Te poti infecta cu E.coli din locuri nebanuite: cum sa te feresti de bacterie

Te poti infecta cu E.coli din locuri nebanuite: cum sa te feresti de bacterie

Cristina Tarziu

Exista sute de tipuri de E.coli (sau Eschierichia coli), iar multe dintre acestea se gasesc in mod obisnuit in tubul digestiv al oamenilor si al animalelor. Anumite tipuri de E.coli, insa, pot cauza infectii serioase, care se manifesta prin simptome puternice.

Surse comune de infectare cu E.coli



E important de stiut ca e suficienta ingerarea unei cantitati mici de bacterii E.coli pentru aparitia unei infectii, iar cele mai frecvente surse de infectare sunt:

• Mancarea contaminata:

- carne de vita insuficient gatita. In momentul procesarii carnii, bacteriile E.coli din intestine pot contamina si carnea;
 
- lapte nepasteurizat. Bacteriile de pe ugerul animalelor pot ajunge in lapte;
 
- oua crude;
 
- anumite legume care au fost contaminate cu fecale de animale.

• Apa contaminata - lacurile si raurile pot fi contaminate cu fecale de la oameni sau de la animale. Fantanile sunt o sursa majora de contaminare. Te poti contamina inclusiv de la inotul in piscine sau in lacuri contaminate cu E.coli din fecale.

• Contactul cu animale.

 

Modalitati mai putin cunoscute de infectare cu E.coli:


Contaminare cu E.coli prin sex anal

Pentru a fi practicat in siguranta, sexul anal presupune anumite reguli de igiena. Practicarea lui fara prezervativ sau schimbarea de la sex anal la sex vaginal fara schimbarea prezervativului poate duce la contaminarea cu E.coli si aparitia de infectii la nivelul tractului urinar.

Contaminare cu E-coli de la periuta de dinti

Daca tragi apa la toaleta cu capacul ridicat, materiile fecale se imprastie in aer si se pot raspandi pana la o distanta de 2 metri in jurul toaletei si pot ajunge inclusiv pana la periutele de dinti. Conform unui studiu publicat in Indian Journal of Dental Research, 60% dintre periutele folosite timp de 3 luni in bai cu vasuri de toaleta contineau bacterii E.coli. Pentru a preveni contaminarea periutelor, lasa capacul jos inainte de a trage apa, tine periutele intr-un dulapior sau protejeaza-le in cutiute speciale.

Contaminare cu E-coli de la bebelusi la adulti si de la copil la copil

Bacteriile E.coli pot fi usor transmise de la persoana la persoana, in special daca persoanele infectate nu respecta o igiena stricta. Membrii familiei cu copii mici infectati cu E.coli prezinta un risc foarte mare de infectare. Au fost inregistrate cazuri de epidemii de E.coli dupa vizitele copiilor la gradina zoo sau in diverse parcuri cu animale. Pentru ca cei mici au obiceiuri de igiena deficitare, iar contactul cu fecalele se produce mai des si mai neglijent, riscul de infectare cu si de transmitere a bacteriilor E.coli este foarte mare.

Pentru a te proteja de E.coli, consuma carne doar din surse sigure si intotdeauna gatite bine, nu bea apa din surse care au potentialul de a fi contaminate si spala-te pe maini intotdeauna inainte de a te apuca de gatit! Un set de reguli de igiena bine pus la punct este adesea suficient pentru prevenirea infectiilor!
Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.