3 boli de sange care pot fi mostenite genetic

3 boli de sange care pot fi mostenite genetic

Redactor Alexa Galgau

Bolile de sange sunt destul de rare si pot afecta calitatea vietii bolnavului, care adesea depinde de un tratament pentru a-si tine sub control starea de sanatate. Multe dintre ele sunt mostenite genetic si difera ca gravitate de la usoare la severe. Daca stii ca ai avut in familie persoane care au avut boli ale sangelui, este indicat sa iti verifici periodic starea de sanatate. De asemenea, oricine sufera de o astfel de afectiune trebuie sa fie constient in ce masura se transmite mai departe copiilor si cum le poate afecta viata acest lucru. 

Iata 3 boli de sange care sunt mostenite de la parinti!

3 boli de sange mostenite genetic

1. Boala Von Willebrand

Von Willebrand este una dintre cele mai des intalnite boli de sange mostenite genetic, care poate cauza sangerare excesiva. Aceasta boala se dezvolta rareori tarziu in viata, fiind, de obicei, depistata inca din copilarie. Cauza declansarii bolii Von Willbrand este o deficienta a proteinei numite „factorul Willebrand”, o componenta importanta a procesului de coagulare a sangelui. Asadar, daca o persoana diagnosticata cu aceasta boala de sange se taie sau se raneste, dureaza mai mult timp pana ca sangerarea sa inceteze. 

In multe cazuri, simptomele bolii Von Willebrand sunt usoare, daca nu chiar absente. Atunci cand ele apar, difera ca gravitate de la o persoana la alta. In cazurile usoare, aceasta afectiune este greu de diagnosticat. 

Iata cateva dintre simptomele care pot aparea din cauza acestei boli de sange mostenite genetic:

- sangerari nazale recurente si prelungite;

- sangerarea gingiilor;

- menstruatie abundenta;

- sangerare excesiva in momentul in care persoana in cauza se taie sau este supusa unei interventii chirurgicale;

- sange in urina si in scaun;

- sangerarea de la zgarieturi minore.


In cazul femeilor, cel mai comun simptom al bolii Von Willebrand este menstruatia abundenta, insa foarte rar se intampla ca acesta sa conduca la diagnosticarea corecta. Femeile care sufera de aceasta boala de sange au urmatoarele simptome la menstruatie:

- prezenta in sangele menstrual a unor cheaguri de sange mai mari de 2.5 cm diametru;

- nevoia de a schimba tamponul o data sau de mai multe ori pe ora;

- senzatie de oboseala, letargie si dificultati in respiratie (specifice anemiei). 

Boala Von Willebrand nu poate fi vindecata, insa poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor pe baza de desmopresina (mai ales in cazurile usoare), o substanta activa care stimuleaza si faciliteaza eliberarea factorului de coagulare. Pentru a tine sub control menstruatiile abundente, uneori sunt recomandate si pilule contraceptive. 

2. Hemofilia A si B

Hemofilia este denumirea generica data unei serii de boli de sange care constau in tulburari de coagulare a sangelui si sangerari masive. 

Cel mai des intalnite forme de hemofilie sunt: hemofilia de tip A (cauzata de deficitul de factor de coagulare VIII) si hemofilia de tip B (cauzata de deficitul de factor de coagulare IX). De regula, barbatii sunt mai afectati de aceasta boala de sange, in timp ce femeile sunt doar purtatoare ale genei hemofilice. Gravitatea bolii variaza de la un individ la altul, iar tratamentul trebuie urmat cu strictete. 

Simptomele hemofiliei sunt:

- sangerari la nivelul incheieturilor;

- hematoame musculare (cauzate de sangerari la nivelul muschilor);

- sangerarea excesiva la nivelul gingiilor si sangerarile nazale dese;

- prezenta sangelui in scaun, ca urmare a sangerarii survenite la nivel gastrointestinal;

-hematuria (urina cu sange);

- hemoragie masiva aparuta in urma unui traumatism minor (cadere, lovire, zgariere etc.). 

Din fericire, exista metode pentru a tine sub control aceasta boala. Bolnavii care se confrunta cu un episod de hemoragie masiva au la dispozitie tratamente de urgenta, iar simptomele descrise mai sus pot fi evitate cu ajutorul unor medicamente prescrise de medic, care trebuie administrate regulat.

3. Anemia Biermer

Aceasta boala de sange mai este cunoscuta si sub denumirea de anemie pernicioasa si este cauzata in principal de carenta de vitamina B12, organismul fiind incapabil sa asimileze aceasta substanta. Singura modalitate de a aduce organismului un aport suficient de vitamina B12 consta in alimentatia bogata in aceasta substanta nutritiva, insa la persoanele care sufera de anemie Biermer absenta celulelor din mucoasa stomacului impiedica absorbtia acesteia, rezultand in anemie. Potrivit specialistilor, anemia Biermer este o boala de sange autoimuna cu transmitere genetica.

Simptomele anemiei Biermer sunt:

- anorexie;

- slabiciune;

- stare de letargie;

- febra moderata;

- icter;

- tahicardie;

- depresie;

- ficat si splina marite;

- insuficienta cardiaca.

Din pacate, anemie Biermer este descoperita destul de tardiv, mai ales ca simptomele nu sunt intotdeauna grave, iar testele sigure pentru depistarea precoce a acestei boli de sange nu sunt disponibile in prezent. Odata ce boala este descoperita, tratamentul consta in suplimentarea vitaminei B12 in dozele recomandate de medic. Un bolnav care se trateaza la timp poate sa duca o viata normala, dar daca tratamentul este administrat foarte tarziu, pot aparea probleme neurologice permanente si alte complicatii severe.

Aceste boli de sange sunt destul de rare, insa exista! Asadar, daca stii ca ai in familie astfel de cazuri, mergi la medic pentru investigatii suplimentare, deoarece bolile de sange descoperite la timp pot fi usor tinute sub control, astfel incat viata ta sa fie perfect normala. 

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.