Afte bucale: cauze si tratament

Afte bucale: cauze si tratament

Eliza Staicovici

Aftele sau candidozele bucale sunt infectiile cu ciuperca candida albicans si se manifesta prin aparitia pe peretii cavitatii bucale si pe suprafata limbii a unor ulceratii albicioase, usturatoare si usor inflamate. Infectiile cu candida apar pe orice mucoasa sau zona cutanata umeda. Exista numeroase tratamente care te ajuta sa scapi de aftele aparute pe limba sau in gat.

Aftele bucale pot aparea din cauza unui dezechilibru la nivelul florei bacteriene in corp. Printre factorii care produc acest dezechilibru se numara: stresul, tratamentele cu antibiotice, steroizii administrati oral, pilulele contraceptive, alimentele alterate sau igiena necorespunzatoare a cavitatii bucale.

Alte posibile cauze ale aparitiei aftelor bucale includ diabetul necontrolat, hipoaciditatea gastrica, alimente cu un continut mare de drojdie, de alcool si carbohidrati rafinati, ca zaharul si faina alba.

  

Iata cei 8 pasi prin care poti preveni aparitia aftelor bucale

1. Modifica-ti obiceiurile alimentare si astfel iti va creste rezistenta la infectiile cu bacteria candida.

2. Diminueaza consumul de alimente care contin zaharuri naturale (vinul, citricele).

3. Daca vrei sa reduci riscul aparitiei aftelor  pe limba sau in gat, nu consuma mai mult de 3 cani pe zi de bauturi cofeinizate: ceai, cafea sau cola. De asemenea, evita bauturile acidulate.

4. Elimina din dieta alimentele bogate in zahar si carbohidrati rafinati.

5. Mananca 4-5 catei de usturoi de doua ori pe zi. Usturoiul il poti zdrobi sau toca fin in sosuri la salate sau il poti adauga la supe si ciorbe. O alta varianta sunt capsulele sau tabletele cu usturoi.

6. Include in dieta zilnica alimente care contin vitaminele B, B6 si B12 si vei preveni infectiile cavitatii bucale.

7. Consuma zilnic iaurt cu culturi vii, vegetale cu frunze vii si ulei de masline. Toate acestea ajuta la mentinerea unui echilibru benefic al florei intestinale si inlatura infectiile cu bacteria candida.

  

8. De asemenea, poti impiedica aparitia aftelor bucale daca iti mentii un regim alimentar sanatos cu mult fier, magneziu, seleniu, flavonoide si vitaminele A si E.

Uite  care  sunt  cele  mai  simple  tratamente naturiste  pentru  aftele   aparute  pe  limba  sau in gat

Infuziile de nuc negru si uleiul de masline sunt cele mai cunoscute inhibitoare ale inmultirii candidei pe peretii cavitatii bucale. Poti opta si pentru capsule sau tincturi.

Cimbrul te scapa de aftele din gura. Cimbrul are proprietati antifungice. Amesteca 2 picaturi de ulei de cimbru cu 4 de ulei de levantica si cu 2 lingurite de ulei presat la rece (ulei de migdale dulci sau ulei de masline). Inmoaie un tifon in aceasta compozitie si badijoneaza locul in care ti-a aparut afta. Uleiurile le poti gasi la orice farmacie naturista sau la magazinele care distribuie si produse naturiste.

Uleiul de arbore de ceai este unul dintre cele mai bune remedii care duce la disparitia aftelor din gura. Aplica 5 picaturi de ulei de arbore de ceai pe un tampon umezit si maseaza usor zona in care ai afta.

Glicerina boraxata si albastrul de metil fac aftele bucale sa dispara

Cumpara de la orice farmacie glicerina boraxata sau albastru de metilen. Toarna cateva picaturi pe un tifon uscat si tamponeaza-te cu el in gura. Atat glicerina cat si albastrul de metil lupta impotriva infectiilor cavitatii bucale.

Nu intra in panica daca afta bucala nu dispare dupa cateva zile de autotratament. In cazul in care candidoza bucala persista mai mult de 4-5 zile mergi sa te consulte un medic.

Scapa de aftele bucale cu cele mai simple tratamente naturiste (badijonaje cu ulei de cimbru, ulei de arbore de ceai sau de migdale dulci) si cu un regim alimentar sanatos care include iaurturi naturale, verdeturi si usturoi.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (63)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.