Ce inseamna cand ai pete pe limba

Ce inseamna cand ai pete pe limba

Cristina Tarziu

In cele mai multe cazuri petele albe de pe limba sunt cauzate de acumularea de reziduuri celulare, de celule moarte si de bacterii sau de o deshidratare moderata. Alteori, pot aparea de la tutun sau alte substante iritante. Daca te hidratezi, dar nu dispar, daca dureaza mai mult de doua saptamani sau sunt asociate cu durere, inflamatie sau disconfort, este nevoie sa mergi la medic pentru ca petele albe pe limba pot fi un simptom si pentru diferite boli.

Ai pete pe limba? Iti spunem care pot fi cauzele si cand este cazul sa te ingrijorezi!



 

Pete albe pe limba


Candida bucala - se manifesta prin pete albe, ce pot sangera daca incerci sa le indepartezi prin periere. Infectia se manifesta de obicei la nivelul limbii, insa se poate raspandi si pe cerul gurii, pe partea interioara a obrajilor si pe amigdale.

Lichen plan bucal - este o afectiune inflamatorie care poate afecta mucoasa bucala si se poate extinde inclusiv pe gingii. Lichenul plan nu este contagios, insa e o boala cronica, ce poate persista luni sau chiar ani de zile si poate aparea oricand dupa incheierea unui tratament eficient.

Sifilis - este o boala cu transmitere sexuala care apare cel mai adesea in urma sexului oral neprotejat cu o persoana care manifesta simptome de sifilis genital. Primele leziuni apar de regula dupa 10 si pana la 90 de zile de la expunere si arata ca niste mici zone ulceroase cu culoare alb-galbuie pe limba si in toata cavitatea orala.

Infectie cu Streptococcus Pyogenes - este o infectie bacteriana care se manifesta prin pete albe pe limba rosie sau pete rosii pe limba alba.

Leucoplazia bucala - este o afectiune des intalnita si cauzata cel mai adesea de expunerea la tutun, care cauzeaza diviziunea celulara intr-o rata mai crescuta si produce aparitia de pete albe. Leucoplazia poate fi asociata si cu alte boli inflamatorii si, chiar daca este inofensiva in fazele incipiente, daca nu este tinuta sub control poate evolua in leziuni pre-canceroase din cauza diviziunii celulare anormale.

Cancer oral - leziunile precanceroase sau canceroase se pot manifesta sub forma unor pete albe pe limba si sunt asociate cu pierderea in greutate, durere, sangerare, dificultati in a manca, inghiti, vorbi. Cele mai multe cazuri de cancer oral sunt cauzate de fumat, de consumul de alcool in exces sau de anumite boli care afecteaza sistemul imunitar, precum SIDA.
 

Pete negre pe limba

Petele negre de pe limba pot fi cauzate de pigmentatia naturala a limbii sau pot fi un simptom pentru afectiuni serioase. In functie de cauzele care le determina aparitia, petele negre de pe limba pot avea aspecte si distributii diferite - pot aparea pe toata limba, pe lateralele limbii, unele pot avea nuante de gri sau maro, iar altele pot fi de un negru intens.

Petele negre de pe limba pot fi cauzate de:

Leziuni la nivelul limbii, piercing-uri - pe zona lezata pot aparea pigmentatii cauzate fie de expunerea la metal, fie din cauza spargerii vaselor de sange.

Expunerea la anumite substante chimice - in functie de modalitatea de expunere si de durata, intreaga limba poate deveni neagra sau pot aparea doar pete.

Limba paroasa - este cauzata de ciuperci sau de bacterii care se dezvolta in exces la nivelul limbii din cauza unei igiene orale deficitare, a consumului de tutun si de alcool in exces sau folosirea de antibiotice pentru o perioada lunga de timp. Daca nu se iau masuri, intreaga limba poate deveni neagra.

Cancer oral - in cazuri foarte rare petele negre pot fi un semn al cancerului oral si sunt asociate cu durere, inflamatie, dificultati de inghitire.

In cele mai multe cazuri este suficienta abordarea unei rutine corecte de igiena orala pentru indepartarea petelor negre de pe limba.

Pete rosii pe limba

Aparitia petelor rosii pe limba poate fi determinata de consumul de alimente foarte picante, de consumul de tutun sau de alcool in exces, de supraincalzirea organismului sau de una dintre afectiunile de mai jos:

Inflamarea papilelor - cauzata de consumul de mancaruri sau bauturi fierbinti sau foarte iuti, muscarea limbii, etc.

Limba rosie sau limba cu aspect de capsuna - papilele gustative se maresc si se inrosesc. Poate fi cauzata de un deficit de acid folic sau de vitamina B12, dar si de scarlatina.

Limba geografica (sau glosita migratorie) - este o afectiune benigna, care apare des in primii ani de viata si care se manifesta prin aparitia pe limba a unor zone depapilate de culoare rosie si cu un contur neregulat. Forma si dimensiunea acestor zone se poate schimba in timp sau pot disparea complet.

Boala Kawasaki - afecteaza de regula copiii sub varsta de 5 ani si este insotita si de alte simptome: febra, buze tumefiate, talpi rosii, noduli limfatici inflamati.

Cancer oral - se poate manifesta in stadii incipiente prin pete rosii pe limba, insa adesea vine insotit si de alte simptome: durere la vorbire, inghitire, mestecare si sangerari.

Daca descoperi ca ai pete pe limba, de orice culoare, mergi imediat la medic pentru stabilirea unui diagnostic. In cele mai multe cazuri cauzele sunt inofensive si usor de indepartat, insa nu poti fi niciodata prea grijulie cand vine vorba de sanatate! 
Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.