Află de ce miroase gura urât: posibile cauze și soluții pentru rezolvarea problemei

Află de ce miroase gura urât: posibile cauze și soluții pentru rezolvarea problemei

Redactor Alexa Galgau

Respirația urât mirositoare (halena) este o problemă jenantă care afectează mulți oameni, fiind cauzată adeseori de obiceiurile proaste de zi cu zi. Uneori este un semn al unor boli, așa că nu trebuie ignorat. Atunci când ai halenă, poți ajunge chiar să nu mai interacționezi la fel de mult cu cei din jur și să te simți stânjenită atunci când faci acest lucru. De aceea, te încurajăm să descoperi de ce miroase gura urât și să afli ce măsuri poți să iei pentru a înlătura această problemă!

De ce miroase gura urât?

Obiceiuri care cauzează halenă

În cele mai multe cazuri, respirația neplăcută are la bază niște obiceiuri zilnice proaste, care afectează dantura și promovează acumularea de bacterii în gură.

Halena poate fi cauzată de ceea ce mănânci, pentru că toate alimentele încep să fie procesate de corp încă de când sunt mestecate. Ceea ce mănânci contează enorm în ceea ce privește respirația. Nu doar resturile care se adună între dinți pot provoca mirosul neplăcut al respirației. Probabil ai observat că, atunci când consumi ceapă, usturoi sau alte alimente cu un miros puternic, respirația miroase urât chiar dacă te speli pe dinți. Asta se întâmplă pentru că orice mănânci ajunge în sânge și, în cele din urmă, în plămâni, ceea ce rezultă într-o respirație urât mirositoare. Tocmai de aceea se rezolvă doar temporar problema dacă te speli pe dinți: mirosul nu va dispărea până nu este eliminat complet din organism alimentul respectiv.

Dacă te întrebi de ce miroase gura urât, află că anumite alimente provoacă halenă mai mult decât altele. De exemplu, cele bogate în proteine, mai ales dacă rămân resturi între dinți. Aceste resturi se degradează și încep să miroasă foarte rău la câteva ore de la masă. De aceea este recomandat să te speli pe dinți și să folosești ață dentară după ce mănânci. Poți, de asemenea, să foloseșți apă de gură pentru a elimina aceste bacterii care dau respirație neplăcută. Dulciurile, de exemplu, sunt un mare dușman al respirației proaspete, pentru că duc la dezvoltarea bacteriilor din gură și la fermentarea resturilor alimentare rămase printre dinți.

Fumatul este pe primele locuri în topul cauzelor respirației neplăcute. Totodată, acest viciu cauzează pătarea dinților, slăbirea și îmbolnăvirea gingiilor și pierderea simtului gustativ. Este de la sine înțeles că nici consumul de alcool nu este tocmai recomandat dacă vrei să ai o respirație proaspătă, nu doar pe moment, ci și pe termen lung, pentru că afectează organele și acest lucru se manifestă și prin mirosul neplăcut al respirației. 

Boli care dau o respirație urât mirositoare

Primul semn al unei boli a gingiilor este respirația urât mirositoare care persistă în ciuda tuturor eforturilor tale de a remedia situația. Această afecțiune apare adeseori din cauza acumulării tartrului la baza dinților, care rănește gingiile și creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, care irită și mai mult gingiile. Dacă inflamarea gingiilor nu este tratată, ea poate să se agraveze și să afecteze permanent gingiile, dar și osul maxilarului.

Dacă întrebi un dentist de ce miroase gura, cel mai probabil îți va răspunde că din cauza cariilor. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale halenei. Pentru că sunt asimptomatice la început, cariile nu sunt tratate de obicei decât atunci când încep să doară, adică într-o fază destul de avansată. Pentru a evita problemele serioase cauzate de carii, este necesar să mergi la controale regulate și să reduci consumul de dulciuri, pentru că acestea sunt alimentele care degradează cel mai rapid dantura.

O altă cauză a halenei este uscăciunea la nivelul gurii, care poate fi la rândul ei provocată de mai mulți factori. Pentru ca resturile de mâncare să fie dizolvate, este nevoie de salivă, care în același timp neutralizează și acizii produși de tartru și „spală” celulele care se acumulează pe limbă, gingii și pe suprafața obrajilor interiori. Dacă aceste celule nu sunt eliminate de salivă, ele se descompun și provoacă respirație urât mirositoare. Gura uscată poate fi un efect secundar al unor medicamente sau un semn al problemelor cu glandele salivare.

Mai există o serie de boli care pot da respirație urât mirositoare:

  • infecții respiratorii (bronșita sau pneumonia);
  • infecția cronică a sinusurilor;
  • diabet;
  • boala de reflux gastroesofagian și alte probleme ale stomacului;
  • boli ale rinichilor sau ale ficatului.

Ce poți face dacă îți miroase gura

Dacă știi de ce miroase gura urât, atunci poți să îți iei și măsurile necesare ca să scapi de această problemă. Iată câteva sugestii în acest sens:

  • spală-te pe dinți după fiecare masă și folosește apă de gură;
  • când te speli pe dinți, curăță și limba, pentru că și pe ea se adună foarte multe bacterii;
  • evită următoarele alimente: ceapă, usturoi, leurdă, carne roșie, pește;
  • renunță la fumat;
  • mergi regulat la dentist pentru a detecta din timp problemele cu dinții;
  • mestecă niște frunze de pătrunjel sau de mentă ori ține în gură unul sau două cuișoare, deoarece împrospătează respirația.

Acum ai aflat de ce miroase gura urât și cum să combați problema prin câteva metode simple. Iată și cum îți poți albi dinții cu bicarbonat de sodiu!

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Ce personaj din Jocurile Foamei esti?
Incepe quiz
Ce personaj din Jocurile Foamei esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.