Produsele de igiena intima, necesitate si risc in acelasi timp

Produsele de igiena intima, necesitate si risc in acelasi timp

Raluca Cristea

Fie ca ne place sau nu, pentru multe femeie ideea de igiena intima impleteste obiceiuri din popor cu minunile promise de fel si fel de produse speciale din comert. Ca si in multe alte cazuri, adevarul este la mijloc. Fiind un subiect oarecum tabu din pacate, se lasa mult loc greselilor. Astazi aducem in lumina una din problemele igienei intime - produsele folosite.

Produsele destinate igienei intime apar constant pe piata. Reclamele imbie, produsul are un ambalaj frumos, continutul promite. Adevarul este altul: produsele pentru igiena intima inclina balanta uneori spre necesitate, alteori spre risc. Afla care sunt produsele periculoase si de ce, dar si care sunt produsele recomandate de specialisti!

 

Produsele pentru igiena intima si de ingrijire corporala considerate periculoase

In primul rand, daca pe unul din produsele folosite de tine pentru ingrijirea corporala, mai ales pentru igiena intima, intalnesti una din substantele toxice de mai jos, ar fi bine sa arunci acel produs:

- Triclosan - agent de curatare prezent in unele sapunuri lichide si solide;
- Achilfenol - substanta prezenta in multe produse destinate ingrijirii corpului;
- Ftalat (phthalate, DEP, DBP, DEHP, BBP, DMP pe etichete) - poate fi prezent in parfumuri, produse destinate ingrijirii parului;
- Dioxan (SLS, sulphate pe unele etichete) - prezent in unele produse care fac spuma;
- Paraben (methyl/butyl/ethyl/propyl/isobutyl paraben pe etichete) - tip de conservant folosit in multe produse cosmetice. Creste posibilitatea cancerului mamar;
- Oxibenzoat - prezent in unele produse de protectie solara;

Este lesne de inteles ca niciun produs care iti atinge pielea, mai ales in zona intima, nu trebuie sa contina vreo substanta agresiva. Si, in general, produsele potrivite pentru igiena intima nu se gasesc in magazinele de cosmetice, ci in farmacii.

Specialistii te sfatuiesc sa fii atenta la: irigatoare (pot modifica flora vaginala), tampoane interne, sapunuri lichide si solide (soda din ele schimba PH-ul pielii), geluri de dus (unele contin parfum), servetele umede (contin alcool si distrug "microbii buni") si produse intens parfumate.

 

Care sunt produsele de igiena intima sigure?

Produsele sigure pentru zona ta intima sunt cele recomandate de: medicul ginecolog, medicul deramtolog sau farmacist. Tine cont de faptul ca produsul folosit de tine pentru igiena intima nu trebuie sa fie unul cosmetic, ci unul din categoria dermatocosmetice.

Unii medici recomanda ingrijirea cu produse destinate bebelusilor (sapun, gel de dus, pudra impotriva transpiratiei zonei intime, etc.), altii recomanda produsele pe baza de plante cu proprietati antiseptice (coada soricelului, galbenele, pelin, musetel) insa, in unanimitate, medicii recomanda sa iti faci toaleta intima doar cu produse care au PH neutru, nu contin alcool si, daca se poate, contin acid lactic.

Concluzie: beneficii si riscuri in folosirea produselor de igiena intima

Afla ca, folosite mai des decat trebuie, chiar si produsele de igiena intima sigure ajung sa fie periculoase. Pentru asta doar tu ai putea fi de vina, deoarece toaleta intima de mai multe ori pe zi nu face altceva decat sa distruga flora vaginala. O singura spalare pe zi si doua spalari in perioada menstruatiei sunt suficiente.

In rest, nu este deloc greu sa fim putin atente la ingredientele continute de produsele care ne ating pielea, mai ales in zonele sensibile si, sa incercam sa adoptam cea mai sigura varianta: doar apa si un singur produs, unul sigur, eficient si recomandat de medic.


Nu te lasa influentata de reclame, ambalaje, preturi mici sau parerea prietenelor. Doar tu esti in masura sa ai grija ca ceea ce te atinge sa fie de cea mai buna calitate!

Articole care te-ar putea interesa:
5 metode de prevenire a varicelor
10 boli grave provocate de stres si depresie
Nu reusesti sa te lubrifiezi? Afla cauza si descopera solutia!

Subiecte de pe forum:

Fibroame si chisturi uterine
Cosuri sub piele in zona inghinala
Lasa-te de fumat cu o tigara electronica!
Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Ce tip de lenjerie intima ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce tip de lenjerie intima ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    dialora (anonim)
    15 iunie 2012 10:10

    In principiu sunt de acord cu tot ce s-a scris in acest articol cu o singura exceptie. Din ce studii am mai citit doctorii recomanda sa te speli in zona intima, macar cu apa, de fiecare data cand urinezi, sau macar cel putin de doua ori pe zi. Asa ca varianta cu o singura spalare pe zi in afara zilelor de menstruatie mi se pare prea putin.