Anemia- simptome, diagnostic, tratament

Anemia- simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina Maria

Anemia poate fi o boala tranzitorie sau dimpotriva poate face parte din bolile ce formeaza o maladie grava si este definita ca fiind scaderea numarului de globule rosii sau reducerea nivelului hemoglobinei din sange.

Hemoglobina este acea parte a globulelor rosii care se ocupa de transportul oxigenului de la plaman la tesuturile din intregul organism; si care da culoarea rosie sangelui.

Daca ai anemie organismul tau nu primeste suficient oxigen, deci nici celula nervoasa, astfel te vei simti obosita, vei avea stari de ameteala, etc. Daca numarul globulelor rosii este scazut, persoana va fi palida.

Formele severe de anemie sau cele netratate perioade indelungate pot determina afectarea inimii, a creierului precum si a altor organe. Formele foarte severe de anemie pot determina chiar si decesul.

Cauzele care determina anemia


Pot exista o multime de cauze:


1. Nutritionale:                                                             

-lipsa de fier
-lipsa de vitamina B12
-lipsa de acid folic
-lipsa de vitamine-toate acestea regasindu-se in malnutritie sau denutritie

2. Hemoragiile si hemoliza (distrugerea excesiva a celulelor rosii)

3. Traumatisme (ce sunt insotite de hemoragii):

-arsuri
-traume de orice natura: fizica, chimica

4. Boli cronice sau cancere:

-boli renale
-boli hepatice
-infectii cronice
-neoplasme
-diabet

5. Infectii:

-bacteriene: diverse bacterii gram negative
-virale: in hepatite, infectii cu cytomegalovirus
-paraziti: malaria.

6. Genetice:

-talasemie
-hemoglobinopatii

7. Imunologice
8. Medicamentele: antiinflamatoriile nesteroidiene pot determina ulcer cu sangerare, deci o cauza de anemie;
algocalminul
9. Necunoscute: anemia aplastica
10. Consumul excesiv de alcool
11. Menstruatia abundenta
12. Fibroame uterine, chisturi ovariene
13. Dieta vegetariana

Astfel apar:

- anemiile datorate hemoragiilor: atunci cand se pierde o cantitate mare de sange si organismul nu poate compensa aceasta pierdere, fie datorita unei menstruatii abundente fie datorita unor rani. Neoplaziile digestive (cancerele) sau ulcerul determina pierderi de sange si instalarea in timp a unei anemii.

- anemiile datorate lipsei de fier: fierul joaca 2 roluri importante-este necesar pentru producerea la nivelul maduvei osoase a globulelor rosii, si reprezinta o componenta importanta a hemoglobinei; astfel ca lipsa acestuia duce la aparitia anemiei feriprive .Acest tip de anemie poate sa apara si atunci cand in organism exista pierderi cronice de sange (hemoroizi, polipi intestinali, cancer colonic, ulcer). La ora actuala este cea mai frecventa anemie intalnita in practica de zi cu zi.

- anemiile datorate lipsei de vitamina B12: cunoscute sub numele de anemii pernicioase, pot fi produse de o absorbtie deficitara la nivelul stomacului a vitaminei B12. Acidul folic reprezinta o alta forma a vitaminei B12 si anemia poate fi cunoscuta sub numele de anemie prin deficit de acid folic.

- anemiile datorate nutritiei inadecvate: vitaminele si mineralele joaca un rol important in formarea celulelor rosii, iar fierul, acidul folic si vitamina B12 sunt importante in formarea hemoglobinei; iar lipsa acestora poate determina instalarea anemiei.

- anemiile din bolile renale: rinichii sunt responsabili de secretia unui hormon numit eritropoietina ce intervina in productia de globule rosii; in bolile renale cronice productia acestui hormon este redusa si astfel scade si numarul celulelor rosii.

- anemiile datorate consumului excesiv de alcool: in aparitia acestui tip de anemie intervine atat lipsa de vitamine si minerale cat si actiunea toxica a alcoolului asupra maduvei osoase ce in timp determina scaderea productiei de globule rosii.

-anemia cu celule in forma de secera sau siclemia- in acest tip de anemie celule rosii au forma de secera, este o forma de anemie ereditara datorata producerii unui tip anormal de hemoglobina. Da torita acestei forme, globulele rosii sunt distruse mai repede la trecerea prin capilare.

- talasemia: este o boala ereditara cauzata de producerea insuficienta de hemoglobina; pentru transmiterea bolii la copil, gena anormala trebuie sa se gasesca la ambii parinti.

- anemiile datorate unor medicamente: multe medicamente pot provoca instalarea unei anemii cauza fiind diferita in functie de medicament( hemoliza, toxicitate a maduvei osoase). Printre medicamentele care determina anemii se numara:unele antibiotice (penicilina) antihistaminicele, chimioterapicele. Algocalminul se afla si el in aceasta categorie, intrucat determina aplazie medulara, motiv pentru care s-a hotarat eliberarea acestuia din farmacii doar pe baza prescriptiei medicale. In tarile occidentale, algocalminul a fost de mult inlaturat de pe piata, el fiind disponibil doar in spitale.

