Senzatia de ameteala: semne ca trebuie sa mergi la medic

Senzatia de ameteala: semne ca trebuie sa mergi la medic

Redactor Alexa Galgau

Putine sunt situatiile in care senzatia de ameteala nu este un motiv de ingrijorare. Daca nu poti identifica cauza exacta (de exemplu, te afli intr-o aglomeratie, este foarte cald afara sau iei medicamente care dau acest simptom) si se intampla in repetate randuri, trebuie neaparat sa faci niste investigatii medicale. Exista o sumedenie de afectiuni care pot declansa starea de ameteala, iar una dintre cele mai comune este anemia, la care femeile sunt mult mai predipuse de-a lungul vietii.

Citeste mai multe despre starea de ameteala si afla cand este cazul sa mergi la medic!

Senzatia de ameteala: cand trebuie sa mergi la medic

Atunci cand ametesti, te poti confrunta cu o senzatie care trece rapid, in decurs de cateva momente, ori cu o pierdere severa a echilibrului, care nu iti mai permite sa continui activitatea pe care o aveai. Aproape toti adultii se confrunta cu cate un episod de ameteala care ii trimite la medic, iar femeile sunt cu atat mai predispuse, din cauza faptului ca fac anemie mult mai usor. 

Ameteala se refera de regula la trei senzatii diferite, pe care este important sa le cunosti, pentru a ajuta medicul sa iti puna un diagnostic cat mai precis:

- starea de lesin, atunci cand simti ca "ti se scurge tot sangele in picioare" si ca o sa iti pierzi cunostinta;

- pierderea echilibrului, atunci cand nu mai ai directie si nu te mai poti tine pe picioare, simtind ca urmeaza sa cazi;

- vertij, atunci cand simti ca lumea se invarte in jurul tau.

Posibilele cauze ale senzatiei de ameteala

Exista o lista foarte lunga de cauze ale ametelii, unele inofensive, altele foarte grave. Atunci cand apare, aceasta senzatie poate sa fie cauzata si de raul de miscare (de exemplu, cand circuli cu masina), dar si de probleme cardiace, daca este insotita si de alte simptome. In general, daca ai doar ameteala, fara a simti altceva, probabilitatea  sa fie vorba despre o afectiune serioasa este destul de mica. 

Iata posibilele cauze ale senzatiei de ameteala:

1. Probleme cu urechea interna: in aceasta categorie intra numeroase afectiuni ale urechii interne, inclusiv infectiile si raul de miscare. Mai poate fi vorba despre o alta problema foarte comuna, de care cea mai mare parte a oamenilor sufera: vertijul pozitional benign. Acesta se manifesta atunci cand iti schimbi brusc pozitia corpului sau cand intorci capul foarte repede si nu este un motiv de ingrijorare. Problemele cu urechea interna au intotdeauna ca simptom vertijul si necesita o vizita la medicul ORL-ist. 

2. Slaba oxigenare a creierului: poate avea la baza multe afectiuni, dar nu este exclus sa fie cauzata inclusiv de deshidratare. Printe afectiunile cele mai comune care dau ameteli din aceasta cauza amintim: ateroscleroza, aritmia, hipotensiunea ortostatica sau atacul ischemic tranzitoriu. In general, deci, este vorba despre boli ale sistemului cardiovascular.

3. Anumite medicamente: atunci cand primesti un nou tratament, intotdeauna citeste prospectul, pentru  ca este posibil sa aiba ca efect secundar ametelile. De exemplu, antidepresivele, pastilele pentru hipertensiune, sedativele sau tranchilizantele - toate pot cauza acest simptom. Daca ti se pare ca totusi ai o reactie neobisnuita, discuta neaparat cu medicul care ti le-a prescris. 

4. Anemia: pentru femei, aceasta afectiune nu este deloc una necunoscuta. Atunci cand nu ai suficiente celule rosii care sa iti transporte oxigenul in corp, poti avea senzatie de ameteala, aproape intotdeauna insotita de oboseala si slabiciune. Exista multe forme de anemie, care variaza ca gravitate. Afla mai multe despre aceasta afectiune de aici !

5. Alte cauze: o lovitura la cap, tulburari de anxietate, hipoglicemie, migrene sau atacuri de panica - toate acestea sunt posibile cauze ale senzatiei de ameteala, insa, evident, prezinta si alte simptome care sunt greu de ignorat. 

Asadar, cand este cazul sa mergi la medic daca ai senzatia de ameteala? In general, daca starea se repeta frecvent, este bine sa iti faci macar niste analize de sange. Este obligatoriu sa mergi la medic daca ameteala este insotita de o durere de cap, dar ai cazut sau nu poti sa mergi din cauza ei ori daca ai probleme cu auzul. 

Daca ai urmatoarele simptome pe langa ameteala, suna de urgenta la spital, deoarece pot indica un atac de cord sau un atac cerebral :

- durere in piept;

- palpitatii;

- senzatia de sufocare;

- modificari de vedere sau vorbire;

- pierderea cunostintei care dureaza mai mult de cateva minute.

In rest, pentru a preveni ametelile nepericuloase, care afecteaza o mare parte din oameni, trebuie sa respecti cateva reguli simple. In primul rand, nu face miscari bruste si incearca sa nu te ridici rapid de pe scaun sau din pat. Apoi, tine minte sa bei suficiente lichide si sa consumi mai putina cofeina, care deshidrateaza si poate sa iti dea palpitatii. 

Senzatia de ameteala nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare, insa daca persista sau are loc frecvent, este obligatoriu sa mergi la medic. 

Articolul urmator
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.