Surse comune de infectare cu E.coli
E important de stiut ca e suficienta ingerarea unei cantitati mici de bacterii E.coli pentru aparitia unei infectii, iar cele mai frecvente surse de infectare sunt:
• Mancarea contaminata:
- carne de vita insuficient gatita. In momentul procesarii carnii, bacteriile E.coli din intestine pot contamina si carnea;
• Apa contaminata - lacurile si raurile pot fi contaminate cu fecale de la oameni sau de la animale. Fantanile sunt o sursa majora de contaminare. Te poti contamina inclusiv de la inotul in piscine sau in lacuri contaminate cu E.coli din fecale.
• Contactul cu animale.
Modalitati mai putin cunoscute de infectare cu E.coli:
Contaminare cu E.coli prin sex anal
Pentru a fi practicat in siguranta, sexul anal presupune anumite reguli de igiena. Practicarea lui fara prezervativ sau schimbarea de la sex anal la sex vaginal fara schimbarea prezervativului poate duce la contaminarea cu E.coli si aparitia de infectii la nivelul tractului urinar. Contaminare cu E-coli de la periuta de dinti
Daca tragi apa la toaleta cu capacul ridicat, materiile fecale se imprastie in aer si se pot raspandi pana la o distanta de 2 metri in jurul toaletei si pot ajunge inclusiv pana la periutele de dinti. Conform unui studiu publicat in Indian Journal of Dental Research, 60% dintre periutele folosite timp de 3 luni in bai cu vasuri de toaleta contineau bacterii E.coli. Pentru a preveni contaminarea periutelor, lasa capacul jos inainte de a trage apa, tine periutele intr-un dulapior sau protejeaza-le in cutiute speciale. Contaminare cu E-coli de la bebelusi la adulti si de la copil la copil
Bacteriile E.coli pot fi usor transmise de la persoana la persoana, in special daca persoanele infectate nu respecta o igiena stricta. Membrii familiei cu copii mici infectati cu E.coli prezinta un risc foarte mare de infectare. Au fost inregistrate cazuri de epidemii de E.coli dupa vizitele copiilor la gradina zoo sau in diverse parcuri cu animale. Pentru ca cei mici au obiceiuri de igiena deficitare, iar contactul cu fecalele se produce mai des si mai neglijent, riscul de infectare cu si de transmitere a bacteriilor E.coli este foarte mare. Pentru a te proteja de E.coli, consuma carne doar din surse sigure si intotdeauna gatite bine, nu bea apa din surse care au potentialul de a fi contaminate si spala-te pe maini intotdeauna inainte de a te apuca de gatit! Un set de reguli de igiena bine pus la punct este adesea suficient pentru prevenirea infectiilor!