- anemia aplastica: acest tip de anemie potential fatala este cauzata de scaderea capacitatii maduvei osoase de a produce toate cele trei tipuri de celule sangvine - eritrocite, leucocite si plachete sangvine.

- anemia hemolitica: se produce distructia precoce a eritrocitelor,maduva spinarii fiind incapabila sa compenseze pierderea de eritrocite.

Simptomele anemiei


Printre simptomele pe care anemia le provoaca se numara:

- paloarea
- oboseala sau slabiciune
- greutate in respiratie
- letargie
- lipotimie (lesin)
- dureri de cap (cefalee)
- stari de ameteala
- palpitatii
- tahicardie
- iritabilitate
- dureri in piept
- maini si picioare reci
- hipotensiune arteriala
- modificari ale culorii materiilor fecale-pot sa apara scaunele negre cu aspect de pacura, sau scaune cu sange (incazul existentei unei hemoragii digestive).

Daca hemoragia difestiva este superioara, atunci sangele va fi digerat si va determina modificarea culorii sangelui in negru. Daca hemoragia este inferioara, sangele nu va stagna mult timp in tubul digestiv si nu va fi supus actiunii enzimelor, motiv pentru care scaunul va avea o culoare normala si firisoare de sange. 

Diagnosticul anemiei

Pentru diagnostic este necesara efectuarea unui examen clinic-medicul va efectua anamneza si examenul fizic pentru a afla detalii privitoare la simptome si eventualele cauze, si va evalua starea pacientului. Apoi se vor efectua o serie de analize sangvine.

Printre examenele de laborator care trebuie facute prima este hemoleucograma care va determina numarul eritrocitelor, nivelul de hemoglobina si hematocrit din sange.

Valorile normale ale eritrocitelor sunt de:


-4,2-5,6 milioane pe 1mmc la barbati;
-3,7-4,9 milioane pe 1mmc la femei;

Iar cele a hemoglobinei de:

-13-16g la 100ml la barbati;
-11-15g la 100ml la femei.

Hematocritul normal se situeaza intre

- 40 si 54% la barbat si
- 35 si 47% la femeie.


Diagnosticul de anemie se pune la valori ale eritrocitelor sub 4,2 milioane pe 1mmc la barbati si 3.7 milioane pe 1mmc la femei si la valori sub 13 g/100 ml la barbati si 11 g/100ml la femei ale hemoglobinei.

Alte analize care pot fi efectuate sunt: determinarea numarului de reticulocite, a nivelului de fier (fierul seric si feritina serica) si vitamine B din sange, electroforeza hemoglobinei. Determinarea indicilor eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), concentratia medie a hemoglobinei eritrocitare (MCHC), cantitatea medie de hemoglobina pe eritrocit (MCH) ne ajuta la stabilirea diagnosticului.

Pentru determinarea cauzei anemiei se pot efectua o serie de teste si investigatii:|

- teste ale functiei rinichilor
- teste ale materiilor fecale pentru depistarea eventualelor hemoragii
- endoscopia digestiva superioara sau inferioara pentru depistarea unei eventuale leziuni sau boli la nivelul tubului digestiv ce determina sangerare.
- teste ale maduvei osoas-alte teste si investigatii functie de simptomele prezente.

Tratamentul anemiei

Tratamentul anemiilor se face functie de tipul anemiei, de cauza aparitiei si de severitate. Astfel medicul poate sa recomande:

- schimbarea dietei,
- administrarea unor suplimente,
- administrarea de medicamente,
- diverse proceduri medicale, in unele cazuri este recomandata efectuarea de interventii chirurgicale.

Scopul tratamentului este acela de a creste nivelul celulelor rosii sau/si a hemoglobinei, de a trata simptomele si cauza bolii.

Pentru tratamentul anemiei feriprive provocate de lipsa de fier se recomanda schimbarea dietei cu introducerea de alimente bogate in fier, cum ar fi:

- carnea
- ficat
- oua
- fructele uscate (prune, caise, stafide)
- spanac
- fasole
- mazare
- legumele preparate la abur

Exista alimente care reduc cantitatea de fier absorbita astfel ca este bine sa le evitam sau sa reducem cantitatea pe care o consumam. Este vorba in special de:

- painea graham
- ceaiul
- cafeaua
- ciocolata
- laptele si alte alimente bogate in calciu

Se poate recomanda administrarea unor suplimente de fier, care trebuie luate doar la recomandarea medicului intrucat pot provoca intoxicatii cu fier ce pot avea consecinte periculoase.

Administrarea de pastile cu fier poate determina aparitia unor simptome precum: scaune inchise la culoare, chiar negre, diaree, constipatie, dureri gastrice; simptome care pot intarzia descoperirea unor maladii grave precum cancerul de colon.

