Hepatita alcoolica - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Hepatita alcoolica - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Holca Ioana Valeria

Hepatita alcoolica reprezinta inflamatia ficatului determinata de distrugerea celulelor hepatice asociate consumului indelungat de alcool etilic. Substantele rezultate din descompunerea etanolului declanseaza inflamatia celulelor hepatice. Doza minima zilnica de etanol care determina initierea leziunilor hepatice este de 40g la barbati si de 20g la femei. Femeile sunt mai sensibile decat barbatii la efectele adverse ale alcoolului. Ele dezvolta hepatita alcoolica dupa perioade mai scurte de abuz de etanol, iar progresia bolii este mai rapida. Hepatita alcoolica se poate dezvolta la orice varsta, dar varful de incidenta este intre 20 si 60 ani.
In timp, benzile de fibroza si nodulii mici inlocuiesc tesutul hepatic sanatos si interfereaza cu abilitatea ficatului de a functiona. Acesta este stadiul final al bolii hepatice alcoolice si poarta numele de ciroza hepatica.

Cauzele hepatitei alcoolice

Etanolul este principala cauza in aparitia hepatitei alcoolice. Hepatita alcoolica se instaleaza dupa o perioada indelungata de consum excesiv de alcool etilic.
Intrucat multe persoane care consuma foarte des alcool, sau care beau mult odata nu dezvolta hepatita alcoolica sau ciroza, se considera ca exista si alti factori, in afara de etanol, care joaca un rol in aparitia hepatitei alcoolice. Acesti factori sunt:
- Factori genetici. Prezenta unor mutatii in anumite gene, care afecteaza metabolizarea alcoolului, poate creste riscul de afectiuni hepatice alcoolice si de cancere asociate consumului de alcool.
- Alte tipuri de hepatita. Consumul cronic de alcool inrautateste afectiunile hepatice cauzate de alte tipuri de hepatita, in special hepatita cu virus C.
- Alte afectiuni. Persoanele care consuma alcool au un risc mai mare de a dezvolta hepatita alcoolica daca au si alte boli care afecteaza ficatul, cum ar fi boala Wilson (acumulare excesiva de Cupru in organism) sau hemocromatoza (stocare excesiva de Fier in organism).
- Malnutritia. Absenta proteinelor si a vitaminelor contribuie la distrugerea celulelor hepatice.

Semnele si simptomele hepatitei alcoolice

Hepatita alcoolica este un sindrom cu un spectru larg al severitatii si cu manifestari clinice variate. Astfel, formele usoare de hepatita alcoolica dobandita nu pot cauza probleme vizibile. Simptomele pot fi nespecifice: anorexie, greata, durere abdominala, scadere in greutate si varsaturi. Simptomele mai severe pot include: encefalopatia hepatica, coma hepatica, insuficienta hepatica si sangerarea varicelor esofagiene.


Alte semne si simptome intalnite sunt:
- hepatomegalie (marirea in volum a ficatului din cauza steatozei si inflamatiei hepatocitelor lezate)
- icter (coloratia galbena a tegumentelor si albului ochilor)
- splenomegalie (volumul marit al splinei)
- febra
- tahicardie (cresterea frecventei cardiace)
- tahipnee usoara (cresterea frecventei respiratorii)
- oboseala
- sete accentuata
- asterix (un tremur al mainilor, caracteristic encefalopatiei hepatice)
- edem periferic
- ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala)
- cresterea rapida in greutate
- contractura Dupuytren
- ginecomastie si atrofie testiculara
- confuzie si pierderi de memorie

Diagnosticul de hepatita alcoolica

Stabilirea diagnosticului de hepatita alcoolica se face pe baza istoricului medical complet (cuprinde si intrebari despre obiceiul de a consuma alcool), examenului medical si pe baza catorva teste. Aceste teste sunt:
1. Testele de sange evidentiaza:
- enzimele specifice ficatului (gamma-glutamat transferaza, TGO, TGP, TGO>TGP) au valori crescute
- anemie datorata deficitului de Fier prin hemoragii variceale esofagiene, hemoliza (distrugerea eritrocitelor) si hipersplenism
- leucocitoza (cresterea numarului de leucocite in sange)
- trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite in sange)
- VSH si proteina C reactiva au valori crescute
De asemenea, se realizeaza si anumite teste de screening pentru depistarea unor infectii virale care pot afecta ficatul (virusurile hepatice B si C) sau a unor afectiuni hepatice rezultate in urma depozitarii excesive de elemente (Cupru, Fier) la nivelul ficatului.
2. Ecografia este utila atat in evidentierea litiazei biliare (pietre in vezica biliara), cirozei, ascitei, splenomegaliei, cancerelor biliare, cat si a hepatocarcinomului. In hepatita alcoolica, ficatul apare marit in volum.
3. Biopsia hepatica nu este indicata in hepatita alcoolica, dar este necesara pentru diagnosticul de ciroza hepatica sau/si pentru excluderea altor afectiuni hepatice. In aceasta procedura, o proba mica de tesut hepatic (prelevat prin punctia biopsie cu ac fin) este indepartata si examinata la microscop. 


Complicatiile hepatitei alcoolice

Cele mai frecvente complicatii ale hepatitei alcoolice sunt:
- hipertensiune in vena porta
- varice esofagiene
- retentie de lichide (edeme, ascita)
- encefalopatie hepatica
- ciroza hepatica

Tratamentul hepatitei alcoolice

Abstinenta alcoolica este singura masura care poate preveni progresul hepatitei alcoolice spre ciroza. In primele zile de la incetarea administrarii de alcool poate aparea delirium tremens: confuzie, agitatie, halucinatii, tremuraturi, febra si convulsii. Aceste manifestari pot fi controlate prin utilizarea de benzodiazepine: oxazepam sau lorazepam, se va evita diazepamul.

Terapia nutritionala cuprinde o dieta bogata in calorii pentru a ajuta la regenerarea celulelor hepatice, reducerea grasimilor din alimentatie si suplimentarea cu vitaminele si mineralele care lipsesc datorita consumului de alcool - in special vit B1, B2, B6, Calciu si Fier.
Modificari ale stilului de viata. Fumatul determina o crestere a fibrozei hepatice, drogurile ilicite determina leziuni hepatice, iar obezitatea contribuie la steatoza hepatica. Asadar, renuntarea la fumat, nefolosirea drogurilor cat si mentinerea unei greutati corporale in limite normale pot ajuta la imbunatatirea functiei hepatice.

Terapia medicamentoasa include medicamente cu efect antiinflamator (corticosteroizi si pentoxifilina) cat si medicamente cu efect protector (hepato-protectoare).

Antioxidantii. Silimarina ajuta la vindecarea si reconstructia ficatului prin stimularea producerii de enzime antioxidante.

Transplantul hepatic este singura optiune pentru pacientii la care functia hepatica este serios afectata.

Prognosticul hepatitei alcoolice

Prognosticul pe termen lung depinde de instalarea cirozei si de disponibilitatea pacientului de a se abtine de la alcool. Odata cu abstinenta, pacientii prezinta imbunatatiri simptomatice si histologice progresive. Daca totusi consumul de alcool continua, hepatita alcoolica evolueaza spre ciroza hepatica in mai putin de un an.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (67)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.