Criza biliara: cauze, simptome, tratament

Criza biliara: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Se poate intampla oricui sa intreaca masura la o masa si sa manance mult mai mult decat in mod obisnuit, in special la ocaziile speciale (sarbatori, zile de nastere, petreceri etc). Daca preparatele consumate sunt si foarte grase, exista riscul de a suferi o criza biliara.

Afla care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru aceasta afectiune atat de dureroasa si neplacuta.

Ce este bila?

Bila sau vezica biliara este un sac muscular in forma de para, care are rolul de a stoca fierea. Aceasta substanta este secretata de catre ficat si este trimisa prin canale foarte mici in duoden (intestinul subtire) si in vezica biliara, in care este stocata pentru momentul in care sunt ingerate alimente. Mancatul si, in special, consumul de grasimi cauzeaza eliberarea unui hormon, numit colecistokinina. Acesta trimite semnale care relaxeaza valva de la capatul canalului biliar si permite fierii sa patrunda in intestin. Fierea ajuta la descompunerea grasimilor si a vitaminelor solubile la nivelul intestinului.

Cum iti dai seama ca ai o criza biliara?

Oricine mananca din cand in cand mai mult decat ar trebui, in special in perioada sarbatorilor, cand tentatiile sunt peste tot. Daca ai intrecut limita si ai mancat mult mai mult decat de obicei, mai ales preparate grele, de care nu te apropii de obicei, este foarte posibil sa ai o criza biliara. Dupa o masa de acest fel o sa te simti foarte grea si o sa ai o senzatie intensa de presiune in zona pieptului. Este posibil sa ai chiar dureri de spate, intre omoplati. Multi oameni confunda simptomele crizei biliara cu cele ale infarctului si ajung la spital din aceasta cauza.

Ce cauzeaza criza biliara?

Majoritatea oamenilor crede ca numai un regim bazat pe prea multe grasimi cauzeaza afectiuni ale vezicii biliare. Adevarul este insa ca si lipsa grasimilor din dieta poate cauza criza biliara. Grasimile sanatoase (nesaturate) nu trebuie excluse din alimentatia zilnica, ci trebuie consumate cu moderatie. De regula, o alimentatie dezechilibrata mareste sansele aparitiei problemelor biliare.

Atunci cand ai parte de o masa cu preparate foarte grase si pline de colesterol, vezica biliara nu poate procesa aceste substante destul de repede. Ea se irita si se inflameaza, ceea ce duce la dureri si crize biliare. Poate dura chiar si ore intregi pana cand aceasta isi recapata functia normala.

Este posibil sa se adune atat de mult colesterol in vezica biliara, incat sa se transforme in formatiuni dure, asemanatoare unor pietre. Desi acestea raman in general foarte mici, daca nu este respectat un regim corespunzator, ele pot ajunge si de marimea unei mingii de golf. Aceasta afectiune poarta numele de litiaza biliara. 

Care sunt simptomele crizei biliare?

O criza biliara poate dura de la cateva minute, la cateva ore. Uneori necesita spitalizarea pacientului afectat.

Iata care sunt simptomele cele mai comune ale crizei biliare:

- Durerile in zona abdomenului sunt un simptom obisnuit al crizei biliare, in special in cazul in care exista pietre in vezica biliara. In general, senzatia de disconfort incepe in partea dreapta superioara stomacului si se muta treptat inspre burta sau spate. O criza obisnuita dureaza 15 minute, insa in formele agravate ea se poate prelungi timp de cateva ore bune.
- Indigestia este alt simptom comun al crizei biliare. Pacientii se plang cel mai frecvent de balonare si senzatie de disconfort in zona abdomenului, dupa masa.
- Greata apare in majoritatea cazurilor de iritare a vezicii biliare. Febra si senzatia intensa de greata, urmate de varsaturi sunt semne ale unei crize biliare acute, care necesita atentie medicala.
- Pigmentarea galbena a ochilor si a pielii.
- Ameteli.
- Mai rar, dureri in partea dreapta a capului, deasupra ochiului.

Cum tratezi criza biliara?

Tratamentul pentru criza biliara depinde in mare masura de gravitatea afectiunii. O criza acuta, cu simptome puternice, poate necesita spitalizarea. O afectiune cronica a vezicii biliare, care cauzeaza crize recurente, este, de asemenea, un caz care implica investigatii medicale amanuntite.

Pentru crizele biliare acute medicul ar putea recomanda administrarea intravenoasa de fluide. Pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea nimic pentru o perioada. Anumite cazuri cer administrarea de antibiotice.

Daca afectiunea devine cronica, exista posibilitatea extragerii chirurgicale a vezicii biliare. Poti trai fara acest organ, deoarece ficatul secreta deja fierea necesara pentru digestie.

Crizele biliare pot afecta o persoana indiferent de cat de atenta este cu dieta. De obicei, aceste cazuri au la baza o cauza genetica, insa sunt mult mai rare decat celelalte. De regula, poti evita crizele biliare printr-o dieta saraca in grasimi saturate si printr-un stil de viata activ. Excesele culinare afecteaza intregul organism si cauzeaza multe alte boli, fiecare periculoasa in felul ei.

Asadar, este indicat sa incerci sa fii moderata si sa nu mananci mult mai mult decat poate organismul tau sa proceseze. Chiar daca e greu sa faci fata tentatiilor, tine minte ca cel mai bun mod de a preveni o criza biliara este moderatia in alimentatie!
Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (57)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.