Pentra a ajuta la absorbtia fierului este recomandat sa se administreze vitamina C sau sa se consume alimente bogate in acesta vitamina. O alternativa la administrarea de suplimente este consumul de suc de portocale.

Tratamentul cu suplimente de fier poate sa determina ameliorarea simptomelor in cateva zile dar este important ca acesta sa se continue pana la refacerea rezervelor de fier din organism, de regula tratamentul poate dura cateva luni.

Tratamentul anemiei provocate de hemoragie va necesita oprirea hemoragiei. Uneori va fi necesara o interventie chirurgicala care sa opreasca hemoragia asa cum se intampla la pacientii ce sufera de ulcer sau de cancer de colon.

In cazul unei anemii grava va fi necesara efectuarea unei transfuzii de sange care va corecta repede anemia si va permite ulterior administrarea de suplimente de fier si introducerea in dieta de alimente bogate in fier.

Tratamentul anemiei pernicioase: urmareste administrarea de vitamina B12 pentru a substitui lipsa acesteia din organism. De cele mai multe ori durata tratamentului se poate intinde pe toata durata vietii, pentru ca incetarea administrarii de vitamina va determina scaderea nivelului de vitamina B12 din organism cu reaparitia simptomelor. Cauza o reprezinta proasta absorbtie a vitaminei la nivelul tubului digestiv.
Se pot introduce in dieta alimente bogate in vitamina B12 ca:

- carnea
- lapte
- oua
- branza
- banane
- portocale
Formele grave necesita realizarea de transfuzii de sange.

Tratamentul anemiilor provocate de boli renale: se administreaza o forma sintetica de eritropoietina. Administrarea acestui hormon implica riscuri si trebuie efectuata sub supraveghere medicala. De asemenea, costul acestui medicament este foarte mare.

Tratamentul siclemiei: consta in administrarea de antialgice (medicamente ce reduc durerile), antibiotice (pentru prevenirea si tratarea infectiilor), transfuzii de sange, administrare de oxigen (usureaza respiratia), transplantul de maduva osoasa.

Unica sansa de vindecare a bolnavilor care sufera de acesta maladie este realizarea unui transplant de maduva osoasa, riscurile acestei proceduri sunt insa majore putandu-se ajunge chiar si la deces. Compatibilitatea in cazul transplantului ramane o problema la fel de importanta, precum si necesitatea administrarii imunosupresivelor pe to parcursul vietii.

Tratamentul talasemiei
: consta in administrarea de acid folic, realizarea de transfuzii de sange. Formele severe vor necesita realizarea fie a splenectomiei (indepartarea chirurgicala a splinei), fie a unui transplant de maduva osoasa,sau a unui transplant de celule stem.

Tratamentul anemiei aplastice: necesita identificarea cauzei de producere si indepartarea acesteia. Uneori pot fi tratate eventualele infectii, pot fi realizate transfuzii de sange la nevoie. Formele severe necesita insa utilizarea agentilor imunosupresori, eritropoietinei, factorilor de crestere, androgenilor si realizarea unui transplant de maduva osoasa.

Tratamentul anemiei hemolitice: se face prin suplimentarea aportului de acid folic si vitamina B6, prin administrarea de preparate ce contin cortizon, realizarea de transfuzii sangvine, splenectomii si de transplant de celule stem.

Complicatiile anemiei


Desigur, anemia poate fi periculoasa si prin complicatiile pe care le determina:

- hipoxia tisulara (lipsa de oxigen la nivelul tesuturilor)
- hipotensiune
- insuficienta pulmonara
- intarzieri in dezvoltarea motorie si mintala: la copii
- afectiuni neurologice (anemii cu deficit de vitamina B12)
- afectarea sistemul cardiovascular la batrani
- cresterea mortalitatii: la cei cu boli renale

Modalitati de prevenire a anemiei


Prevenirea este mai importanta decat tratarea astfel ca:

- incearca sa ai o dieta variata si echilibrata;
- stabileste-ti meniul pentru o saptamana avand grija sa incluzi : carne, peste, legume, fructe, dulciuri; toate in cantitati moderate;
- descopera noi retete sanatoase care sa includa spanacul, broccoli etc;
- fa-ti un obicei din a-ti urmari starea de sanatate si de a vizita medicul periodic;
- mergi la medicul ginecolog daca ai o menstruatie abundenta
- trateaza orice sangerare oricat de nesemnificativa ar fi.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (208)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Papu (anonim)
    2 decembrie 2013 09:09

    Sunt pesionar . Am inteles ca lipsa fierului din organism duce si la pierderi de memorie deoarece creierul nu mai e oxigenat normal . Refacerea hemoglobinei (globule rosii ) ,acidului folic si B12 se poate face cu carne rosie, ficat , oua, pe cand cimbru (40% fier) , spanac, sfecla rosie, mazare nu ajuta organismul la refacerea globulelor rosii responsabile cu transportul oxigenului. Care este adevarul ?. Raspunsul il astept pe e/mail - papu.home7491@gmail.com - multumesc anticipat.