instrumentele pentru tatuaj, piercing, pensat, manichiura sa fie sterilizate inainte de a le utiliza
- sa te protejezi in timpul actului sexual
- sa practici o igiena corecta corpului.

 

Bibliografie:

1.     „Hepatologie 2009" - versiunea in lb. romana aparuta sub redactia Camelia Sultana, Simona Ruta (adaptare dupa „Hepatology 2009" Mauss, Berg, Rockstroh, Sarrazin, Wedemeyer, et al.)
2.     „Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool" - Daniel K. Podolsky, Kurt J. Isselbacher
3.     „Complicatii majore ale cirozei" - Daniel K. Podolsky, Kurt J. Isselbacher
4.     „Tratat de patologie chirurgicala" - Nicolae Angelescu, Ed. Medicala, Bucuresti, 2003

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (196)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    c. (anonim)
    12 octombrie 2013 23:11

    http://www.petitieonline.com/sustinem_tripla_terapie

    Stan Patitul (anonim)
    11 februarie 2013 12:12

    Pentru a opri evolutia Hepatitei C si pentru a incetini evolutia cirozei st. ll, folosesc cu succes de 4 ani, produse Hofigal : Protector hepatic forte, Spirulina, Reglacid(inlocuieste cu succes medicamentele din grupa Omeron), Armuhep, Coenzima Q10 in extract total de catina , 600mg. Mai multe informatii puteti obtine de la medicul firmei Hofigal, telefonic. Nu sint extrem de scumpe, sint din plante si nu au contraindicatii, lucru important pentru un ficat bolnav, deja. La mine au efect pozitiv si nu tin regim alimentar, dar evit : tigara, mezeluri, conserve din comert, margarinele, dulciurile, prajiturile din comert si in genegal alimentele cu multe E-uri.